Gi en gave
Meny
Foto: Privat Last ned

Amos graver ikke ned sitt talent

I sterk konkurranse med velkvalifiserte søkere fra mange land, valgte NMS å ansette Ounsoubo Amos som rådgiver for Use your talents i Vest-Afrika.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

– Jeg har levd med Use your talents (UYT) i mange år. Dette er en metodikk som preger meg og mitt liv. Når sjansen til å få denne stillingen åpnet seg, var jeg ikke i tvil om at jeg ville søke, sier Amos.

Hva har vi?

Når vi ber Amos om å gi en kort beskrivelse av hva Use your talents faktisk er, blir det faktisk ikke så kort som vi første hadde forventet. For når noen ber Amos fortelle om Use your talents, er det som å klippe hull på en ertepose. I strie strømmer snakker han seg varm om det programmet han nå skal jobbe for.

– Use your talents er en metodikk der folk tar utgangspunkt i at alle har evner og talenter. I stedet for å spørre om hva andre kan gjøre for å hjelpe, tar denne metodikken utgangspunkt i de ressursene som faktisk finnes. I stedet for å rekke hendene fram og be om hjelpe fra andre, fokuserer Use your talents på hva folk kan, ikke på hva de mangler.

LES OGSÅ: Importerer afrikansk talenttankegang

Vest-Afrika

Use your talents er idé som først så dagens lys på Madagaskar. Dette er et av verdens fattigste land. Det er lett for gasserne å gå på tiggerferd for å skaffe seg mat på bordet og tak over hodet. Men etter at UYT ble introdusert, har ideen spredd seg som i flere afrikanske land.

– Mange har sett at det er viktig at vi afrikanere ikke først og fremst spør etter hjelp, men ser hvordan vi kan bruke de evnene og ressursene vi har. Min jobb er å gi råd til dem som satser på denne metodikken i sitt arbeid, sier Amos, som er klar over at han må reise mye i sin nye jobb. Hjemme i Ngaoundéré er kona forberedt på at ektemannen skal være mye på farten i den nye jobben. Hun har hovedansvar for parets to barn når Amos er bortreist.

– Hva tenker du om at du som afrikaner skal være rådgiver et prosjekt som en norsk misjonsorganisasjon står bak?

– Det er akkurat slik det bør være. Siden jeg er fra Kamerun og bor her, kjenner jeg til både folk og tankegang. Derfor tror jeg at jeg som afrikaner kan ha fordeler som norske misjonærer ikke hadde hatt, sier Amos, som forteller at han en gang for en del år siden var inne på nettsiden til NMS. Det var et felt på denne siden hvor NMS oppfordret potensielle misjonærer å melde seg. Amos skrev den gang at han var interessert i å bli misjonær, men av ulike grunner ble det aldri noe av det.

– Men jeg er opptatt av misjon og utvikling. Derfor er det en drøm for meg at jeg nå kan jobbe med Use your talents her i Vest-Afrika, sier Amos i en brukbar «bildetelefonsamtale» fra Kamerun.

Selv om Amos er ny i stillingen som rådgiver for Use your talents, er han ikke helt ny i NMS-sammenheng. Allerede for 15 år siden var han elev på Hald internasjonale skole. Han har senere studert på VID der han nå er ferdig med sitt masterstudium.

Dessuten har han vært deltidsrådgiver for NMS i arbeidet med å bygge opp Use your talents i organisasjonen. Han snakker også godt norsk.

Bibelsk fortelling

Når Ounsoubo Amos skal forklare hvorfor han er så begeistret for tankegangen som ligger bak Use your talents, trekker han fram fortellingen fra Matteus om de tre tjenerne som fikk utdelt talenter som de skulle forvalte.

– To av dem forvaltet sine talenter svært godt. Derfor fikk de mye igjen for de talentene de hadde fått. Men en av tjenerne gravde ned sitt talent. Når jeg nå går inn i denne jobben, har jeg nesten et bibelsk oppdrag. Min jobb er å hjelpe folk til å få mest mulig ut av de talentene de har fått.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp