Gi en gave
Meny
Foto: Anette Thingbø Sundnes / FJELLTUN: Beint Hansen og Hilde S. Johansen i aktivitetshallen som er en viktig del av tilbudet på Fjelltun. Last ned

Løft for Fjelltun

Veien som leder til gården Itland i Flekkefjord er både smal og svingete. Men etter fire kilometer på grusvei åpner landskapet seg og leirstedet Fjelltun åpenbarer seg som et Soria Moria-slott.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

– He, he. Ja, Fjelltun er jo litt bortgjemt, ler Beint Hansen, som er styreleder for Fjelltun og en av drivkreftene bak storinvesteringene på leirstedet.

28. april var det stor fest og samstemmig jubel over den oppgraderingen som har skjedd de siste månedene. Hundre mennesker kom fra vestre del av Agder og søndre del av Rogaland for å være med på feiringen.

Fordel med plasseringen

Hilde S. Johansen er daglig leder på Fjelltun. Hun har ikke problemer med å innrømme at det ikke er helt enkelt å finne fram til leirstedet, men hun mener at den avsidesliggende plasseringen er en fordel.

Daglig leder Hilde S. Johansen er stolt over det nye kjøkkenet på Fjelltun. Her ser hun fram til å servere mye god mat til leirdeltagerne. Foto: Anette Thingbø Sundnes

– Fjelltun er først og fremst et leirsted. Når man er på leir, skal jo oppmerksomheten være rettet mot det som skjer på denne leiren. Her på Fjelltun konkurrerer vi ikke med spennende byliv eller andre aktiviteter. For at leirene skal bli vellykket, er det en stor fordel at deltagerne fullt og helt er til stede, sier Johansen.

På tross av – eller kanskje heller på grunn av – plasseringen, opplever Fjelltun stor pågang på leirene. Hvert år er det ti leirer i regi av NMS/NMSU. Stort sett alle disse leirene er fulltegnet.

– Det går ikke av moten å reise på leir. Vår oppgave er å legge til rette for at leirene skal være tilgjengelige og attraktive. Vi har et utmerket samarbeid med NMSU, som bidrar til gode leirer, sier Johansen.

Fjelltun

  • Leirsted på Itland i Flekkefjord.
  • Opprinnelig et småbruk, men kjøpt av NMS i 1966 for 35.000 kroner.
  • Driftsbygningen på gården ble til hovedbygningen på leirstedet.
  • Nye internater og gamle gårdshus gir sengeplass til 55 gjester. I tillegg er det bygget en aktivitetshall som fungere både som møtesal og idrettshall.

Millionutbygging

I løpet av vinteren er det brukt omkring tre millioner kroner på Fjelltun. Utvendig er det ikke lett å se hvor disse pengene er brukt, men et besøk innenfor dørene avdekker hva som er gjort. Det gamle kjøkkenet er revet og bygd opp igjen, nå med topp moderne utstyr og god plass. Det er bygd nye toaletter, møte- og spisesalen har fått seg et ansiktsløft og trappenedgangen er stengt. Dessuten er taket på hovedbygget skiftet.

– Hvis Fjelltun skulle ha en fremtid, var vi nødt til å gjøre denne investeringen. Det har ikke vært gjort noe med kjøkkenet og hovedbygningen siden 1980, så vi har gjennomført et arbeid som var høyst påkrevd, sier Beint Hansen, som forteller om god lokal oppslutning om leirstedet.

I tillegg til at det er samlet inn 500.000 kroner har Fjelltun-venner bidratt med dugnadsinnsats verd over 200.00 kroner.

Spleiselag

Fjelltun er blant de første leirstedene som har gått inn på den såkalte «foreningsmodellen», der det er opprettet en lokal forening som har ansvar for driften av leirstedene.

– Vi sitter med et lån på omkring 1,5 millioner kroner. Det skal vi klare å betjene gjennom innsamling og drift av leirstedet. Vi ser at Gud gjør store ting på Fjelltun, så han vil helt sikkert sørge for at vi klarer våre økonomiske forpliktelser, sier Hansen.

De 100 tilhørerne fikk oppleve sangere fra ungdomskoret Vår i Egersund under festen på Fjelltun. Foto: Evy Torunn Nyvoll

Som daglig leder, er Hilde Johnsen tett på leirene som arrangeres. Hun blir nesten rørt når hun forteller hva som skjer på disse leirene.

– Vi ser at barnas tro vokser i løpet av leirene. Mange kommer til bevisst kristen tro når de er på leir. Dessuten fester misjonstanken seg hos de unge. Det er en velsignelse å se det som skjer på leirene, sier hun.

Tyske stamgjester

La oss vende tilbake til det faktum at Fjelltun er en litt bortgjemt perle. Når leirsesongen er over for NMS, står grupper med tyske ungdommer klare til å innta stedet. For dem er den største kvaliteten at Fjelltun ligger på en øde og bortgjemt plass.

– I mange år har vi hatt grupper med tyske ungdommer som gjester på Fjelltun. De kommer fra en hektisk virkelighet i hjemlandet. Når de skal på ferie i Norge, søker de stillhet og ro. For dem er Fjelltun det perfekte stedet, sier Beint Hansen, som forteller at tyskerne har leirstedet i to hele måneder i sommer. Inntektene fra disse månedene er viktige for regnskapet for Fjelltun.

Vi kan ellers legge til at det var stor stemning på festen på Fjelltun. At sangere fra ungdomskoret Vår i Egersund var med på festen, ga arrangementet et løft.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp