Gi en gave
Meny
Last ned

Stor bønneaksjon for Japan

75 år i Japan markeres med en stor økumenisk bønneaksjon der du er invitert!
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

I 2025 er det 75 år siden norske misjonærer første gang kom til Japan. Hva kan vel være bedre enn å markere jubileet med forbønn for landet?

Hva skal vi gjøre med Japan?

For snart ti år siden, mens Øyvind Ulland Eriksen var regionleder for NMS i Trøndelag, gikk han tur på Sola-stranda sammen med tidligere generalsekretær Jeffrey Huseby. På ledersamlingen hadde de diskutert om NMS kanskje skulle spisse arbeidet sitt, geografisk eller tematisk, og denne praten fortsatte de med på stranda en tidlig morgenstund: «Hva skal vi gjøre med Japan?» spurte Jeffrey idet sola gikk opp.

Dette spørsmålet slapp ikke taket i Øyvind. Det har ligget i tankene hans siden. En spesiell opplevelse fra ungdommen har vært med på å forme svaret han etter hvert kom fram til.

Syv år i bønn

I 1982 var Øyvind 16-17 år. Han hadde vært på misjonsmøte og hørt om organisasjonen Åpne Dører og begynte å motta bladet de ga ut. Der leste han om en stor bønnekampanje som var i ferd med å starte: «Sju år i bønn for Sovjet». Den ble han gjerne med på. Og en sterk opplevelse ble det da Gorbatsjov lanserte «glasnost» i 1985, og enda mer da muren i Berlin falt i 1989, bare dager før kampanjen nådde sitt syvende år.

– Den opplevelsen har preget mitt forhold til bønn og mine tanker om å be for nasjoner, sier Øyvind.

Få kristne

Så hva med Japan? Dette landet er det minst nådde av alle industrialiserte land. Det er litt over 1 prosent kristne blant de 125 millioner menneskene som bor der. Hvordan ville det være å starte en bønnekampanje for Japan?

Øyvind tok kontakt med Japan-misjonær Bjørg Sand og med Haakon Kessel, som er tidligere Japan-misjonær og nå leder NMS Global. Begge var positive til ideen.

Alle sa ja

Ganske tidlig kom tanken om at dette kanskje ikke bare skulle være en NMS-ting, men noe alle kirker og organisasjoner i Norge som arbeider i Japan kunne være med på. Etter en ringerunde var konklusjonen klar: Misjonssambandet, Frikirken, Bibelselskapet, Evangelisk Orientmisjon, Pinsemisjonen og Lærernes misjonsforbund blir med.

– I Misjonssambandet tok jeg kontakt med Eivind Jåtun, som var nyansatt regionleder i Stor-Kina og Japan, og som selv har vokst opp i Japan. «Din telefon er bønnesvaret på den bønnen jeg ikke har rukket å be ennå», var reaksjonen hans.

– Og da jeg spurte generalsekretær Øyvind Haraldseid i Bibelselskapet om hvem som skulle være med fra dem, kom svaret kontant: «Dette vil jeg være med på selv!» Han er også tidligere Japan-misjonær.

Lansering nå

I desember 2023 møttes representantene for de forskjellige organisasjonene første gang. Fra NMS var det heller ikke så mye tvil om hvem som skulle møte: I tillegg til Øyvind, som har ledet møtene, ble det Haakon Kessel.

– Det har vært en veldig fin gruppe som har forberedt bønneaksjonen for Japan, forteller Øyvind.

– Møtene våre har vært preget av en fantastisk fin dialog og bønn.

Haakon sier at det har vært spennende med en så sammensatt gruppe som har relasjonen til Japan til felles.

– Jeg har lært om andre organisasjoners arbeid, og det har utvidet horisonten, forteller han.

Bønneaksjonen for Japan lanseres i oktober og skal være en storsatsing i 2025. Det er også meningen at aksjonen skal fortsette i flere år. Blant annet er et økumenisk bønnehefte fra Japan blitt oversatt til norsk. Dette heftet blir nå utgitt i stort opplag som en del av aksjonen.

Klikk her for å bestille bønneheftet.

Bønn knytter sammen

Haakon er overbevist om at bønneaksjonen vil få betydning.

– Vi kan aldri forutse konsekvensene av bønn, det kan ha ringvirkninger langt utover det vi ser og håper. Like viktig som at bønn gjør noe med de vi ber for, er det at bønn gjør noe med den som ber. De kristne i Japan er en minoritet som trenger å oppleve at de ikke er alene. Japan er dessuten en nasjon med stor innflytelse i Stillehavsregionen. Det gjør det viktig å be for land og politikere, slik at de kan fremme fred og en god sameksistens med andre nasjoner.

– Mange har allerede ligget på kne for Japan i mange tiår, fortsetter Øyvind.

– Med denne aksjonen ønsker vi å nå nye som slutter seg til.

– Jeg gleder meg til å være med på denne aksjonen, avslutter Haakon.

– Jeg håper virkelig at mange vil ta i bruk bønneheftet som kommer og at dette blir stort.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp