Gi en gave
Meny
Last ned

Nytt liv på Umpumulo

Umpumulo – navnet bringer tilbake mange minner for historieinteresserte lesere av MT. Etter mange år uten aktivitet, er nå presteskolen og biblioteket på Umpumulo igjen fylt med studenter og nytt liv.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

I år er det 175 år siden NMS anla sin første misjonsstasjon, omgitt av grønne åser i KwaZulu-Natal – og her har Den evangelisk-lutherske kirke i Sør-Afrika (ELCSA) fortsatt sitt hovedsete.

«NMS skal hjelpe kirken i Sør-Afrika å bygge opp igjen presteskolen på Umpumulo. Kan dere bidra i biblioteket?»

Salig kaos

Det var høst 2023, og det var Arild Bakke (seksjonsleder for NMS sitt arbeid i Øst-Afrika) som stilte spørsmålet. Grunnen til at vi, Nina og Tomas Sundnes Drønen, ble spurt, var vår erfaring med lignende arbeid i Kamerun, Etiopia og på Madagaskar, gjennom tidligere jobb i NMS og nå ved VID vitenskapelige høgskole.

Derfor dro vi i februar 2024 til Lutheran Theological Seminary (LTS) hvor vi ble godt tatt imot av dekan Celiwe Dlamini og 25 helt ferske teologistudenter på en institusjon i en oppbyggingsfase. Vi må innrømme at vår første dag i de tidligere biblioteklokalene var litt overveldende, for det som møtte oss var egentlig bare et hav av bokesker – stabler på stabler i et salig kaos. Hvordan skulle vi fikse dette i løpet av to uker? Mer om det senere.

Historisk bakteppe

LTS har en dramatisk historie. Ved samlingen av lutherske misjoner i 1912 ble det bestemt at evangelister og prester skulle utdannes i Oscarsberg mens kirkenes lærere skulle utdannes på Umpumulo. Lærerskolen fikk raskt et godt rykte, og i 1932 var nye lokaler på plass med undervisningsrom, internat, spisesal og lærerboliger.

Men den politiske utviklingen i Sør-Afrika skulle vise seg å få store konsekvenser for de fremvoksende kirkene. I 1962 bestemte apartheid-myndighetene at området rundt Oscarsberg skulle reserveres for hvite, og teologiutdanningen måtte flyttes til Umpumulo som var et område reservert for svarte. Protester fra Luthersk Verdensforbund og Kirkenes Verdensråd ble møtt med døve ører fra sørafrikanske myndigheter, og tvangsflyttingen ble gjennomført. Men et levende og apartheid-kritisk teologisk miljø utviklet seg på Umpumulo, og LTS ble et viktig senter i diskusjonen omkring kirkenes forhold til den politiske utviklingen i Sør-Afrika.

Etter frigjøringen i 1994 utviklet LTS tettere bånd til Universitetet i Natal, og i 2003 ble flere lutherske institusjoner samlet under paraplyen Lutheran Theological Institute (LTI) og flyttet til Pietermaritzburg. Et solid forsknings-bibliotek ble med på flyttelasset fra Umpumulo.

Men denne positive utviklingen fikk en dramatisk ende i 2016. Et økonomisk underslag rystet ELCSAs grunnvoller, og LTI ble umiddelbart lagt ned. Ansatte mistet jobben, bibliotek og arkiv ble stuet ned og kjørt vekk, og tomta ble solgt. Skolens stolte historie lå med ett i ruiner.

Spleiselag

Etter krevende år uten egen presteutdanning, inviterte ELCSA i 2022 tidligere partnere med på et spleiselag for å gjenoppta teologisk utdanning på Umpumulo. De kritiske stemmene manglet ikke. Bygningene hadde forfalt – var de mulige å redde? Og en skole på et så lite sted, langt utenfor allfarvei – ville lærere og studenter være villige til å flytte dit?

Men NMS bestemte seg for å støtte ELCSAs og biskop Myakas visjon, og i 2023 reiste en driftig dugnadsgjeng fra Jæren til Umpumulo for å bidra i oppussingsarbeidet. De staselige hovedbygningene som sto til nedfalls ble snart satt i god stand, og i februar 2024 kunne første kull med 25 studenter starte opp.

900 bokesker

Etter den brå nedstengingen i 2016, visste ingen hvor den store biblioteksamlingen var blitt av. Men hva er en teologisk utdanningsinstitusjon uten et bibliotek? Biskop Myaka tok saken, og seint i 2023, etter intenst detektivarbeid, fant han samlingen igjen på lageret til et flyttebyrå. I grevens tid, for eskene ville ellers blitt destruert i vår.

Den gjenfunne samlingen var blitt fraktet til Umpumulo og i februar sto vi altså der, noe rådville, med over 900 esker med bøker, tidsskrifter og arkivmateriale foran oss, uten verken katalog eller database. Og i naborommet, diverse metallhyller i sørgelig forfatning. Med bare to uker til rådighet var det bare å bytte ut mismot med pågangsmot, brette opp ermene og komme i gang med bibliotekprosjektet.

15 000 bøker

Med Ninas bibliotekkompetanse og erfaring fra flytteprosesser, med studentens muskelkraft og bærevilje og med Tomas’ innsats som hylleansvarlig, ble det litt etter litt orden i kaoset. I løpet av de to ukene vokste det frem et bibliotek med nærmere 15 000 bøker på plass i hyllene og med arbeidsplasser til studentene. Første del av prosjektet var unnagjort, og biblioteket kunne tas i bruk.

Møtet med engasjerte lærere og studenter i 2024 var så positivt at det var lett for oss å takke ja til et nytt oppdrag i 2025. Og da vi kom ut igjen, var det motiverende å se at mye hadde skjedd på LTS siden sist vi var der, både når det gjaldt bygninger, stab og studenter.

Denne gangen var Tomas bedt om å undervise begge studentkullene i kirkehistorie og dogmatikk. Målet for Nina var å få organisert resten av biblioteksamlingen, lære opp den nyansatte bibliotekaren, søster Lindeni, og i samarbeid med Tomas bidra til økt informasjonskompetanse hos studentene.

Hyllemeterspleis

En «hyllemeterspleis» som gikk mens vi var på Umpumulo, var en ekstra inspirasjon. Og pengene som ble gitt, bidro til at biblioteket nå har reoler nok til hele samlingen.

For tiden er det cirka 80 prestestudenter på LTS.  Halvparten er fulltidsstudenter som bor på campus, resten studerer på egenhånd og kommer til skolen for å fullføre den praktiske delen av utdanningen.

Et av de kritiske spørsmålene knyttet til gjenåpningen av LTS var beliggenheten. Men så langt opplever både lærere og studenter at plasseringen bidrar til å skape et godt og viktig fellesskap. Hver morgen er alle på plass i kapellet til andakt. Om kvelden samles de igjen til kveldsandakt. Hver søndag har grupper av studenter ansvar for gudstjenester i distriktet, og siden den lokale presten betjener 15 menigheter, er studentenes bidrag til stor hjelp. I tillegg bor og spiser studentene sammen og de har praktiske oppgaver på campus.

Store forskjeller

Oppholdene våre på Umpumulo ble også et møte med kirka i Sør-Afrika og en hverdag med mange utfordringer. Kirkene er, som samfunnet ellers, påvirket av de store forskjellene mellom fattige og rike og av et politisk system der historisk urettferdighet forsøkes kompensert, men der korrupsjon og underslag bremser utviklingen. Samtidig møtte vi en hverdag på LTS hvor studenter og ansatte, på tross av utfordringene, er livsglade og har et sterkt engasjement for kirkens mange oppgaver.

Umpumulo har fått nytt liv – og LTS et nytt bibliotek. Og 175 år etter at NMS anla sin første misjonsstasjon, lever samarbeidet med ELCSA videre.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp