#DearWomenOfEthiopia Hvor tungt kan hun bære?
Shashitu livnærer seg av å selge vedbunter. Takket være god helse og styrke til å bære ved klarer hun å livnære seg og sine fire barn på dette. Hun er enke, og livet er sårbart; for hva om helsa svikter?
Som de fleste andre kvinner i Etiopia ble hun omskåret som liten jente, noe som ofte gjør fødsler enda mer risikable. Å føde et barn i Etiopia er noe av det farligste en kvinne gjør og mange mister livet – eller barnet. Et av barna fødte hun alene på jordgulvet hjemme i huset sitt. Hun klippet selv navlestrengen på barnet.
Det gjør inntrykk å høre på når Shashitu forteller fra livet sitt. Som barn ble hun plassert i en familie som hushjelp mot å få mat og husly. Hun var svært ung da hun ble giftet bort til mannen i huset der hun bodde, og det som kone nummer to.
– Slik er det bare for kvinner her, sier Shashitu og rister lett på skuldrene.
Skal det ”bare være slik for kvinner”? At de skal kjønnslemlestes og leve med smerter og skader i forbindelse med dette? At de skal føde alene på et jordgulv? At de ikke får velge hvem de vil gifte seg med? At de må jobbe som barn og ikke får gå på skole? At de ikke skal få bestemme over egne liv, egen kropp, egne behov og drømmer?
Shashitu tror kanskje det skal være slik, men det tror ikke vi. Det er ikke slik Gud har skapt kvinner til å leve! Han har skapt dem til å leve fullverdige liv, der de ikke skal trenge å leve i frykt og undertrykkelse fordi de kom inn i denne verden som jentebarn.
I 2018 var det en stor glede å se at Etiopia fikk en statsminister som ønsker det samme. Han har blant annet sørget for at halvparten av medlemmene i regjeringen nå er kvinner. Det gir håp!
Det er fortsatt mange kvinner som Shashitu; og derfor må vi stå i denne kampen. Vi tror at kvinners liv kan forandres til det bedre. Vil du tro sammen med oss? La oss bruke årets kvinnedag 8. mars til å gi en håndsrekning til Shashitu og våre søstre i Etiopia!
Sammen med mine kollegaer i Mekane Yesus-kirken ønsker jeg å gjøre alt jeg kan for at jenter ikke skal omskjæres; at kvinner skal slippe å føde alene på et jordgulv eller ute i skogen; at jenter skal få gå på skole; at kvinner skal få delta i kirke- og samfunnsliv; og at kvinner blir mer selvstendige gjennom aktiviteter som låne- og sparegrupper.
Tekst: Marit Breen, rådgiver i NMS Global
Send en hilsen på årets internasjonale kvinnedag 8. mars!
Dette er Marit Rødland. Marit jobber som kommunikasjonsrådgiver i NMS. Hun er også ivrig på Instagram og Facebook. Sammen med Marit kan du bruke sosiale medier for å vise at du står sammen med Shashitu og andre kvinner i Etiopia.
Etiopia er kaffens hjemland. Med kaffekoppen i hendene blir samtalene gode.
Vi tror forandring kan starte over en kopp kaffe og oppfordrer derfor alle til å dele et bilde av en kopp kaffe med en støtteerklæring til Etiopias kvinner og emneknaggen #DearWomenOfEthiopia
Etiopias nye statsminister brukte formuleringen «Dear women of Ethiopia» i innsettelsestalen sin. Han ønsker forandring. Men det er en lang vei å gå. Ifølge FN ligger Etiopia på 173. plass av 189 land i verden når det gjelder kvinners rettigheter.
Vi i NMS heier på og ber for den positive utviklingen i Etiopia og oppfordrer alle våre støttespillere til å gjøre det samme.
Etiopia
Lyst til å vite mer om NMS sitt arbeid i Etiopia? Her finner du både generell informasjon, nyheter og blogginnlegg.