Ny giv for leirstedene
Leirstedene har i årtier spilt en viktig rolle for NMS som møteplasser og kraftsentrum for misjon. Men de siste årene har leirarbeid og andre aktiviteter blitt redusert. Og for noen steder har det vært vanskelig å få driften til å gå i balanse eller med overskudd.
«Herre i eget hus»
I 2017 ble driften av leirstedene overtatt av et aksjeselskap heleid av NMS – NMS Drift. Flere grep ble gjort for å blåse nytt liv i leirstedene, uten å føre til det oppsvinget man håpet på. Derfor besluttet landsstyret høsten 2023 å be leirstedene bygge opp et større lokalt engasjement ved at hvert leirsted skulle bli sin egen forening.
Nå, ett år senere, har 11 av de 13 leirsteder besluttet å bli selvstendige foreninger med egne lokale styrer. Det betyr enkelt sagt at leirstedet i større grad blir «herre i eget hus» med de fordelene og ulempene det innebærer. Nå kan leirstedet selv styre sin egen drift og tilpasse aktivitets- og investeringsnivå ut fra lokale forhold.
Flest overskudd
− Det store bildet er at leirstedene er i god utvikling, og flere har vært selvstendige foreninger i lengre tid med solide styrer og venneforeninger som støtter de ansatte til sunn og god drift, sier Nils Endre Eikeland som er leirstedskoordinator i NMS.
− De fleste leirstedene går med overskudd og er i ferd med å bygge opp en egenkapital som kan brukes til flere ansattressurser, vedlikehold eller egne prosjekter innen misjon, fortsetter han.
Fra 1. november 2024 er elleve leirsteder over på foreningsdrift. På NMS sine to siste leirsteder er status følgende: For Himmel og Hav på Sola utenfor Stavanger er det inngått en utleieavtale med Ungdom i Oppdrag på ti år, mens Stenbekk dessverre blir lagt ned fra årsskiftet 2024/2025 på bakgrunn av flere års underskudd og lav utsikt til å forberede økonomien ved leirstedet.
− Fra 2025 er det ingen ansatte ved Stenbekk, men det er frivillige initiativ som ønsker å finne måter å drive videre på. Ta både Stenbekk og de andre leirstedene med i forbønn, oppfordrer Eikeland.
Viktig å styre selv
De store leirstedene Mjuklia, Camp Sjusjøen og Kjeldsund har alle gått over til foreningsdrift nå i høst. Mønsteret er at styrer, ansatte og frivillige er spente på om driften bærer, men etter kort tid er responsen at det var riktig for dem å få styre selv, opplyser Per Kristian Wister som er daglig leder i NMS Drift som fram til nå har hatt ansvar for leirstedene.
Fjelltun leirsted utenfor Flekkefjord er et godt eksempel på nytenkning. De var pilot for ny leirstedsdrift for to år siden.
− Da var de veldig skeptiske, men Fjelltun opplevde etter noen måneder at dette var en god og riktig modell for dem. Det har skapt økt engasjement, og leirstedet har gjort store vedlikeholdsløft, forteller Wister.
Tidenes sesong
På Camp Åpta ved Farsund har de i 2024 hatt tidenes sesong. Der er alle campere blitt involvert i foreningsdriften, og de ser økt dugnadsinnsats og store vedlikeholdsgrep for å løfte standarden.
Alværa har klart seg veldig godt som forening. I sommer startet de sommerhotell som ble drevet av frivillige og var stort sett fullbooket. Havglimt driver seks måneder i året og har hatt rundt 80 prosent belegg. Havglimt går nå så bra at leirstedet betalte tilbake til NMS oppstartstilskuddet de fikk og sendte pengene til misjonsarbeidet i Thailand.
Både Eikeland og Wister understreker at hvert leirsted har sin historie å fortelle.
− Dersom du bor i nærområdet til et av våre leirsteder, håper vi at du vil bli medlem av venneforeningen og gjerne bidra på ett til to arrangementer i året. Leirstedene trenger alt fra forbedere, noen som kan vaske, snekre litt eller utføre andre driftsoppgaver, og det viktigste er at noen snakker varmt om stedene ved at de går dit selv eller sender sine barn og/eller barnebarn på leirer og arrangementer, avslutter de to.