Gi en gave
Meny
Foto: Generalsekretær Helge S. Gaard er bekymret over mørke økonomiske skyer over NMS, men ser samtidig flere lyspunkt. Last ned

Økonomiske bekymringer i NMS

NMS (Det Norske Misjonsselskap) gjorde opp regnskapet for 2023 med et lite overskudd. Men et betydelig underskudd for eiendomsselskapet gir et underskudd for konsernet på omkring 12 millioner kroner.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

– Hvis vi ser isolert på driften av morselskapet NMS, er vi brukbart fornøyd. Kostnadene er under kontroll, gaveinntektene er stabile og gjenbruksbutikkene gir stadig større overskudd. Resultat at dette er at støtten til misjonsarbeidet i våre 16 samarbeidsland er stor og at dette arbeidet blomstrer, sier generalsekretær Helge S. Gaard.

Men til tross for de positive tallene, er Gaard bekymret for økonomien. Han peker på tre hovedårsaker til at NMS Eiendommer A/S og NMS Drift A/S går med et betydelig underskudd:

  • Høyt rentenivå.
  • Utgifter til leirsteder da de ble selvstendige foreninger.
  • Utgifter til leirsteder som fortsatt drives av NMS.

– I fjor gikk de fleste leirstedene over til å bli selvstendige foreninger som har ansvar for å drive i økonomisk balanse. I denne oppstartfasen har de fått fire millioner kroner som en startkapital. De leirstedene som ennå ikke står på egne bein, har dessverre et underskudd som er omtrent like stort. I tillegg kommer nedskrivinger på fire millioner kroner. Totalt gir dette altså et underskudd på 12 millioner, forklarer Gaard.

Men de økonomiske framtidsutsiktene er langt fra helsvarte for landets første misjonsorganisasjon. Det største lyspunktet er NMS Gjenbruk, som bidrar med et stadig større overskudd. I 2023 økte omsetningen i kjedens 52 gjenbruksbutikker med 12,9 millioner kroner, noe som utgjør en vekst på 15,3 prosent. Også i år har veksten fortsatt, selv om den har avtatt noe sammenlignet med rekordåret 2023.

– Det ser ut som om gjenbruksinntektene øker så mye at vi kan holde driften av vårt misjonsarbeid på samme nivå framover. Men det er åpenbart at vi også må gjøre noe for å tette de økonomiske lekkasjene. Framover må NMS være klar til å foreta til dels smertefulle endringer for å sikre framtidig drift, sier generalsekretær Helge S. Gaard.

Selv om årsrapporten til NMS forteller om økonomiske utfordringer, kunne landsstyret vedta en årsmelding med mange lyspunkt. De største lyspunktene skinner fra samarbeidslandene. Mange av kirkene som NMS samarbeider med har stor vekst og gjør mye bra for lokalsamfunnet.

– 2023 var et helt spesielt år for kirken i Kamerun. Da var det 100 år siden misjonsarbeidet i landet startet. I jubileumsåret har Den evangelisk-lutherske kirke i Kamerun (EELC), som NMS var med og starte opp, over 700 000 medlemmer. Det er en stor årlig vekst i kirkene og nye menigheter blir etablert. Å være med på feiringen av jubileet var en sammenhengende fest. Våre samarbeidspartnere løfter stadig fram NMS og den innsatsen NMS har gjort for denne kirken. Når vi opplever slike resultater av vårt arbeid, er det viktig at vi klarer å formidle dette og skape fornyet misjonsengasjement både lokalt og globalt, sier Gaard.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp