Gi en gave
Meny
Last ned

Crossover-karen

Han dirigerer et kor på over 2000 sangere, men på fredagskvelden under årets Sommerfestuke på Sjusjøen skal Leif Ingvald Skaug holde koken i alle dem som fysisk møter opp til den sagnomsuste allsangkvelden – Together we stand! Men først får du et lite møte med ham i dette intervjuet.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

I en musikk-garasje på Mysen oppsto ideen om å finne på gode trøste-stunt til nordmenn som i to lange korona-år lengtet etter å bli nådd med noe som kunne oppmuntre litt. Som en ualminnelig oppfinnsom organist i Mysen kirke, begynte han å produsere daglige doser med musikalske gleder, der han sammen med sine tangenter og sin egen stemme bestemte seg for at hver eneste dag skulle mennesker på facebook få sin dose med en sang. Facebook-låtene gikk fra nord til sør i landet; ja til og med utaskjærs – trolig mer enn 1000 klikkere hver eneste dag!

– På denne tida spilte jeg mer i begravelser enn jeg spilte for menigheten. I likhet med alle de andre, kjente jeg på behovet for å skulle bety noe for enda flere – i denne rare stillheten. Og slik ble det: En ny sang hver morgen for alle som ville fange det inn.

– Og etter hver sang avslutter du med å lyse Herrens velsignelse. Ikke akkurat så veldig kjipt…?

– Men folk setter stor pris på å få med seg denne Guds-nåden inn i sin nye dag. Når vi er urolige og engstes, trenger vi både trøst og god styring inn i dagen.

Vil ikke passe inn i en bestemt bås

De aller fleste kjenner Leif Ingvald Skaug som lederen for Gospel ExploSion, dette uvanlige koret som ble født omtrent i samme øyeblikk som den amerikanske gospel-legenden Andrae Crouch døde, i 2015. Ikke så veldig vanlig å forvente at en kirkens organist kaster seg uti gospel-tradisjonen. Men denne østfoldingen er det vanskelig å «klassifisere» i noen bås. Han er i så mange ulike sosiale og smakstilsatte båser. Musikk er så mye. Sosiale miljøer er også ulike. Og det er akkurat dette han jobber for å få plass til under Guds høye himmeltak.

– Som mennesker må vi lære oss å tåle hverandres ulikheter, ikke minst på musikkens område, sier Skaug. – Som organist er jeg overhodet ikke forplikta til kun å like Bach og salmekomponistenes melodier. Jeg kan like gjerne stå og være forsanger i en kristen lovsangsgruppe, der gospel og hallelujasanger topper lista. Og så må vi huske at også her – midt i den kristne lovsangen – er det viktig at vi også gir rom for klagesangene. Kristne sanger må ha plass for hele livsspekteret.

Blomstereng med ulike sorter

Når Sommerfestuka på Sjusjøen går av stabelen tredje uka i juli, har hver dag sin egen agenda. På fredagen er det sangkveld, og det er akkurat her at Leif Ingvald Skaug dukker opp i år. Her kan alle være med og synge, og det vil helt sikkert veksle mellom salmer og gospel, kanskje til og med en heftig poplåt!

– Sangen er en arena der vi lett kan havne i ulike fan-grupper. Men denne kvelden skal vi prøve å like å synge de samme sangene, sier Skaug. – Sjøl vokste jeg opp med Mozart og Bach – mens jeg merket at mamma av og til smughørte på Beatles!! Men jeg lærte fort at vi som mennesker må øve oss på å tåle – og også nyte – det vi i utgangspunktet kanskje ikke tenker at vi «tåler». Livet er for kort til å gi oss sjøl muligheten til å være forutinntatt. Da når vi ikke langt, i møte med andre mennesker.

Leif Ingvald Skaug har fått god trening i at det lønner seg å være åpen overfor folk som tenker ulikt seg sjøl.

– Når vi gir mennesker en smak av «noe mer», da har vi et godt grunnlag for en god dialog. Musikken kan ha dette målet; men også vår vilje til å møtes i gode samtaler. Vi har lett for å såre mennesker, eller tenke at mine tanker er bedre enn dine; Min smak er bedre enn din.

– Er dette en erfaring du sjøl har funnet ut av?

– Ja, og jeg har funnet meg ulike måter å hanskes med problemet på. For eksempel driver jeg og løper, og får lufta mye av min egen aggresjon. Særlig liker jeg de turene jeg trener sammen med en kompis som jeg har fått lov til å bruke som min psykologiske søplebøtte. Jeg kjenner at det faktisk går an å trene vekk aggresjonsnivået.

Stemmer som lar seg høre

Leif Ingvald Skaug har lett for å bli oppfatta som en «nice angel», men han innrømmer at han – som alle andre – kan bli ganske hissig noen ganger, særlig når han oppdager at uretten upåklaget får gå sin gang.

– Det hender at jeg på gata kan gå bort til et krangle-par og si fra at nå er det nok! Mennesker som alltid blir trakassert, trenger noen som kan rope opp og si fra. Da får andre kanskje si at jeg er en kjip mann. Men urett er aldri bra for noen av oss.

– Men da blir du ikke veldig populær..?

– Det er ikke det det handler om, heller. Som skolegutt hendte det at jeg kunne si fra når noen ble mobbet. Sikkert ikke populært. Men den som ikke sjøl har en stemme å redde seg med, må få høre andres stemmer.

Innhold og utvikling

Han er organist i en østfoldkirke, og han er dirigent for Gospel ExploSion; Han har ulike verv og styre-oppgaver. Nå i år har han nettopp installert seg i TVL, der han skal være leder for innhold og utvikling i dette nye tv-selskapet. Gjennom alt sitt virke har han ett hovedmål: Få folk til å blomstre! I ungdommen var han med i et popband som pianist, men ingen spurte ham om å være vokalist! Akkurat dette tok bort sjøltilliten hans på sang-arenaen, til langt oppi voksen alder. Men nå bruker han stemmen sin – akkurat til det den trengs.

– Når vi møtes på Sjusjøen skal vi virkelig få testa vår egen (u)vilje til å være med i allslags sang, sier Skaug. – Vi er egentlig dårlige til å være ubegrensa i nuet; Men denne kvelden skal vi virkelig få prøve oss! Slippe tak i forutinntattheten, og oppdage at vi har stor glede av at stemmen vår kan bære alle slags sinnsstemninger.

I musikken snakker vi gjerne om crossover-musikere, sånne som ikke bryr seg om det heter hip hop eller folketoner; Og Leif Ingvald Skaug er så visst én blant disse. Men det fine med denne musikalske østfoldingen, er at han tenker slik om hele livet sitt:

– Det er ikke bare i musikklivet vi snakker om cross-over. Det bør vi generelt gjøre i livene våre. Vi må gå et stykke vei sammen med annerledes-tenkende for å forstå hvorfor vi tenker så ulikt. Jeg pleier å si det slik: Ta eierskap i også det ukjente! Da kan du oppleve å bli et rikere menneske.
Ghanesfoto

– Jeg liker at vi – også på denne sommerfestuka – skal kunne krysse noen grenser sammen, sier Leif Ingvald Skaug. – Vi ses på fredagskvelden!

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp