Gi en gave
Meny
Foto: Trond Hjorteland / RADIOWORKSHOP: Seksjonsleder for Øst-Afrika, Arild Bakke, blir intervjuet av TV Madagaskar i forbindelse med radio-workshopen. Last ned

FM-bølge på Madagaskar

I løpet av kort tid er det etablert fem nye FM-radioer innen Den gassisk-lutherske kirka (FLM) på Madagaskar. Denne uka er frivillige og ansatte i radioarbeidet samlet til workshop for å sette kursen videre for dette voksende arbeidet.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

Egentlig var radioarbeidet til FLM mer eller mindre lagt ned. Etter en lang og stolt historie med opprettelsen av radio Evangeliets Røst i 1962, og senere mange års omfattende drift med kortbølgesendinger, har radioarbeidet de siste årene i praksis ligget nede.

Inntil nå.

For fem år siden startet kirkesynoden i Antananarivo en egen FM-stasjon. I løpet av kort tid har radioen blitt omfavnet av lytterne og er i dag den største, kristne radioen i hovedstaden. Potensielt kan denne radioen nå 3 millioner lyttere.

Parallelt med dette har FLM blåst nytt liv i produksjonsenheten til radio Evangeliets Røst i Antsirabe. Og for ett år siden startet det opp FM-sendinger også her. I tillegg har radioentusiaster etablert FM-stasjoner tre andre steder på Madagaskar, alle innenfor rammen til FLM. I løpet av workshopen er det også blitt klart at det er enda tre FM-stasjoner på gang.

– Det er utrolig flott at så mange fra ulike steder engasjerer seg i radio! Nå er tiden inne for å restarte og koordinere dette arbeidet, slik at vi kan tilby lytterne best mulig programmer, sier leder for kommunikasjonsavdelingen i FLM, Yves Razafiharison.

En søknad om støtte om radioworkshop ble sendt til NMS, og i slutten av november blir samlingen gjennomført. 35 deltakere er nå på plass. Entusiasmen for FM-radio er på topp, og troen er stor på at FM-sendinger har en viktig framtid på Madagaskar.

Målet er å nå ut med evangeliet på en måte som omfavner hele mennesket. Det er gjennomgående blant deltakerne på workshopen at man ønsker å tilby lytterne best mulig kvalitet, både innholdsmessig og teknisk.

I forbindelse med oppblomstringen av radioarbeidet, har NMS skaffet til veie noen brukte FM-sendere og annet teknisk utstyr som vil komme til gode nytte for flere av de nye FM-radioene. Men det vil fortsatt være et stort behov for utstyr, og – ikke minst – opplæring i bruk og vedlikehold av dette.

Radio-boosten til FLM har også nådd distriktskontoret til den statlige kanalen TV Madagaskar som kom for å lage reportasje fra workshopen, hvor blant annet Arild Bakke, NMS’ seksjonsleder for Øst-Afrika, ble intervjuet. Pensjonert radiotekniker, Egil Alsvik, har også bidratt med verdifull teknisk kompetanse på kurset. Alsvik har i mange år driftet og vedlikeholdt FM-sendere som fram til 2017 ble brukt av NRK.

Det som kanskje er mest spennende og påfallende med det som nå skjer, er at mye av driften blir gjort av frivillige. En av radioene, som bare har vært i drift i fire måneder (i Fandrianana), har så langt rekruttert 25 frivillige medarbeidere. Unge og dyktige radioentusiaster som har lyst til å være med på den nye «FM-bølgen».

Det er også en helt klart uttalt ambisjon hos samtlige deltakere, at hver FM-stasjon skal skaffe sine egne inntekter og være økonomisk uavhengig av eksterne midler – som for eksempel fra NMS. Radioen i hovedstaden Antananarivo er allerede selvfinansiert. Nå er målet at inntektene blir høye nok til å kunne vedlikeholde og kjøpe inn enda mer utstyr, i tillegg til å kunne forbedre programmene gjennom opplæring av frivillige og ansatte.

STORE SMIL: fra venstre: Ranarisoa Lalaina, sjefstekniker, og Rakotomalala Tsinmahefaree, direktør, ved radio RTF i hovedstaden Antananarivo. Foto: Trond Hjorteland

DIREKTESENDING: Direktesending fra sendestudioet til radio RTF i Antananarivo. Det er Rafaralahy Todinirima som styrer både teknikk og snakker «på lufta». Foto: Trond Hjorteland

I STUDIO: Fra opptaksstudioet til radio RTF i Antananarivo. Fra venstre: Rafaralahy Todinirima, tekniker/programleder, Rakotomalala Tsinmahefaree, direktør og Ranarisoa Lalaina, sjefstekniker. Foto: Trond Hjorteland

I SENDESTUDIOET: Fra venstre: Raharimiadana Eléonore, rådgiver, Razafiharison Yves, direktør for kommunikasjonsdepartementet i FLM og direktør for radio RFF i Antsirabe. Bak, inne i sendestudioet sitter fra venstre: Rakotomindraimy Vololoniaima Nimigoa, programleder, Andriamasy Liantsoa Zsanta Mirima, programleder.

FRA WORKSHOPEN: Seksjonsleder for seksjon Øst-Afrika i NMS, Arild M. Bakke og pensjonert radiotekniker Egil Alsvik. Foto: Trond Hjorteland

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp