Har vokst mye på tiden i Brasil
20-åringen Adrian Lian fra Kristiansand har vært på utveksling sør i Brasil siden begynnelsen av oktober i fjor. Der bor han på skolen Fatev sammen med sine tre norske medstudenter i Connect-programmet ved Hald internasjonale skole i Mandal.
Ønsket om Sør-Amerika
– Jeg har alltid hatt lyst til å oppleve Sør-Amerika og hadde Brasil som førstevalget mitt, sier han og forteller at han kom over Connect-programmet ved Hald nærmest ved en tilfeldighet.
Nå har han vært i Brasil i snart fem av seks måneder og har for lengst fått en fast dagsrytme, der mye av hverdagen går med til sosialt arbeid ved barnehjemmet eller senteret for hjemløse menn ikke veldig langt fra der han bor.
– Noen dager starter med språkundervisning, men da kommer jeg bare noe senere ut i prosjektene, sier han.
For hjemløse menn
Casa Redentor, senteret for hjemløse menn, er et sted hvor menn som mer eller mindre bor på gata kan komme for å få vasket klærne sine, ta seg en dusj, spise frokost eller middag og kanskje også jobbe i hagen.
– Jeg hjelper til med matlagingen og tilbringer tid med de som til enhver tid er på senteret. Vi spiller gjerne spill sammen.
Om ettermiddagene er han gjerne sammen med andre som jobber i prosjektene og spiller fotball eller volleyball, forteller han.
Ekstremt gjestfrie
– Brasilianerne er ekstremt gjestfrie. Vi blir stadig invitert hjem til folk, og de er veldig interessert i oss og det vi har å fortelle, sier han. Det er fantastisk å bo og jobbe i Brasil. Litt tøft å ikke kunne dra hjem til jul, men det gikk det også.
– I starten følte jeg meg veldig usikker på språket og var redd jeg ikke kom til å forstå nok. Men det har gått veldig greit. Jeg klarer for det meste å gjøre meg forstått på engelsk, men «hjemme» tvinges jeg til å benytte portugisisk, som vi jo også har undervisning i tre ganger i uka. Jeg har lært ganske mye.
Glad i Hald
Han opplever at oppholdet i Brasil har gjort ham mer selvstendig. Det kjennes også langt mer naturlig å ta kontakt med folk.
– Hva er planene dine etter Connect-året?
– Jeg har veldig lyst til å jobbe som trainee ved Hald til høsten. Jeg har fått hjerte for skolen og elsker det som foregår der.
– Vil du anbefale Connect-programmet til andre?
– Er man klar for utfordringer og nysgjerrig på verden, er dette virkelig noe jeg vil anbefale.
UNIKT SKOLETILBUD: Bente Sæth Berntsen, programleder Connect (NMS sin utvekslingslinje ved Hald Internasjonale Skole). Foto: Hald Internasjonale Skole
Unikt skoletilbud etter videregående
– Connect er et unikt skoletilbud der elevene får et halvårlig utenlandsopphold i et land i Asia, Sør-Amerika eller Afrika. I tillegg får de folkehøgskoleliv og 60 studiepoeng på fagskolenivå, sier Bente Sæth Berntsen, programleder ved Connect-linjen ved Hald Internasjonale Skole.
– Som Connect-elev kan man blant annet velge å ha praksis i NMS sine prosjekter i Hongkong, Brasil eller på Madagaskar, der man får jobbe som frivillig i menighets- og sosialt arbeid. Blant elevene dette skoleåret har vi fire studenter på utveksling i Brasil og to på Madagaskar.
Internasjonalt fra starten
Elevmassen på Hald teller til sammen rundt 50 personer dette skoleåret. Halvparten er norske og halvparten internasjonale. De fleste er i alderen 18 til 25 år.
– Elevene blir fort en del av det internasjonale fellesskapet og får venner på tvers av landegrensene. Utvekslingen begynner allerede fra dag én, smiler Sæth Berntsen.
Formell kompetanse
Ett år på Hald gir 60 studiepoeng på fagskolenivå. Elevene får formell kompetanse innen interkulturell kommunikasjon og internasjonalt arbeid. De får også opplæring i språket som benyttes i landet hvor de skal ha praksis. Elever som velger å gå videre med studier innen blant annet interkulturell kommunikasjon, kan dessuten søke studieplassen om å få studiepoengene fra Hald godskrevet slik at bachelorstudiet blir kortere.
Lærer nytt språk
– Når det gjelder språkundervisningen, starter den i Norge og fortsetter som en del av utenlandsoppholdet, forteller Sæth Berntsen og understreker:
– Internasjonal erfaring og kompetanse innen interkulturell kommunikasjon blir bare mer og mer viktig i Norge uansett hvilken retning og hvilke fag man ønsker å gå videre med.
Landene elevene kan velge blant er Brasil, Nepal, Hongkong, Bangladesh, Madagaskar, Uganda, Kenya, Tanzania – og Norge – for de internasjonale studentene.
Hvilket land?
– For oss er det viktig å sende ut gode team, minimum to personer til hvert land, med rette egenskaper og motivasjon. Mange har klare tanker om land når de søker elevplass hos oss, og vi forsøker så godt vi kan å ta hensyn til disse ønskene, sier programlederen som allerede har mottatt søknader til skoleåret 2024-2025. Hovedopptaket er 1. februar, men ifølge Sæth Berntsen er det også mulig å søke etter den tid.
– Vi tar imot søknader fortløpende, men det er viktig å ikke drøye for lenge om man ønsker å starte til høsten, understreker hun.
Utveksling en nøkkel
– Jeg har veldig tro på at utveksling er en nøkkelfaktor i arbeidet med å gjøre verden til et bedre sted. Jeg tror det bidrar til å bryte ned landegrenser og fordommer. Det er utrolig motiverende å høre studentene fortelle hvordan de utfordres på det personlige plan og vokser i sin tro, men også hvordan de utvikler sine perspektiv og måten de forstår verden rundt seg på. Å bo så tett på en annen kultur over lengre tid, setter varige spor.