Gi en gave
Meny
Last ned

Flere aktører har gått sammen om å arrangere Sommerfestuka på Sjusjøen: NMS og Sjusjøen fjellkirke, Brøttum Historielag, Camp Sjusjøen, Lions Club Ringsaker Nord - og de er en eneste svært stab av frivillige, hvert eneste år. De stiller opp for sin organisasjon, eller som enkeltpersoner, og i denne reportasjen kan du møte folk som har satt av disse julidagene til å jobbe for å få til enda ei fin Sommerfestuke.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

«Bare skriv oss på!»

Når lederen i Lions ringer og spør Rolf Messenlien om han kan tenke seg å bidra et par dager under Sommerfestuka, så kommer det et slags autosvar fra ham: Vi kommer oppover, vi. Skriv oss på!

De bor på Lillehammer, men har en egen forkjærlighet for Sjusjøen fjellkirke. Vi tar en prat med Ida og Rolf Messenlien om hvorfor de stadig stiller opp som frivillige når noen spør etter dem.

– Helt siden fjellkirka ble bygd for 60 år siden har vi hatt stor forkjærlighet for dette stedet, sier Ida, og avslører samtidig at faren hennes satt i byggekomiteen, og hun så hvordan fjellkirka ble til et felles ansvarsområde for mange hedmarkinger. – Jeg – og Rolf også – har nok arvet mye av denne kjærligheten.

– Så dere har fortsatt som frivillige, på samme måte som forrige generasjon?

– Vi gjør det fordi vi liker det, sier Ida. – Og vi har jobbet mest på det praktiske plan. Rolf har vært med å sette opp gjerde rundt området, reparert og vedlikeholdt kjøkken og andre ting, i kirkehytta, for eksempel.

Rolf sitter i et styre der folk er vant med å arbeide praktisk. Fjellkirka på Sjusjøen er heldig som har et styre som ikke bare gjør teoretiske vedtak; De stiller også opp som arbeidsfolk, og sparer masse penger i budsjettet.

– Og dere holder ut i år etter år?

– Det er vel fordi vi har en forkjærlighet for denne fjellkirka. Vi har en god dugnadsarv, begge to; Men det gir oss mye glede å se at fjellkirka blir så godt brukt, og godt likt, sier Ida som selv husker at allerede som lita jente hjemme på Sjusjøen var hun med i et konvolutt-lotteri der det skulle sendes ut lotteri-brev til folk som kunne støtte fjellkirka. Alle fastboende skulle få bidra til å få i stand Sjusjøen fjellkirke. Ida klistra for livet, og limet!

– Og siden har det vært slik, sier Ida. – Lokalbefolkningen stiller opp, og sammen blir det et bra arbeidsfellesskap av det! Vi tenker ikke på at vi «holder på år etter år» – for dette er bare en hyggelig tradisjon for oss.

Ida og Rolf Messenlien har lang erfaring som frivillige på Sjusjøen (Foto: privat)

Kiwi-Jørn stiller alltid med jordbær

Hvert år, i forkant av Sommerfestuka, kommer det alltid en telefon til Jørn Håkenstad: Om han kan holde av noen jordbærkasser til festukefolket? Slik er det også i år. I programmet for Sommerfestukas siste dag står det gjerne at det serveres jordbær på kirkebakken etter festgudstjenesten i Sjusjøen Fjellkirke. Når fest-leder Magne Mjærum i god tid på forhånd lurer på om Jørn også i år kan stille med denne etterspurte jordbæra, er det ikke nei i Kiwi-Jørns munn.

– Det er mange måter å være med i en felles dugnad, og dette er din måte, Jørn?

– Jeg er jo ikke frivillig, sånn som alle de andre som trår til. Men jeg har funnet ut at som næringsdrivende på Sjusjøen, så kan jeg iallfall bidra med noen jordbærkasser til alle som på søndag har vært med på festgudstjenesten.

– Da blir det jordbær for alle på kirkebakken?

– Det blir det. Jeg har fått en forkjærlighet for fjellkirka, fordi den skaper så mye liv i bygda. Det gode miljøet der sprer seg litt utover i nærmiljøet, og det kjennes godt. Kirka er like gammel som meg, faktisk, og både fjellkirka og min butikk ønsker å være like viktige for folk på Sjusjøen. Jeg liker at jeg kan sponse litt av aktiviteten rundt Sommerfestuka, og jeg innrømmer også at det er litt «vinn vinn» å være butikkeier når Sommerfestfolket dukker opp! De fleste som støtter opp om Sommerfestuka, vet at den gode stemninga flytter seg utover i nabolaget. Vi gleder oss til at fjellkirka igjen skal fylles med folk som vet å sette pris på dette stedet!

Lions styrer trafikken og serverer dugnadsgjengen

Under aktivitetslørdagen ved Sjusjøvannet blir det godt synlig at de lokale Lions-løvene har forberedt en dag med både snekring, hesteskokasting og ballspill. Lederen Steinar Afset forteller at Sommerfestuka er et av høydepunktene i deres frivilligarbeid.

–  Men hvorfor er Lions med på denne festuka på Sjusjøen?

–  Vi ble vel bare spurt, vil jeg tro. For mange år siden. Her tropper vi opp hvert år, og tenker at Lions Club Ringsaker Nord passer inn i dette konseptet.

–  Hvilke oppdrag tar dere på dere her?

–  I mange år har vi stått i parkeringsområdet og sørget for at folk får satt fra seg bilene sine. Det kommer gjerne mye folk til konsertene på kvelden. De siste årene har det vært mye transport og rigging av utescener, så vi har god trening i å lempe på plank, stoler og bord.

– Når Lions-løvene stiller opp, så er gjerne også damene med?

– Ja, de har funnet seg en egen oppgave, og sørger for at dugnadsgjengen alltid får smørbrød og kaffe innimellom arbeidsøktene. Svanhild er gjerne med til Sjusjøen fjellkirke. Lions liker å være med for å sørge for at folk trives, og oppmøtet på Sommerfestuka tyder på at her er det mange som stadig kommer tilbake, år etter år.

Praktiske Lions-folk som vet akkurat hvilke oppgaver de har på Sommerfestuka! (Foto: Bodil Løvli)

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp