Gi en gave
Meny
Last ned

Norsk julemesse for første gang

De har sett nordlys på Sognsvann, et tynt førstelag med nysnø i november – og de har vært med på noe som de aldri før har opplevd: norsk julemesse! Brasilianerne Sidinei Schmidt og Leonardo Stamm har aldri opplevd noe av dette før.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

Begge de to 25-åringene fra Brasil er utvekslingsstudenter på Hald, og som alle andre studenter der – rundt 40 ungdommer – er de nå ute i praksis, for å finne ut hvordan NMS jobber. Sidinei og Leo skal nå oppholde seg i region Øst i ca et halvt år. På julemessa i Oslo, så vi dem fly rundt og rydde kafé-bordene, feile golv og holde orden rundt oss. Mediemannen Leo var også ivrig med sitt kamera; så de bildene du ser i denne artikkelen kommer fra hans kamera. Og samtidig opplevde de noe helt nytt for dem: en julemesse – noe som alle åpenbart hadde gledet seg til!

Ingen julemesse i Brasil

– Har kirkene som dere kommer fra, også en slags julebasar?

– Nei, dette er noe helt nytt for oss, sier Sidinei som hjemme i det sørlige Brasil har tatt sin utdannelse som språklærer. Portugisisk og engelsk. Men her i Norge ønsker han å lære seg mest mulig norsk. Studieoppholdet på Hald pågår i ti måneder, og både han og Leo håper å lære seg litt norsk. Litt praksis fra ei julemesse er heller ikke å forakte – få møte kristne i Norge.

Ungdommene som søker seg til Hald, går gjennom et intervju i heimlandet, der de både skal bevise at de behersker engelsk bra, samtidig som deres forventninger og deres personlige egenskaper blir nøye vurdert. Deres erfaringer fra sine lokale menigheter betyr også noe. Sidinei forteller at han har vært ungdomsleder, pluss vært med i kirkestyret og i menighetens bønnearbeid.

– Og du Leo?

– Jeg har også jobbet blant de unge, pluss at jeg har holdt på med media/musikk-arbeid i menigheten. Og nå skal det bli fint å se hvordan de kristne jobber her i Norge.

– Norsk julemesse, er det en idé dere vil ta med dere hjem til Brasil?

– Det ser ut som om det er mye jobbing med å få til en slik «julemesse» – og Leo uttaler ordet på perfekt norsk! – Mange har jobbet veldig mye for å lage alle salgs-tingene, og veldig mange hjelper til under julemessa. Kokk Kenneth på kjøkkenet gjorde en stor jobb, og vi hjalp ham en del i oppvaskmaskina. Det så ut som om folket som kom innom, koste seg rundt bordene, og Magne – vår gode boss – fungerte perfekt bra i tombolasalget. Det var fint å være der!

260 000 kroner i 2021

Og Sidinei fortsetter: – Jeg finner vel intet godt portugisisk ord for norsk «julemesse», og jeg er ikke sikker på om vi greier å etablere en så godt innøvd tradisjon for vårt folk. Men vi har noe som ligner litt – thanksgiving. Pengene som kommer inn på disse samlingene går til menighetenes drift. Folk tar med seg produkter fra gårdene, og alle deler med hverandre.

Leo forteller at folk er vant med bingo, men ikke basarer eller julemesser.

– «Julemesse» er noe helt nytt for oss. Og vi kan si det samme som alle andre som var med og jobbet der: Etter tre dager med heftig sjau for å få rigget og arrangert julemessa, var vi dødsslitne og trøtte. Men moro var det!

Nesten en uke er gått siden julemessa i Oslo foretok siste trekning lørdag kl 16. Og etter at alle vipps-pengene nå er talt opp, kan Magne Mjærum avsløre at årets messe innbrakte rundt 260 000 kroner til NMS.

Sidinei og Leo har som mål å få lært seg så mye norsk at de kan greie å gjøre seg forstått uten å bruke engelsk eller sitt morsmål portugisisk.

– Om vi ikke greier så veldig mye, så er det iallfall ett ord vi aldri vil glemme: Julemesse!

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp