Gi en gave
Meny
Foto: Maria Indrøy Risanger / FØRSTE MØTE: Stavanger biskop Anne Lise Ådnøy og Jean Baïguélé, nasjonalbiskop i EELC, ser fram til å feire 100-årsjubileum for Den evangelisk-lutherske kirken i Kamerun. Last ned

To biskoper – én felles historie

Den nasjonale biskopen i Den evangelisk-lutherske kirken i Kamerun (EELC) har den siste uken gjestet Norge for å etablere nettverk og møte sentrale samarbeidspartnere. Stavanger viser seg fra sin beste side med strålende sol og temperaturer på godt over 20 grader i anledning besøket.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

– Det er akkurat som hjemme i Ngaoundéré, sier en smilende Jean Baïguélé på vei inn til dagens avtale med Stavanger-biskop Anne Lise Ådnøy.

Det første møtet mellom henholdsvis en nasjonal og en regional biskop preges i stor grad av det nært forestående 100-årsjubileumet for EELC i oktober.

– Jeg har aldri vært i Kamerun, men det ser jeg veldig fram til å oppleve. Jeg er også spent på å ta med meg hjem sterke inntrykk som må bearbeides, sier Ådnøy, som er spesielt invitert som prekenholder under jubileumsgudstjenesten.

Jubileumsfest

Baïguélé ser fram til å feire en kirke som har vokst til 700 000 døpte medlemmer siden starten, da de første amerikanske misjonærene kom til Kamerun i 1923. NMS fulgte etter i 1925. I år vil mange nordmenn og amerikanere med hjerte for Kamerun vende tilbake i anledning jubileumsuken.

– Jubileet er en mulighet til å gjenoppleve vår felles historie og våre relasjoner. Det er historisk og sterkt for oss som vokste opp i nærheten av misjonsstasjonen sammen med de norske barna. Vi var sammen som søsken, forteller Baïguélé.

I dag er kirken stor og solid, og den nasjonale biskopen er tydelig på at det misjonærene sådde har brakt mye frukt.

– Vi feirer ikke bare et jubileum, men også den innsatsen som ble lagt ned og det offeret som ble gjort. Det har Gud mangedoblet. Samtidig feirer vi friheten. Takket være misjonen opphørte slaveriet i Adamaoua-provinsen og i vår kvinneundertrykkende kultur ser vi tydelig hvordan evangeliet frigjører kvinner. Med den unge generasjonen jobber vi hardt for å frigjøre dem fra den destruktive delen av historien, og sikre den videre frigjøringen. Som ledere må vi også være gode eksempler og bidra til en positiv endring i samfunnet vårt, sier Baïguélé.

Kvinners iherdige innsats

På ett område er møtet med Stavanger-biskopen særlig oppmuntrende for Baïguélé.

– Hvis vi har en solid kirke i Kamerun i dag, så er det på grunn av kvinnene. Hvis de bestemmer seg for ikke lenger å støtte kirken eller å være aktive, så vil den ikke lenger være levedyktig.

NMS har jobbet mye med organisasjonsutvikling og lederutvikling de siste årene, med det resultat at flere kvinner har fått sentrale lederposisjoner. Nå er det madame Rose Mvougah som leder EELCs kirkeråd. Når det gjelder antall kvinner i presteskapet ønskes det en økning. I dag er det 18 i arbeid som pastor, og ni i utdannelse.

– Kvinnene i kirken vil se stort på besøk av en kvinnelig biskop, sier Baïguélé henvendt til Ådnøy.

– Det er viktig for dem å se deg. Det vil være en manifest av hva kvinner kan oppnå.

Ådnøy sier at hun forstår verdien av nettopp det.

– Jeg har selv hatt mine forbilder, og jeg er enig i Baïguélés vurderingen om at det er gjennom kvinnene at man både kan hjelpe familier og klima.

Ådnøy og Baïguélé ser fram til mer tid til erfaringsutveksling i Ngaoundéré.

– Mitt håp er at vi skal dele tro, og sammen feire Guds rikdom, sier Ådnøy.

– Samtidig er det kjempeviktig for oss som har vært sendenasjon å se fruktene av det arbeidet, høre hvilke utfordringer som finnes, og få del i de gavene de vil gi tilbake.

For Baïguélé er det et viktig poeng.

– Vi har mottatt veldig mye av misjonen. Nå er vi nødt til å sette oss i arbeid for å dele videre det vi har mottatt.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp