Mormor og morfar lot seg imponere
– Tuva Marie Mork, hvem er du?
– Jeg går siste året på Kristelig Gymnasium (KG) i Oslo, og bor på Kolbotn. På fritiden spiller jeg aktivt håndball, men de siste månedene har jeg brukt nesten all tiden min på årets elevaksjon på KG. I år gikk pengene til NMS sine prosjekter i Thailand. For min del ble det ekstra spesielt dette året, med tanke på at mormor og morfar sin bakgrunn i NMS, og at de tidligere har besøkt prosjektene vi støtter.
Nyvoll-gener til aksjonsleder
Trolig har Tuva noen av initiativ-genene til sine besteforeldre som i hele sitt voksne liv har vært som magnetiske inspiratorer i NMS Østfold og Hedmark. Stenbekk og Mesnali er to av Nyvolls arbeidssteder, som også barnebarnet Tuva har blitt kjent med. Else og Erling Nyvoll er nå pensjonerte, men de slipper aldri taket i misjonen! De engasjerer seg i menighet og misjon, går på sykehjemsbesøk og passer på at folk rundt seg har det bra – i en alder der de begge har passert 80. Ja, Erling har til og med gått Birkebeineren hele sju ganger! Ikke mye tegn til latskap der, nei!
– Jeg har blitt sterkt engasjert i dette NMS-arbeidet som i år ble KGs innsamlingsprosjekt. Vi satte oss som mål å samle inn midler til tre prosjekter i Thailand: Nådehjemmet, Lovsangshjemmet og drift til lørdagsklubber for barn nord i Thailand, i Chiang Rai.
Vanligvis er det sånn at fire av KGs elever får reise til dette landet som er aksjonens hovedmål. Men i korona-pandemien var ikke det mulig. Likevel ble det laget en fantastisk «reisebeskrivelse» som ble til et flott foredrag der elevene fikk vite alt om prosjektene.
– Du må få med i intervjuet at elevene – med litt hjelp fra bistandsminister Dag Inge Ulstein – fikk audiens i Utenriksdepartementet for å presentere dette foredraget for de ansatte, forklarer Erling. – Det er vel en bra arena for å fortelle hva også NMS kan utrette utenriks!
Mormor berørt på finalefesten
– Dette foredraget fikk vi også høre på aksjonsfinalen, forteller mormor Else. – Jeg kjente at jeg ble grepet over det innholdet som disse elevene presenterte – og deres engasjement har nok rørt ved mange mennesker. De har sine aksjoner for å få samlet inn penger, og i år har de virkelig satt rekord!
– På hvilken måte har dere fått hanket inn pengene, Tuva?
– På grunn av koronaen tok vi ikke imot kontanter, men elevene har gått rundt i byen og spurt folk om å vippse. Mange har ringt og sendt meldinger til alle de kjenner. I tillegg hadde vi et aksjonsløp hvor elevene skaffet seg sponsorer for hver runde de løp.
Tuva forteller at løpet foregikk i et friminutt hvor mange av elevene fant på mye artig da de skulle utføre disse løpene sine; de kledde seg gjerne ut, og de tok seg ellers helt ut, for å oppnå høyest mulig med løpsrunder. De som var syke, laget seg en oppfinnsom privat løype rundt huset hjemme. Det ble samlet inn over 300 000 kroner på aksjonsløpet.
– På aksjonsfinalen i Storsalen var det også premiering av de elevene som samlet inn mest, eller hadde den mest kreative innsamlingsideen. Hun som samlet inn mest totalt, hadde nesten 60 000 kroner, forteller Tuva. Slik kan mange beløp bli til 2,6 mill!
Boller fra Kolbotn-kjøkkenet
Gjennom aksjonstiden ble det arrangert mange bolledager hvor det var konkurranser, kakesalg, musikk og masse god stemning i skolegården. Mange boller skulle bakes, og da var mormor Else kjekk å ha. Hun regner med at de har bakt opp mot 300 kanelboller i løpet av aksjonstiden.
– Vi fikk inn mye penger på bolledagene, sier Tuva. Og hennes ord er etterrettelig, for Tuva var faktisk leder i hovedkomiteen for årets KG-aksjon. Ved nærmere ettersyn kan hun gjøre rede for de ulike beløpene som til sammen ble til kr 2.635. 654 – ny innsamlingsrekord på KG!
– Var du med på byen og ba folk vippse, du også?
– Ja, det var jeg. Vi fikk tips om å sende elever til Lyder Sagens gate 5, for der bor det mennesker som vet hva det vil si å skaffe gode penger til misjonen. (Og for dere som ikke helt vet det, så er Lyder Sagens gate 5 et hus fullt av leiligheter med giverglade misjonsfolk!)
Tuva ønsker at hun en gang kan få komme seg til Thailand, og være mer enn bare en sol-turist.
– Jeg vil gjerne se disse stedene og disse menneskene som vi har samlet inn penger til. Få se hva heftig bollebaking og artige løpsstafetter har ført til!
Engasjerte elever inspirerer
Tuva sier at da hun gikk i første klasse på videregående, og så hvor artig de eldre elevene hadde det da de holdt på med KGs elevaksjon, tenkte hun at dette ville hun være med på. Det så gøy ut! Så Tuva var med i hovedkomiteen både i fjor og i år.
– Det ble foretatt intervjuer blant de interesserte elevene. Tre lærere og skolepresten gjorde den jobben. Og jeg var heldig og fikk være med! Da hovedkomiteen i år var klar, dro vi til Strand leirsted og la planer for aksjonen. Og vi lot oss informere vel om de tre prosjektene som vi skulle støtte. Denne leiren la et godt grunnlag for vår måte å skulle gjennomføre aksjonen på. Og vi som satt i hovedkomiteen fikk mye god trening i å kunne administrere og legge ting til rette.
Kanskje var det Tuvas gode lederegenskaper som gjorde inntrykk også da hun skulle søke seg nye veier i livet. Iallfall fikk hun sitt ønske oppfylt, og skal til høsten bli rekrutt på Sessvollmoen.
– Vi kan alle hjelpe andre mennesker, sier Tuva.
– For meg opplevdes det veldig meningsfullt å se at hjelpetrengende Thailand-barn får hjelp, som på Lovsangshjemmet i Bangkok. Og når vi ungdommene greier å formidle disse behovene, har vi faktisk en mission. Vi hadde det moro – og det var med stor glede vi overrakte resultatet til NMS, på aksjonsfesten.