Gi en gave
Meny
Foto: KAMERUN: Solbjørg Pilskog har satt dype spor i Kamerun. Foto: Privat Last ned

Dame med en manns hjerte

Solbjørg Pilskog har satt dype spor i Kamerun – og i storfamilien hjemme i Norge.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

Solbjørg Pilskog (1930-2016) kom som misjonær til Kamerun i 1961. Etter at hun ble pensjonist, fortsatte hun å være i Gadjiwan i Kamerun halve året resten av livet.

Rolf og Hans Ødegård er brødre og nevøer av Solbjørg. De har mange minner om sin sterke og modige tante. Begge fikk gleden av å besøke henne i Kamerun. Og begge vil gjerne hedre sin tante med å holdet minnet om henne levende. Drømmen er at minst en fra familien kan ta én tur tilbake til «Solbjørgs rike» i Gadjiwan i forbindelse med 100-årsjubileet til Den evangelisk-lutherske kirken i Kamerun til høsten.

«Jeg bestemmer»

PÅ BESØK: Solbjørgs nevø Rolf på besøk i Kamerun sammen med barna Siv og Rune. Foto: Privat

Rolf forteller at Solbjørg var meget bestemt allerede som barn. Som femåring skal hun ha erklært det tydelig: «Her er det jeg som bestemmer!». Motet og besluttsomheten hennes kom godt med i Kamerun, der hun ble beskrevet av sine medarbeidere som en dame med en manns hjerte.

Visst kan damer ha bil

På sekstitallet var det noen misjonærer som mente at kvinnelige misjonærer ikke trengte bil. Da brukte Solbjørg arven etter en onkel i Canada og kjøpte seg bil selv. Det ble til god hjelp i arbeidet blant spedalske, som hun den gangen var en del av.

Solbjørg var uredd og ble respektert og elsket. Hun ga ikke etter for press og lureri. Hans kan huske at politiet stoppet bilen en gang han var på besøk i Kamerun. «Kan vi få litt te?» var spørsmålet. Altså underforstått at de gjerne ville ha litt penger rett i handa for å la bilen kjøre videre. «Nei, men dere kan få kaffe», svarte Solbjørg og dro fram termosen. Politiet hadde ikke annet å gjøre enn å vinke dem videre.

Mor til mange barn

VEKTKONTROLL: Siv fikk være med når Solbjørg hadde vektkontroll av babyer. Foto: Privat

Ellers var det Gadjiwan og arbeidet som jordmor og helsepersonell der, som i aller størst grad kom til å prege Solbjørgs tjeneste som misjonær. Der ble hun tilkalt da fødslene var vanskelige. Hun startet også vaksinasjonsprogram for barna i distriktet. Slik har hun reddet mange barn og mødre. Hun fødte ingen barn selv, men på denne måten ble hun «mor» til mange.

Gjennom sitt brede nettverk på Sunnmøre fikk Solbjørg jevnlig tilsendt penger som hun brukte til å betale medisinsk behandling på Helsestasjonen i Gadjiwan, skolepenger for elever i Gadjiwan for studier ut over folkeskolen, og mange andre gode formål.

Politisønn i Garoua

Rolf kan fortelle at da han skulle besøke Solbjørg kom han med fly til Garoua. Der fikk Solbjørg problemer med bilen. Men det ordnet seg fint, for en av hennes «sønner» som hun en gang hadde hjulpet til verden var nå politi i Garoua. Han ordnet opp med reparasjon av bilen og transporten videre til Ngaoundéré gikk bra.

Kvinner kan!

I tillegg til alle barna som kan takke Solbjørg for at de overlevde fødselen så er det kanskje for kvinnene at Solbjørg har betydd mest. Hennes måte å være på og leve på har vært et forbilde for kvinner i Kamerun. I dag er kvinnebevegelsen sterk og vital og har enormt stor betydning for kirken. Kirken i Kamerun har også ordinert flere kvinnelige prester. Kvinnelige misjonærer som Solbjørg var med på å åpne dører, bane vei og legge til rette for å heie kvinnene fram. De sørget blant annet for at kvinnebevegelsen helt fra starten ble ledet av kvinner og ikke av menn. Dette var en stor debatt, og Solbjørg var av dem som bidro til at det ble vedtatt at kvinnene skulle lede seg selv.

– Kvinnene i Gadjiwan hadde stor feiring den 8. mars, sier Hans.

BABYKONTROLL: Et fint møte med en stolt mor på babykontroll. Foto: Privat

– Da var det fotballkamp der kvinnene spilte, og Solbjørg tok avsparket!

Jubileum

Til høsten feirer Den evangelisk-lutherske kirke i Kamerun 100 år. Kirkeledelsen håper på mange gjester fra Norge. NMS vil trekke en vinner av to billetter til denne turen blant slektninger av Kamerun-misjonærer i Norge. Mange har meldt seg, og blant dem er også en fin gjeng av Solbjørgs slektninger. De vil gjerne være med og feire jubileet og se igjen den fine byen Gadjiwan, der Solbjørg bodde og arbeidet i så mange år.

Håpet er at turene som arrangeres til Kamerun til høsten blir fulle av mennesker som har en del av historien sin i dette landet, eller som bare er nysgjerrige på et av Afrikas mest mangfoldige land.

Er du også i slekt med en Kamerun-misjonær? Da kan du registrere deg her.

Eller har du ett og slett lyst til å oppleve Kamerun? Ta kontakt her

VED BRØNNEN: Rune og Unni (kona til Rolf) ved brønnen. Foto: Privat

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp