Bak disse herlige julekakene
«Frykt ikke», ropte engelen. «Se, jeg forkynner dere en stor glede, en glede for hele folket: I dag er det født dere en frelser i Davids by; han er Messias, Herren».
I år har mange kjent på frykt og redsel. Denne julen har vi derfor ekstra behov for å meditere over julens budskap. Vi har nok alle behov for å kjenne ro og fred, være sammen med familie og venner man setter pris på.
Å bake julekaker er en fin aktivitet man kan gjøre sammen. Disse kjeksene er en av mine favoritter og blant dem jeg lager hvert eneste år til jul.
Julekaker med ingefær og sitron
100 g smør
100 g sukker
2 1/2 dl hvetemel
1 ts malt ingefær
1 ts bakepulver
2 ss lys sirup
1 sitron, økologisk
20 mandler
Slik gjør du:
1. Sett steikeovnen på 175 C°.
2. Hakk mandlene.
3. Riv skallet av sitronen fint på et rivjern. Få kun med det gule, ellers vil det bli en bitter smak på kakene.
4. Rør smør og sukker lett sammen. Tilsett resten av ingrediensene, bortsett fra mandlene.
5. Rør alt lett sammen og ha til slutt i mandlene.
6. Del deigen inn i tre deler. Trill til pølser og legg på bakebrett. Trykk pølsene flate, ca 1 cm tykke.
7. Stek dem i ca. 10 minutter.
8. Når kakene er ferdig stekte og fremdeles varme, skjærer du på skrå ca. 2 cm brede kaker.
9. Avkjøl på rist.
Tips:
Du kan ha i andre nøtter enn mandler. Valnøtter er også godt.
OBS: Denne oppskriften ble først publisert i julenummeret av MT. Der har én av ingrediensene i oppskriften falt ut.
MTs egen kokk, Margit Vea, holder matkurs, har skrevet flere kokebøker og har også egen matspalte i avisen Aftenposten Junior. Hun har et eget matprogram på Matkanalen, holder foredrag om mat og helse og er daglig leder av Margit Vea AS.
Mer om MTs matspaltist finner du på www.margitvea.no.