Regionstevnet i region Øst - med mye applaus!
Folket var lett å oppmuntre – til og med da Anne Lise Matre var ferdig med sin usedvanlige interessante bibeltime om Esters bok. Applausen tok overhånd i salen. Utenom de faste programpostene, var det mye klirring i kaffekopper og ualminnelig mye skravling rundt borda. Her møttes mennesker med et felles oppdrag. Men det ble helt tyst da musikeren Ulf Nilsen (med sin firebeinte følgesvenn Balder) spilte Oscar Petersons «Hymn to Freedom» – komponert mest til ære for Martin Luther King og hans kamp for frihet og rasemessig likhet. I denne sammenheng oppført i en saftig misjonal oppmuntringsstil: Friheten til å kjempe for jevnt fordelt rettferdighet i verden. Der er NMS sentral. Og gode musikere har fattet poenget.
Fire-fem tilfeldig «utplukkede» i forsamlinga ble tilbudt muligheten for å gi noen innspill til journalisten, og dermed blir det fire minireportasjer her.
Liv Jorunn Koller (Røyken):
Når hun blir bedt om å fortelle om sin NMS-tilhørighet, kommer en liten historie fra en studentleir på Bø. Der sto plutselig en av lederne uti gangen mens Liv Jorunn holdt på å skulle ta på seg ytterklærne. En misjonærstilling var utlyst, og denne mannen var veldig tydelig med sitt budskap: «Du skal søke!»
Liv Jorunn søkte. Og de neste sju årene for den unge kvinnen ble med afrikansk jord under føttene, som lærer på den norske skolen i Kamerun, pluss at hun også var en stor inspirator i kvinnearbeidet.
– Jeg vet godt hva NMS kan gjøre for mennesker i fjernere kirker, sier Liv Jorunn. – Og jeg liker at et slikt regionstevne kan gi oss nye oppmuntringer, som i dag når vi får høre bibeloversetter Anne Lise Matre fortelle om sine erfaringer med å oversette Esters Bok til fulani. Vi trenger oppmuntringer i vårt arbeid for å drive godt misjonsarbeid. Det koster mye penger å få nådd lenger ut.
Liv Jorunn vet hvor hun kan hente ny inspirasjon, så hun har også meldt seg på NMS’ sommerfest og generalforsamling i Stjørdal til sommeren. Det handler om å dele gleder!
Bjørn Kristian Tønneberg (Hemnes):
Arrangøren for regionstevnet hadde fått noen fra regionen til å fortelle om hvordan de driver sitt misjonsarbeid. Det har gått rykter om at i Aurskog /Høland (tidl Akershus) har de funnet på en helt annen måte å drive misjonsforening på. Så får vi høre denne historien fra Bjørn Kristian Tønneberg:
– Når det dukker opp sju-åtte på foreningen, kan det jo tenkes at vi kan omorganisere oss litt, for å nå fram til flere. I Aurskog/Høland begynte vi med en slags mobiliserende misjonsforening; og det betyr bare at vi har spredd oss over et større geografisk område. Vi flytter på oss stadig vekk, og vi har slutta å ha foreningsmøter privat hos hverandre. Vi koster på oss en annonse i lokalavisa. Noen ganger møtes vi i grendehus, kirker, bygdetun og menighetshus. Vi har gjort et vedtak om at en god kaffekopp kan drikkes også fra pappkrus i en kirkebenk, og vi forenkler matstellet betraktelig.
Bjørn Kristian er i dag foreningsleder, og han stortrives med å ha funnet ut at denne mobil-misjonsforeninga fungerer utmerket. Folk har bil, og ledige seter også til dem som skulle trenge det.
– I 2022 hadde vi allerede 32 skrevne medlemmer, og stadig dukker det opp også andre på disse møtene. Jeg tror at den nye foreningsmodellen vår godt kan utprøves også i andre deler av regionen. Vi vil jo så gjerne nå lenger ut, til enda flere som kan bli inspirert!
Anna Sylvia og Per Halstein Nielsen (Hamar):
Per Halstein ble til på Madagaskar, der hans foreldre var misjonærer. Han omtaler seg sjøl som en «ferdig importert» NMS-er; Synet for misjon har han hatt i hele sitt liv. Som prestefolk har han og Anna Sylvia vært mye på flyttefot – om det var på Smøla, i Furnes, i Sør-Innherad eller på Lillehammer. Nå er han fungerende pensjonert prest i Vestre Gausdal. Anna Sylvia og Per Halstein har alltid engasjert seg i misjonsforeningen i de områdene de har bodd.
– Nå brenner vi for gjenbruksbutikkene som i 25 år har bidratt med mye av de innsamlede midlene til NMS. Vi tror det vil gå bra med NMS når vi har såpass mange tusener med frivillige som tar sin «foreningstørn» i disse butikkene våre. Vi to liker å ta vår tørn på butikken i Brumunddal.
Kari Elisabeth Hansen (Sarpsborg):
Når Kari Elisabeth skal fortelle om sin tilknytning til NMS, tenker hun at det skjedde tidlig i livet hennes.
– Jeg var aktiv i det kristne skolelaget, og vanket også litt i Betel i Fredrikstad. Så ble jeg leder i KFUK-speiderne, og der har vi hatt et prosjekt på Madagaskar. Jeg satt en periode i menighetsrådet i Tune, og der bestemte vi oss for å arrangere en reise til Madagaskar. 20 påmeldte gledet seg til avreise, men det var så stor politisk usikkerhet i landet, så vi måtte dessverre avlyse den turen. Men vi jobber videre for NMS og for Madagaskar.
Kari Elisabeth har vært NMS-aktiv på så mange måter, ikke minst i områdeutvalget for Østfold Øst/Vest.
– Jeg liker også å være med i frivilligstaben også på Stenbekk, rett utenfor Sarpsborg. Der er det flere som stiller som frivillig-aktører. Alle disse folka sparer NMS for mange utgifter, og det er også en slags misjonsoppgave.