Gi en gave
Meny
Last ned

Ny storsatsing på Madagaskar

Flere tiår etter at spedalsk-kolonien på Mangarano ble lagt ned, kan stedet nå få nytt liv som et senter for behandling av psykiske lidelser.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

Den gassisk-lutherske kirken (FLM) ønsker å gjøre enda mer med nøden som mennesker med psykiske lidelser opplever. Og du kan få være med på laget! For her trengs det mange rause hjerter for å realisere det som blir en storsatsing på «vår tids spedalske» – mennesker med psykiske lidelser.

Madagaskar har 30 millioner innbyggere, men bare 26 psykiatere. I et land der over 70 prosent av befolkningen lever i ekstrem fattigdom, noe som betyr at de har mindre enn 20 kroner om dagen å leve av, er det også mange som sliter med mentale helse-utfordringer. FLM har i mange tiår gitt ulike typer for hjelp i de mange omsorgsbyene som er blitt opprettet over store deler av landet. Men omfanget er så stort og nøden så prekær at FLM nå har sett seg nødt til å gjøre enda mer for å lindre og behandle flere. Og de vil ha deg og meg og NMS med på laget.

Hvordan kan så hver enkelt av oss og NMS bidra? Det enkleste er kanskje å gi en raus gave på giroen som følger den nyeste utgaven av MT. Eller å bli fast giver til arbeidet på Madagaskar, og pengene blir brukt der de trengs mest. Men minst like viktig er det at vi kan be om at hjelpen når fram – at mennesker skal bli omfavnet av hendene, hodene og hjertene som møter hver enkelt der de er. Om det er i en enkel omsorgsby på landsbygda – eller på Mangarano.

Mentale helseutfordringer kan ramme alle. Rapporten «Psykisk helse i Norge» anslår, basert på norske og internasjonale studier, at rundt 16–22 prosent av den voksne befolkningen oppfyller kriteriene for en psykisk lidelse i løpet av 12 måneder. Dersom tallene er like høye andre steder i verden, som på Madagaskar, er omfanget så stort at man nesten må riste på hodet; er det virkelig sant – bare 26 psykiatere til 30 millioner mennesker?

Selv om vi skriver 2024 er psykisk helse fortsatt et tema omsluttet av tabu og skam. Det er jammen ikke så lett å snakke om, og mange opplever en følelse av nederlag når det er de selv eller noen nærstående som blir rammet. Desto viktigere er det at vi løfter mental helse høyt på agendaen. Vår drøm er at vi sammen med kirka på Madagaskar kan bidra til et bedre liv for så mange som mulig – samtidig som dette engasjementet kan utløse en fornyet innsats mot tabuet og skammen her i Norge.

Ønsker du å bli med i støttegruppen for Mangarano eller gi en enkeltgave til gjenoppbyggingen? Klikk her for å lese mer om støttegruppen, eller støtt Spleis-innsamlingen vår under.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp