Tidligere kirkepresident på Madagaskar er død
FLM er samarbeidskirken til NMS på Madagaskar. Det er tette bånd mellom den store lutherske kirken på Madagaskar og den norske misjonsorganisasjonen. Siden NMS har sendt norske misjonærer til Madagaskar siden midten av 1800-tallet, er det også nære personlige bånd mellom medlemmer av den gassiske kirken og NMS-folk. Ikke minst gjelder dette Benjamin Rabenorolahy, som gjennomførte sin teologiske utdannelse på det som tidligere het Misjonsskolen i Stavanger. Han reiste mye rundt og forkynte da han studerte i Norge. Flere av hans barn er bosatt her i landet.
Kondolanse
Generalsekretær Helge S. Gaard i NMS er en av dem som kjente Benjamin helt fra studietiden og gjennom senere samarbeid da Benjamin ledet FLM. På vegne av seg selv og NMS uttrykker Gaard sin medfølelse.
– Vi sender våre kondolanser til hans ektefelle, til barn, svigerbarn og hele hans familie. Vi lyser fred over hans minne, sier Gaard.
Benjamin Rabenorolahy døde på sykehus i hovedstaden Antananarivo. Han hadde nyresvikt, men da han ble smittet av korona stod ikke livet til å redde. Han var kirkepresident i FLM fra 1988 til 2004. Deretter var han først rådgiver for daværende president Ravalomanana før han hadde en periode som senator. De siste årene har han vært pensjonist. Han ble 80 år.
Flere dødsfall
Dette dødsfallet kom bare tre dager etter at den sittende kirkepresidenten David Rakotonirna døde etter at han var syk da han kom til et kirkemøte i Morondava. Han ble evakuert til hovedstaden der han fikk behandling. I tillegg til disse dødsfallene, er det kommet melding om at også Chin Tsen Yun er død. Han var pastor i den kinesisk-lutherske kirken i Behoriraka. Han og kona var i mange år utsendinger til Madagaskar der NMS bidro praktisk slik at de kunne jobbe i FLM. Andriajafy Octave Benil, synodepresident i Østsynoden i FLM, har nå tatt over som kirkepresident.
Økonomiske problemer
Det er imidlertid ikke bare disse dødsfallene som nå rammer den lutherske kirken på Madagaskar hardt. Myndighetenes restriksjoner har ført til at det meste av menighets- og gudstjenesteliv har stanset opp. Siden menighetene er avhengig av kollektene som blir gitt på gudstjenester og møter, er lokalmenighetene i store økonomiske problemer.
Gjenopptar støtten
De siste månedene har det vært spenninger mellom NMS og FLM-ledelsen, men etter noe tids drøftinger er forholdet i ferd med å normaliseres. NMS har nå gjenopptatt deler av den økonomiske støtten til FLM.
– Vi har hatt en krevende situasjon i forholdet til noen i ledelsen i FLM. Vi fikk i sist uke brev som tilsier at dette skal gå bra. Vi fortsetter samtalene med dem med tanke på at vi skal gjenopprette det gode forholdet vi har til denne kirken, sier Helge S. Gaard, som legger til: Som organisasjon er NMS tett knyttet til FLM og menneskene i kirken. Vi opplever ikke at vi har hatt noen konflikt med kirken generelt og vi er glade i våre trossøsken på Madagaskar. Når de nå sørger, så sørger vi sammen med dem, sier Helge S. Gaard, som selv har vært misjonær på Madagaskar i åtte år.