Gi en gave
Meny
Foto: VANN: Sammen med kirken i Laos arbeider NMS med å gi vanntilgang og skolebygg til avsidesliggende landsbyer. Illustrasjonsbilder: Marit Neset Last ned

Vann, skole og kirkevekst

Landsbyer i Laos står i kø for å få hjelp av kirken.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

Selv om Laos er et lite land, fins det over hundre urfolksgrupper i landet, som ofte diskrimineres. Kirken i Laos har vært flink til å innlemme urfolksgruppene i menighetene, og mange har begynt å følge Jesus. Men det kan være både vanskelig og farlig å være kristen i kommunistiske Laos.

Misjonærer har det aldri vært mulig å ha boende fast i landet. Likevel har arbeidet NMS er med på både bidratt til kirkevekst og redusert forfølgelsen av de kristne i landet. Hvordan er det mulig? Jo, sammen med kirken i Laos arbeider NMS med å gi vanntilgang og skolebygg til avsidesliggende landsbyer.

Høy søknadsbunke

Bunken med søknader fra landsbyer som ønsker seg vann og skole utgjør en høy stabel av dokumenter. Hvert år kan to-tre søknader godkjennes slik at landsbyen som søker kan få den hjelpen de etterspør. At man ikke kan innvilge flere søknader, handler først og fremst om økonomi. Får vi flere givere til arbeidet, kan flere landsbyer få vann og skole. Kirken i Laos drømmer om å kunne gjøre mer.

Vil det gode for landet

Tor Helge Brandsæter har vært utsending i Thailand og Laos siden 2013. Han har ansvar for å følge opp arbeidet og besøker Laos flere ganger i året.

– Prosjektet har nå valgt å satse i enda mer utilgjengelige områder i Laos, forteller Tor Helge.

– Dette er områder mot Vietnam-grensa der det har vært ekstra sterk forfølgelse av kristne. Ved å gi vann og skole til landsbyer, kan kirka praktisere nestekjærlighet og vise at de kristne vil det gode for landet. Ringvirkninger av dette er både at kirken vokser og får større handlingsrom og at forfølgelsen av kristne avtar.

Verdens mest bombede land

Skogsområder og landsbyer i avsides-liggende strøk i Laos har et bokstavelig talt drepende problem: Under Vietnamkrigen hadde ikke de amerikanske bombeflyene lov til å fly over thailandsk territorium med bomber i lasten. Derfor ble alle bomber som fremdeles befant seg om bord når et fly var på vei hjem igjen, sluppet over Laos. Slik ble Laos verdens mest bombede land.

Udetonerte bomber og miner ligger strødd over hele landet og gjør det farlig å ferdes utenfor de største veiene. Det betyr at områdene først må ryddes for miner når man skal legge vannrør til en landsby, noe som er enda en positiv ringvirkning av prosjektet.

Fornøyde myndigheter

Tor Helge forteller at to vannanlegg og en skole ble ferdigstilt og tatt i bruk i 2023. Det betyr at 1220 mennesker i to forskjellige landsbyer har fått tilgang til rent vann. I en tredje landsby har 122 barn fra fire forskjellige etniske grupper fått mulighet til å gå på skole.

I prosjektrapporten skrives det at befolkningen i landsbyene som fikk vann-anlegg bidro med arbeidskraft og materialer som stein, tre og sand. Samarbeidet med lokale myndigheter var også godt, og arbeidet ble gjennomført helt uten konflikter.

Skolen ble bygget med tre klasserom. Ti prosent av kostnaden ble dekket av landsbyen selv, nitti prosent kom fra prosjektet. Folk i landsbyen bidro også med materialer og dugnadshjelp. De er både takknemlige og begeistret for den nye skolen. Også i denne landsbyen beskriver prosjektrapporten de lokale myndighetene som veldig hyggelige og hjelpsomme.

Godt samarbeid

– Det er veldig flott å se hvordan kirken får til et godt samarbeid med lokale myndigheter også i denne provinsen hvor det nylig har vært hendelser med forfølgelse og drap av kristne, sier Tor Helge.

– Jeg håper vi kan stå sammen med kirka i Laos når de nå ønsker å utvide prosjektet og innvilge enda flere søknader.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp