Gi en gave
Meny

For mye av det gode?

Første gang jeg leste ordet grådighetsbekjempelse, og lot det synke inn, kjente jeg et stikk i magen. Dette begrepet traff et sårt punkt i levemåte min, nemlig hvordan jeg prioriterer både tiden min og ressursene mine.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

Frem til nå har jeg for det meste forholdt meg til begrepet grådighet som noe angående økonomi- det å sløse med penger. Men etterhvert ser jeg at begrepet grådighet dekker utrolig mye bredere i livet enn kun økonomi.

Slik jeg forstår begrepet grådighetsbekjempelse, går det ut på hvordan man gjennom å være bevisst på egne valg i hverdagen blir mer klar over hvordan eget forbruk på ulike måter er såpass grådig og stort at jeg burde balansere levemåten min.

Denne måten å tenke på har både utfordret og engasjert meg til å bli mer bevisst rundt de valgene jeg tar i hverdagen, og forhåpentligvis kan være med på å skape forandringer i eget liv, som fører til at levemåten min får minst mulig negative konsekvenser for jordkloden vår og menneskene som bor der.

Dette kan gå på tid – at jeg nærmest på død og liv skal få meg absolutt alt som skjer rundt meg, uten å ville gå glipp av noe, til forbruk- f. eks å ikke kjøpe mer ting enn det jeg faktisk trenger, miljø- jeg faktisk heller kan prioritere å ta tog fremfor fly selv om det både vil koste mer penger og ta mer tid, eller prøve å redusere antall dager i uka hvor kjøtt er en del av middagen min.

I en hverdag hvor jeg kan fråtse i mange relasjoner, opplevelser, materialistiske goder og verden er kun en flytur unna, kjenner jeg på at det rett og slett kan bli for mye av det gode. Alle disse mulighetene kommer også med en pris. Denne livsstilen gir jo konsekvenser, f. eks som at man hadde trengt 3.4 jordkloder om hele menneskeheten skulle hatt samme forbruk som en gjennomsnittlig nordmann.
Et behov for å være bevisst rundt hvordan jeg ønsker å påvirke både jorden jeg lever på, og i møte med menneskene jeg deler denne jordkloden sammen med (FN-sambandet, 2019).

Med bakgrunn i dette syntes jeg at grådighetsbekjempelse ikke gir meg en pekefinger rundt alt jeg gjør galt i hverdagen, men er et konsept som er med på å engasjere meg til å bli enda mer bevisst rundt hvordan valgene jeg tar i hverdagen min er med på å påvirke de rundt meg, både nært og langt unna. Gjennom tips og kunnskap om hvordan man kan tilpasse hverdagen min gleder jeg meg til å prøve å bekjempe grådighet i egen hverdag. Blir du med?

Kilder:
FN-sambandet: Norge

Les flere artikler om grådighetsbekjempelse:

Mer informasjon om #grådighetsbekjemper

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp