Ære og vold
Denne lederen står på trykk i MT 2 som har «Ærens bakside» som tema.
–––
I MT bruker vi Integrerings- og mangfoldsdirektoratets (ImDi) sin definisjon av æresvold: Vold utløst av familiens eller gruppens behov for å ivareta eller gjenopprette ære og anseelse.
Brennpunkt-dokumentaren beskriver sosiale mekanismer og kulturelle forhold som vi i NMS kan kjenne igjen fra flere av de landene vi jobber i. Mer overraskende er det at æresvold er så utbredt i Norge også, selv om omfanget likevel er på et annet nivå enn flere andre steder i verden.
I den nyeste utgaven av MT zoomer vi særlig inn på forholdene i Pakistan hvor menneskerettighetsorganisasjonen CLAAS driver et konkret og livsviktig arbeid, blant annet takket være penger fra giverne til NMS. Hvor mange mennesker CLAAS har berget fra lange fengselsstraffer, og i verste fall dødsdommer, er ikke godt å vite. Men det er mange. Vi vil varmt anbefale deg å lese om hvordan CLAAS jobber for å hjelpe mennesker, ikke minst kvinner, fra usaklig rettsforfølgelse, trakassering, vold, tvangsekteskap og dødstrusler.
Hva kan vi gjøre? I Norge har Brennpunkt åpnet politikernes øyne for at æresvold faktisk eksisterer, og at det er en høyst reell og eksistensiell trussel for særlig kvinner og jenter. Håpet er at de får bedre beskyttelse, og at vi kan ha en offentlig og pågående samtale om hva som ligger bak æresvolden.
I Pakistan gjør CLAAS at enkeltmennesker blir sett og omfavnet av noen som ivaretar deres rettigheter. Og for hvert menneske som blir reddet fra urettmessig rettsforfølgelse og straff, kan vi svare JA – vi kan gjøre noe med det.
Samtidig må vi være så ærlige å si at det ligger så tunge sosiale og kulturelle drivere bak æresvolden at det kanskje vil gå generasjoner før vi kan oppleve en verden der dette er helt utryddet.
Men et sted må vi starte. Og hva med å gi en hjelpende hånd til heltene i CLAAS – gjennom å støtte arbeidet i Pakistan? En hjelpende hånd som kan sette mennesker fri.