Gi en gave
Meny
Foto: INFLUENSERNE: Christoffer «Kattekryp» Mathisen (f.v.), Kristine Bremnes og Magnus Waaler har vært i Barcelona med NMS og sett på integreringsarbeid blant migranter. Foto: Maria Indrøy Risanger Last ned

Den gode påvirkningskraften

Latteren sitter løst og ledig i et boligkompleks midt i Barcelona sentrum. Det samme gjør ideene. Magnus Waaler og Christoffer Mathisen har nettopp trøkket i seg 14 is hver, mens Kristine Bremnes har gjort sitt beste for å holde latteren tilbake underveis i opptaket. De er norgeskjendiser på tur med NMS.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

Snart skal den såkalte «is-challengen» dukke opp i «feeden» på TikTok, men først er det Barcelona i samarbeid med NMS og Giving Tuesday som gjelder. For selv om ingen av dem er helt fortrolig med merkelappen «influenser», er det tydelig at påvirkningskraften er stor, og den ønsker de å bruke på en god måte.

Kristine og Christoffer har vært i «gamet» lenge. De opererer helst på YouTube. Han som gameren Kattekryp. Hun innenfor sjangeren livsstil. Magnus Waaler har på sin side fått stadig mer popularitet de siste tre årene for sin humoristiske TikTok-konto.

Broen

Nå skal følgerne til Magnus, Kristine og Kattekryp derimot få litt andre innblikk enn de kanskje er vant med. I forbindelse med årets Giving Tuesday har nemlig trioen besøkt arbeidet NMS støtter blant nordafrikanske migranter i Barcelona, og opplevelsene derifra ønsker de å bruke til å påvirke. I november profileres altså NMS på svært anerkjente kontoer.

– Det er nesten som man ikke tror på det når man hører at folk har bodd her i 15 år og ikke kan et ord spansk. Så å si ingenting. Tenk at det finnes så store lukkede områder over et så lite geografisk område, sier Magnus.

Han sikter til møtet med de nordafrikanske migrantene i småbyen utenfor Barcelona. Byen som på folkemunne kalles «Lille-Marokko». Både her og i sentrum av Barcelona finner vi kultursenteret Puente. Puente drives av, og for, arabiske migranter, og har i nærmere 30 år arbeidet med integrering inn i det spanske samfunnet. Hovedfokuset er spanskundervisning for voksne. Det er også engelskundervisning og lekpregede aktiviteter for barn, i tillegg til støttegrupper for kvinner. Flere omtaler Puente som «familien» og en kvinne uttrykker at samtalegruppene har skapt «en åpning i hjertene våre». Puente, som betyr bro, ønsker å være nettopp det mellom innvandrermiljøet og det spanske samfunnet.

Inkludering via språk

– Det har vært fint å møte folk i alle aldre, sier Kristine.

– Elevene er villige. De er med, og jeg synes de er flinke.

Hun satte pris på at elevene var gode på å inkludere da læreren tok Kristine ut av observasjonsmodus og kastet henne inn i spanskundervisningen om regelrette verb.

– Jeg kan jo ikke språket, men de hjalp til og pekte når jeg sleit.

Magnus og Christoffer kan heller ikke spansk, og alle tre har kjent på utfordringen med å være en uke et sted hvor de ikke snakker språket.

Kristine understreker at hun føler seg begrenset, og at det ikke er en god følelse.

– Man er på en måte hjelpeløs. Det er vanskelig å føle seg inkludert.

De stiller spørsmål ved hvordan man skal bli integrert når man føler at man ikke kan kommunisere med befolkningen.

Christoffer påpeker at storsamfunnet ellers også har et ansvar.

– Vi må være villige til å være sammen. Det er lettere å lære seg et språk om du henger med folk som snakker språket du skal lære deg.

Trioen tror at Puente er en viktig brikke i å inkludere migrantene. Samtidig som man lærer det teoretiske språket, får man praktisert det med spansktalende. Et annet klart mål for Puente i brobyggingsarbeidet er at den interkulturelle forståelsen øker når man møtes på denne måten.

– Jeg tror mye av det som skjer i verden handler om misforståelser, sier Magnus.

– Det at man er så rigid at man ikke kan godta at man har forskjellige tanker om ting. At man tenker at det jeg opplever og ser på som fasiten ikke trenger å være det. Hadde man skjønt at vi tenker forskjellig så tror jeg mye hadde skjedd i verden, men det er nok en lang vei.

Kristine og Christoffer nikker anerkjennende, og understreker at mangel på kunnskap om tankegods i ulike kulturer kan være ødeleggende. De vil at man kommuniserer mer om kulturer, og håper de kan bruke det de har lært og de inntrykkene de har fått i Barcelona i Norge. De to har tidligere vært med NMS til Thailand og Madagaskar, og har satt stor pris på disse turene.

Christoffer ønsker å fortelle følgerne sine at kommunikasjon er et gjensidig ansvar.

– Vi må være åpne og behjelpelige begge veier. Det gjelder både de som innvandrer, men også befolkningen ellers. Kanskje man må ta litt mer ansvar i det landet man bor i?

Kan årets Giving Tuesday være en mulighet til å tenke litt mer over dette? Kanskje til og med prøve det ut? Giving Tuesday handler jo nettopp om å flytte fokus fra «meg og mitt» og over på andre. Dele av godene man har fått, enten det er i form av tro, tid, ting eller talent.

Bli bedre kjent med Giving Tuesday her.

(Artikkelen fortsetter under bildegalleriet)

Møtet med UCREW

I Barcelona har Christoffer, Kristine og Magnus tilbrakt mye tid med noen som får god praksis i å dele av egne ressurser. Fire norske ungdommer er skoleåret 2021/2022 på utveksling hos Puente gjennom NMS sitt UCREW-program. Sammen brukte influenserne og UCREW uka på å utforske mer konkret hvordan man kan dele med hverandre.

Rannveig og Oda er travelt opptatt med viltre barn på engelskopplæring. Susanne underviser en eldre analfabet kvinne i alfabetet. Erik Tomin spiller både fotball og basket med barna i parken før han inviterer med seg Kattekryp til folkelivet på Camp Nou for å se Barcelona slå Valencia 3-1.

De snakker gjerne om tro. Buker talentene sine i møtet med elevene. Tilbringer tid sammen og blir invitert til å henge med resten av teamet på Puente. Og de opplever at så mange ønsker å dele ting med dem.

Målet: å influense

Kattekryp, Kristine og Magnus er klare for å formidle videre til et enda større publikum.

– Det har vært mange inntrykk og opplevelser sammen med hyggelige folk. Det har også vært gode måltider og mye gåing. 31 000 skritt har jeg gått i dag. 33 kilometer, konstaterer Magnus fornøyd.

Turen er likevel ikke hovedfokuset.

– Motivasjonen i seg selv er jo å lære videre det vi har lært nå, understreker han.

Så selv om merkelappen «influenser» kan føles unaturlig er det nettopp det som er målet nå. Bruke den påvirkningskraften som ligger i det å bli gjenkjent på gata til det beste for noen andre.

Å influense.

Ta lærdommen med til Norge.

Bidra til at Puente kan fortsette arbeidet i Spania.

Bruke sosiale medier til å skape litt større forståelse mellom mennesker.

Vise viktigheten av språk og kulturforståelse.

Viktigheten av å dele.

Av sin tro, sin tid, sine ting og sine talenter.

Blir du med?

Vær en brobygger

Det er opprettet flere Spleis-aksjoner for at senteret fortsatt kan være en viktig brikke for de nordafrikanske migrantene. Hjelpe med språket, skape fellesskap på tvers av kulturer og bearbeide traumer. Herved er du oppfordret helt konkret til å være med å bidra som brobygger under Giving Tuesday!

Influencernes Spleis-aksjoner finner du her.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp