Huset som ikke brant – og andre grunner til å besøke Ålesund i 2020
MANGE SEVERDIGHETER
Ålesund er den største byen i Møre og Romsdal, og den største fiskerihavna i Norge. Den er viden kjent for sin unike jugendstil som ble til etter at størsteparten av byen brant i 1904. Byen ble bygget opp igjen i arkitekturstilen som var typisk for Europa på den tiden. Byen er full av severdigheter. Blant annet Ålesund kirke fra 1909, Norges største akvarium Atlanterhavsparken, byfjellet Aksla og Jugendstilmuseet.
Like utenfor sentrum finner man også Sunnmøre museum med en stor samling av gamle bygg fra Sunnmøre. Dessuten er Geirangerfjorden bare en dagstur unna. Det samme er den mektige Hjørundfjorden, der man blant annet kan gå topptur på fjellet Saksa. Rett utenfor Ålesund ligger øyene Giske, Godøya, Valderøya og Vigra som også er verdt et besøk.
Blimsanden på Vigra er en av de beste sandstrendene i landet, og på Alnes på Godøya er det som regel gode surfemuligheter. Ålesund er også stedet som fram til mars 2019 hadde verdensrekorden i høyeste bål, Slinningsbålet. Rekorden ble slått tidligere i år, men ryktet sier at Ålesund har planer om å ta rekorden tilbake. Det vil i så fall skje sankthans 2020.
HUSET SOM IKKE BRANT
Waldehuset er et vitnesbyrd om Guds mirakler i vår egen tid. Trehuset ble nemlig spart under brannen i 1904, mens andre hus i nærheten brant ned. I dag er huset et museum drevet av Pinsekirka Filadelfia. Anders Nord var en gudfryktig mann som bodde her sammen med kona Inger.
Klokka 13 den 22. januar 1904 skal Nord ha fått besøk av en engel i stua. Den skal ha sagt: «Frykt ikke! Jeg er utsendt fra Gud den Allmektige for å si deg at i denne natt skal hele denne by legges i aske for de mange og store synder som drives i den. Men du har funnet nåde hos Gud – og du og din hustru skal ikke gå ut, og ikke bære ut noe av det som hører dere til, for alt det som bæres ut blir oppbrent. Jeg skal bevare dere, og intet ondt skal ramme dere. Er dere villig?»
Nord svarte ja. Engelen sa «Fred være med deg» og forsvant. Anders fortalte kona det han hadde hørt. De ville være trygge her, og trengte ikke å evakuere. Men de andre stolte ikke på ham, og tok møblene sine til byparken et stykke unna. Da de kom for å sjekke møblene sine etter brannen, var de redusert til aske. Anders ble værende i huset, og huset brant ikke opp, selv om alle bygningene rundt ble ødelagt.
SKJULT PERLE
Pastor Vidar Godø i Filadelfia forteller at Waldehuset er blitt veldig spesielt for pinsekirken.
– Jeg hadde ikke hørt historien før jeg så et intervju i Sunnmørsposten med barnebarnet til Anders Nord, Klara Sjøstad, i 1994. Er dette virkelig sant, tenkte jeg og kikket nærmere på historien.
Godø skjønte fort at dette var en skjult perle som fortjente mer oppmerksomhet. Han hadde mange samtaler med eieren. I 2004 dro han og noen andre til Trondheim, der Klara bodde, for å intervjue henne i en video de lagde til bybrannens 100-årsjubileum.
– Hun hadde nettopp fylt 100 år, og fortalte historien som morfaren hadde fortalt henne. Historien tok mer og mer tak i oss, og ble noe vi trodde på og ville løfte fram.
MEDIESTORM
Årene gikk, og etter hvert ble Waldehuset presentert i programmet Norske attraksjoner på NRK i 2012. Dette skapte mediestorm. Journalister fra hele landet ville vite om huset.
– Jeg hadde ingen planer om å kjøpe huset. Ikke hadde jeg kapital heller, men jeg spurte eier Per Magne Walde hvor mye han skulle ha for det. Han var nedringt av journalister og bad dem til slutt kontakte pinsepastoren, forteller Godø som nå ble intervjuet av Sunnmørsposten og NRK.
På samme tid ble pinsekirken eier av huset.
– På et lederskapsmøte opplevde vår tidligere pastor, Ola Emil Strakehaug, en bevissthet om at Gud ville at vi skulle ta over huset og at Herren skulle sørge for at vi fikk midler, forteller pastoren.
Godø hadde lagt igjen mobilen sin i bilen, og hadde mange tapte anrop fra Anders Pedersen i Fjordlaks.
– Kona hans er medlem i menigheten vår. Etter å ha sett intervju med meg, be-stemte han seg for å kjøpe huset til oss.
Siden da har Waldehuset vært eid av pinsekirka. I dag er huset et museum som er bevart så godt som slik det var fra 1870.
– Waldefamilien hadde egentlig tenkt å rive huset, så de tok seg ikke bryet med å oppgradere det. Så det meste av huset er bevart slik det var, forteller Godø.
Waldehuset tiltrekker seg alle mulige slags folk, ikke bare religiøse. Mange er fascinert av historien.
– Vi forteller historien slik vi tror den er. Folk får velge selv om de vil tro på det. Men huset står jo her, sier han.
Åpningstidene til Waldehuset kan sjekkes på Pinsekirka Filadelfia Ålesund sine hjemmesider.