Gi en gave
Meny
Last ned

Selger gjenbruksvarer som varmt hvetebrød

Når du går gjennom dørene til NMS Gjenbruk i Ulsteinvik, strømmer minnene på. Om du er nostalgisk av deg, har du kommet til rett sted.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

Rundt oss ser jeg flere fristende gjenstander til salgs. Etter å ha gått en runde og kikket, får vi øye på et eldre ektepar. De inviterer oss til sofaen for å slå av en prat. Dette er et tilbud vi ikke kan si nei til.

Ekteparet Ertesvåg syns det beste med gjenbruksbutikken er samholdet og nostalgien.
Foto: Preben Brækstad

Ringrevene i gjenbruksbutikken
Karin og Svein Ertesvåg var med på oppstarten av gjenbruksbutikken i 2002. Siden den gang har butikken flere ganger måtte flytte til større lokaler grunnet den store pågangen. Det har nemlig blitt mer og mer populært med gjenbruk, nå også for den yngre garde.

De har kaffekoppen i hånden, og nisten ligger klar på bordet. Sammen kan de se tilbake på mange fine år med frivillig arbeid for butikken. Karin har tidligere vært leder for butikken, mens Svein har vært alt-mulig-mann. De er nå bare innom for en hyggelig prat med gamle frivillig-kollegaer.

– Det trengs det også, bryter Svein inn og sikter til rollen som selvutnevnt vaktmester.

En gjenbruk-butikk for alle
NMS Gjenbruk i Ulsteinvik er en populær gjenbruksbutikk på Søre Sunnmøre.

– Her kommer alle slags folk innom. Noen kan ha reist helt fra Sandane ens ærend, forteller Karin med et smil om

munnen.

Hun forteller også at mange flyktninger har bidratt med frivillig arbeid i butikken. De har lært språk og fått god arbeidserfaring. Hun er glad for at butikken kan bidra på en inkluderende måte i lokalsamfunnet. Ertesvåg roser de frivillige for deres høye engasjement.

Butikkleder Aase Ulla_t.h. skryter av kasserer Målfrid Skeide_t.v. som har vært frivillig siden 2009. Foto_ Elise Andrea Broderstad Einem, Nærnett

– Den eldste av de frivillige er 93 år, avslutter Karin Ertesvåg.

Aase Ulla har de tre siste årene vært butikkleder og kan se tilbake på et vel så godt år i 2020, som året før, til tross for pandemien. Hun forteller engasjert om kunder som venter utenfor dørene før åpningstid, og at de må minne kundene på når de stenger på ettermiddagene.

– Vi har over 40 frivillige som bidrar for å få butikken til å gå rundt, forklarer butikklederen.

Appellerer til de unge
Ulla merker at gjenbruk har blitt mer i vinden, og sier at folk er mer bevisst på miljøaspektet ved gjenbruk. Likevel er det noe butikklederen ergrer seg over.

– Vi får ofte inn varer som er ubrukte og fremdeles har merkelappen på. Det liker jeg ikke så godt.

Ulla og de andre ansatte vi møter i butikken er derimot veldig glade for at gjenbruk har nådd fram til de unge. De påpeker at ikke alt trenger å kjøpes nytt.​

Oddbjørn lyktes i jakten på de rette asjettene. Her sammen med kona Gerd. Foto: Elise Andrea Broderstad Einem, Nærnett Volda

Jakten på diamanten, eller kanskje den rette asjetten?
I en av de mange servise-avdelingene i butikken møter vi ekteparet Vik Flø. Gerd er innom i ny og ne, men har denne dagen også fått med seg mannen Oddbjørn.

– Jeg skal bare ha en tallerken som passer i mikrobølgeovnen. Den skal være 26 centimeter i diameter, kan herr Flø

fortelle, som selvsagt har målebåndet på innerlomma.

Etter over 40 års ekteskap har det blitt samlet opp mange gjenstander i hjemmet hos ekteparet Vik Flø. Ekteparet syns det er stas at noe de ikke lenger selv har bruk for, kan få et nytt liv i et annet hjem.

– Det barna våre ikke finner av interesse gir vi bort til bruktbutikken, forteller Gerd.

Deres egen interesse for gjenbruk har de fått fra barna deres. Den ene av døtrene deres kjøper tilnærmet alt brukt, og Gerd påpeker at gjenbruk også har et miljøaspekt ved seg.

Det er tydelig å se at mange vandrer rundt med et smil om munnen når de er inne i gjenbruksbutikken i Ulsteinvik. Kundene er glade for det brede sortimentet og NMS Gjenbruk i Ulsteinvik går videre i sin vante gang.

 

Artikkelen er skrevet av Elise Andrea Broderstad Einem og Preben Brækstad fra Nærnett i Volda.

https://www.nernett.no/artikler/gjenbruksbutikk-ulsteinvik


Nyheter

Lanseringsfest i nye Bazaar1966

Siste dagen i april 2024 var det rullet ut en rød løper rett utenfor kjeller-inngangen i NMS Lilleborg. Cirka 30 stk hadde rullet innom for å overvære et arrangement som «Grådighetsbekjemper» har arrangert.
Les mer

Endeleg vart det gjenbruksfest på Kjeldsund!

Mandag 26. februar var over 90 frivillege frå Gjenbruksbutikkane i Ålesund, Volda, Ulsteinvik, Myrvåg og Nordfjordeid samla til gjenbruksfest på Kjeldsund.
Les mer

Stor stas på NMS Gjenbruk Tau denne uken

Onsdag kveld denne uken ble Rogaland Fylkeskommunes miljøpris for 2023 overlevert med diplom og blomster ved NMS Gjenbruk Tau.
Les mer

Miljøpris til NMS Gjenbruk

NMS Gjenbruk er tildelt Rogaland fylkeskommunes miljøpris for 2023. Daglig leder Siri Lindtveit er overrasket og glad.
Les mer
Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp