Materiell for Sammen som kirke i hele verden 2025
Snarveier

Leir leder til Jesus
Den spennende TV-serien «Forræder» (Traitor) var tema da 52 ungdommer fra 10-18 år var på leir i Nord-England i februar. Hovedleder Yvette Ladds forteller at de har lang tradisjon for å velge ganske spreke temaer når de inviterer til leir.
– Vi har blant annet hatt superhelter som tema, vi har hentet tema fra TV-programmer og filmer, og vi har hatt strandfester, oppsummerer Yvette, og fortsetter: – En gang vi hadde jul som tema pakket vi inn alle dørene i gavepapir mens barna sov!
Yvette er leder i en av kirkens ungdomsgrupper, eller «Network Youth Church» som det heter. Det finnes nå sju slike grupper i Nord England. To ganger i året arrangeres det ungdomsleir. Årets tema «Forræder» var inspirert av TV-serien, men tok for seg bibelske skikkelser som kan kalles forrædere, for eksempel Paulus.
Fornøyde ungdommer på «forrædersk leir». Foto: Carlisle Diocese
En gruppe NMS-ansatte fra Norge var så heldige at de fikk besøke leiren og se aktivitetene på nært hold. – Det er rett og slett genialt å bruke et konsept som kobler Bibelen sammen med programmer ungdommene ser på TV, sier Seth Chancey Ueland, som var med i gruppa fra Norge. – Da blir ungdommene minnet på leiren hver gang de ser reklame for dette TV-programmet!
Ungdom med spesielle behov ekstra velkomne
Seth var også imponert av at leiren inkluderte ungdommer med spesielle behov på en flott måte. Femten prosent av deltakerne var nevrodivergente i en eller annen form. Det vil si at disse ungdommene for eksempel har ulike former for autisme, ADHD eller Tourettes syndrom.
– Vi er så heldige at vi har ekstra kompetanse når det gjelder å følge opp ungdommer med ekstra behov, forteller Yvette. – Jeg har tidligere jobbet på et hjem for barn med utviklings og atferds-utfordringer, og mannen min har jobbet med voksne med lærevansker. Så vi har strategier og planer klare for hvordan vi skal ivareta dem som kommer. Vi er nøye med å henge opp meny og timeplan, og med å gi valgmuligheter, slik at alle skal vite hva som vil skje og føle seg trygge. Vi har også en fast stol stående på kjøkkenet der ungdommer som trenger en «time out» kan komme og sette seg. Ungdommene som kommer med ekstra utfordringer, har også hver sin voksenleder som de kan forholde seg til. Jeg er i grunnen veldig stolt av at vi får til dette. Det betyr mye for ungdommene og for familiene deres. En av jentene som deltok denne gangen har autisme og psykiske plager. Hun sliter vanligvis veldig med å klare å sove, men på leiren vår sov hun godt om natta og følte seg trygg. Det er fantastisk!
Hvem er forræder?
Leiren varte fra fredag til søndag og bød på mange ulike aktiviteter, både ute og inne. Deltakerne ble delt inn i grupper etter alder. Noen av aktivitetene var relatert til Forræder-konseptet, for eksempel ble lederne utnevnt til «forrædere» og «lojale». Så var det om å gjøre for gruppene å avsløre hvem forræderne var. Gruppene som klarte å avsløre hvem forræderne skulle få godteri som premie. Men hvis de mislyktes var det i utgangspunktet forræderne som skulle få godteriet. Denne gangen endte det med at alle på leiren delte alt godteriet til slutt.
Et bredt spekter av aktiviteter sørget for at alle hadde det morsomt på leiren. Foto: Carlisle Diocese
Lederne betaler
Til sammen tretten ledere, tolv av dem frivillige, var også med på leiren. Ikke bare måtte noen av dem være forræder for en helg. De frivillige lederne betalte like mye som ungdommene for å delta. Til gjengjeld fikk de gleden av å dele troen på Jesus med en stor flokk ungdommer der bare et fåtall har familier som går i kirka.
– Det var fantastisk å se hvor ivrige ungdommene var, også når det var lovsang og bibeltimer, forteller Seth. – Dette var virkelig en godt arrangert leir, med stor betydning for ungdommene som fikk være med.
– Vi fikk gode tilbakemeldinger fra ungdommene, bekrefter Yvette. – «Dette var min første leir, men det blir ikke den siste», var det en som sa. En annen sa det slik: «Jeg er så glad for at uansett hva jeg gjør, så er Jesus glad i meg!».
GIVERAPPELL (til bruk for eksempel i en digital innsamling eller i en kollekttale):
Sammen med kirken i England er vår menighet med på å starte ungdomsgrupper i Nord-England. De fleste av ungdommene som blir med har ingen kontakt med kristne fra før, og kan ingenting om tro. Men i ungdomsgruppene får de møte gode kristne ledere. De får være med på leirer og aktiviteter og de får høre til i et fellesskap. Med vår hjelp får ungdommene bli kjent med ham som allerede kjenner dem – Jesus.
Kort tekst, for eksempel til opplesning under kunngjøringene:
I februar var det en ungdomsleir med 52 deltakere i Nord-England. Flere av ungdommene som var med på leiren har utfordringer med autisme og psykisk helse. Ungdommene som kom til leiren kom fra forskjellige byer, og er med i ungdomsgrupper i kirkene der de bor. Temaet for leiren var reality-showet Forræder, og ungdommene måtte blant annet prøve å avsløre hvem av lederne deres som var forrædere. Men viktigere var det at de fikk møte noen kjente «forrædere» i Bibelen, som for eksempel Paulus, og lære hvordan Jesus gir oss nye sjanser. En av deltakerne sa etter leiren: «Jeg er så glad for at uansett hva jeg gjør, så er Jesus glad i meg!».
Sammen med kirken i England er vår menighet med på å starte og støtte ungdomsgrupper i Nord-England. De fleste av ungdommene som blir med har ingen kontakt med kristne fra før, og kan ingenting om tro. Men i ungdomsgruppene får de møte gode kristne ledere. De får være med på leirer og aktiviteter og de får høre til i et fellesskap. Med vår hjelp får ungdommene bli kjent med ham som allerede kjenner dem – Jesus.
Tusen takk for din gave til ungdommene i England!
Bønneemner som kan tas inn i forbønnen:
- Vi ber for de sju ungdomsgruppene som er i gang i Nord-England, og for nye grupper som holder på å starte opp.
- Vi ber for lederne for disse gruppene, om inspirasjon og utholdenhet til å møte alle slags ungdommer på en god måte.
- Vi ber om at ungdommer i England skal få bli kjent med Jesus og få muligheten til å tro på ham.
SAMMEN SOM KIRKE I HELE VERDEN – med alle generasjoner
Her er noen tips hvis aksjonen Sammen som kirke i hele verden skal markeres på en familiegudstjeneste eller på en annen samling der barn er til stede:
- Gjør som Yvette i England og arranger en Forræder-samling eller en Forræder-gudstjeneste i kirka. Eller kanskje det finnes andre programmer eller konsepter ungdommer følger med på, som dere kan hente ideer fra? Kan dagens preken ta utgangspunkt i et program eller et fenomen fra populærkulturen som barna kjenner til?
- For tweens og tenåringer: La inkludering være et tema på en samling. Snakk om hva dere kan gjøre for å inkludere barn og ungdommer med spesielle behov? Kan barn og ungdommer i menigheten få være med på å lage en gudstjeneste der mennesker med ulike funksjonsnedsettelser er spesielt invitert?
- Server engelsk te og scones på kirkekaffen. Kanskje barna på søndagsskolen kan få være med på å gjøre istand?
- La et eller flere barn delta i gudstjenesten, for eksempel med å lese kunngjøringer eller forbønn.
RESSURSER SOM KAN LASTES NED
- AKSJONSFILM FOR ENGLAND: Sammen som kirke i hele verden 2025 (KOMMER)
- Les mer om Traitor-leiren i denne nettartikkelen Når forræderen kan bli en troshelt
- Bilde til Facebook bokmål England
- Bilde til Facebook nynorsk England
- Bilde til Instagram bokmål England
- Bilde til Instagram nynorsk England
- Bilde i story-format bokmål England
- Bilde i story-format nynorsk England
- Bilde til innsamlingsaksjon på SPLEIS bokmål England
- Bilde til innsamlingsaksjon på SPLEIS nynorsk England
- Her kan du starte en digital innsamlingsaksjon for Sammen som kirke i hele verden på spleis

La barna komme!
Tekst: Ave Mølster, misjonær i Estland
I Saku er vi så heldige at vi har en fin og ny kirke. Dette er takket være mange års arbeid og dessuten et Guds mirakel at en kirke er blitt bygd i vårt post-sovjetiske Estland.
Når vi har en så fin kirke er det fint å kunne bruke den både dag og natt.
Stemningsfullt med barnesamling i Saku kirke. Foto: Ave Mølster
Overnatting i kirka
For andre gang i historien arrangerte vi derfor overnatting i kirka for barna i menigheten. Dette foregikk natt til 15.mars. Ti barn og fire ledere deltok. Vi begynte med sang og bli-kjent-runder, og fortsatte med koselige leker uten konkurranse. Det ble taco til middag som en av foreldrene laget til oss. Kvelden fortsatte med filmen Innsiden ut 1, som handler om følelser. Vi hadde fin samtale etter filmen, og selvfølgelig ble det popcorn og litt godteri.
Godt å sove i Guds hus
En koselig kveldsbønn ble starten på en rolig natt. Guttene sov i ungdomsrommet og jentene i barnerommet på madrasser. Alle sovnet fort og det var godt å sove i Guds hus. Men noen våknet ganske tidlig. Allerede kl 6 var det liv i leiren. Heldigvis var en av de voksne også våken og kunne være sammen med morgenfuglene.
«Når man har en så fin kirke må man bruke den både dag og natt» , sier misjonær Ave Mølster.
Viktig å bygge vennskap
Det ble fin frokost med ovnsbakte brødskiver og norske vafler! Deretter hadde vi en kirkevandring som morgenbønn. Til slutt var det tid til brettspill og lek før foreldrene hentet de lykkelige barna!
Etter en god natts søvn i Guds hus er det godt med frokost! Foto: Ave Mølster
Målet med overnattingen i kirka var at barna som går på søndagsskolen (eller barnekirke som vi kaller det her) skulle bli enda mer kjent med hverandre og knytte vennskapsbånd. Vi fikk tid til mer lek og spill enn vi ellers ville fått på søndagen, og det var godt. Alle koste seg og en spurte om hun kunne overnatte enda en natt i kirka.
GIVERAPPELL (til bruk for eksempel i en digital innsamling eller i en kollekttale):
Vil du gi plass til barn i flere kirker i Estland? Menighetene i Estland satser på familiearbeid og ungdomsarbeid. Vår misjonsavtale med Estland er med på å gjøre det mulig å ha søndagsskole og arrangere leirer. Sammen kan vi fylle kirkene med barn. Tusen takk for din gave!
Kort tekst, for eksempel til opplesning under kunngjøringene:
Arven etter Sovjet gjør Estland til et av Europas mest sekulære land. Desto mer oppsiktsvekkende er det at to nye kirkebygg nå fylles av familier og ungdom. Dette viktige arbeidet er vår menighet med på. Nylig ble det arrangert overnatting for barna i den nye kirken i Saku. Med leker og god mat, kveldssamling og kirkevandring, får barna både bygge vennskap seg i mellom og møte Jesus.
Vil du være med på å gi plass til barna i kirkene i Estland? Vår misjonsavtale med Estland er med på å gjøre det mulig å slike overnattinger og andre aktiviteter for barn og unge. Sammen kan vi fylle kirkene med barn. Tusen takk for din gave til Estland i dag!
Bønneemner som kan tas inn i forbønnen:
- Vi ber for fullførelsen av kirkebygget i Saku.
- Vi ber om pågangsmot og visdom til søndagsskolelærerne som ønsker å gi Jesus til barna.
- Vi ber for økonomien til Saku menighet. Vi ber om at de kan bli i stand til å lønne sin egen prest.
- Vi ber om flere ledere til smågruppene i Saku menighet.
- Vi ber om at menneskene i bydelen Mustamäe skal oppdage kirken og at flere vil komme.
- Vi ber om at menigheten i Mustamäe må klare å betale tilbake lånet på kirkebygget sitt
- Vi ber om en ny start for barnearbeidet i menigheten i Mustamäe.
SAMMEN SOM KIRKE I HELE VERDEN – med alle generasjoner
Her er noen tips hvis aksjonen Sammen som kirke i hele verden skal markeres på en familiegudstjeneste eller på en annen samling der barn er til stede:
- Arranger en overnatting i kirken slik menigheten i Saku gjorde.
- La barna tegne tegninger av hva de selv liker best å gjøre når de er i kirken og send dem til menigheten i Saku. Adresse: LASTEKIRIK, Küütsu 2, 75501, Saku, Harjumaa, Estland
- La noen barn få lov til å fortelle om hvordan de opplever å være barn i kirken her i Norge og om det er noe som er likt eller noe som er forskjellig fra det vi nå har hørt fra Estland. Det går også an at barna planlegger hva de vil fortelle mens de er på søndagsskolen og framfører det på kirkekaffen.
- La barna tenne lys under forbønnen og gjerne også lese bønnetekstene.
- La ett eller flere barn lese kunngjøringsteksten
RESSURSER SOM KAN LASTES NED
- AKSJONSFILM FOR ESTLAND: Sammen som kirke i hele verden 2025 (KOMMER)
- Misjon er felleskap! Her kan du lese om Bogafjell menighet som samarbeider med lutherske menigheter i Estland om menighetsutviklingsopplegget Agenda1: Bogafjell til Estland
- Bilde til Facebook bokmål Estland
- Bilde til Facebook nynorsk Estland
- Bilde til Instagram bokmål Estland
- Bilde til Instagram nynorsk Estland
- Bilde i story-format bokmål Estland
- Bilde i story-format nynorsk Estland
- Bilde til innsamlingsaksjon på SPLEIS bokmål Estland
- Bilde til innsamlingsaksjon på SPLEIS nynorsk Estland
- Her kan du starte en digital innsamlingsaksjon for Sammen som kirke i hele verden på spleis

Hennes stemme teller!
Kvinner fortjener å bli hørt! Og verden trenger at kvinner bidrar. Da er det også viktig at kvinner får lære og at de får handlingsrom. I Etiopia er dette noe av det viktigste vi kan være med på akkurat nå.
Her skal du få møte to kvinner som har forandret både seg selv, familien sin og lokalsamfunnet de er en del av: Tsehay som er blitt en fredsleder og Alemitu som ikke lenger lever i utenforskap.
Tsehays historie:
Kvinner skaper fred!
Tradisjonelt har ikke kvinner mye de skulle sagt i samfunnet i Etiopia. Men kirken har oppdaget at kvinner faktisk kan få til mye, og noen ganger mer enn menn, for eksempel når det gjelder å skape fred. Og akkurat det er ekstra viktig i Etiopia, der voldelige konflikter mellom etniske og religiøse grupper nærmest står i kø. Kirken har derfor begynt å utdanne kvinner i «fredsledelse».
I 2024 ble det arrangert flere kurs og konferanser i Etiopia som fokuserte på den viktige rollen kvinner spiller for å skape fred. Foto: Mekane Yesus-kirken/NMS info
Med talent for fred
Da Tsehay var barn flyttet foreldrene hennes fra hverandre, og faren forlot dem. Hun så hvor hardt moren hennes strevde for å forsørge barna. Fjorten år gammel bestemte hun seg for å prøve å ordne opp. Hun gikk til fots til den nye byen faren hennes hadde slått seg ned i, fant fram til huset hans og banket på døra. Faren ble ganske sjokkert over å se henne på dørstokken sin, det var flere år siden de hadde sett hverandre sist. Men han lyttet da Tsehay fortalte om det strevsomme livet de levde uten ham. «Det var galt det jeg gjorde», kommenterte han så. «Men jeg har aldri sluttet å være glad i dere.» Tsehay tok sjansen på å invitere faren med hjem til moren, selv om hun var spent på morens reaksjon. Heldigvis ble hun ikke sint. Hun tok imot mannen sin med vaktsom vennlighet, og sakte, men sikkert ble relasjonen gjenopprettet.
Naboene og de andre som bodde i landsbyen så hva Tsehay hadde gjort og ble imponerte. Slik gikk det til at Tsehay ble valgt som landsbyens utsending til kurset om fredsledelse. Der fikk hun lære enda mer om hvordan man skaper fred og forsoning. Nå er hun blitt en sterk drivkraft for fred i sin landsby. Hun har organisert dialogmøter om konfliktløsning og fredsbygging, og lærer opp kvinner til å være aktive når konflikter skal løses. Hennes egen historie er et sterkt vitnesbyrd om at en utstrakt hånd kan lege sår og skape enhet.
Alemitus historie:
Språk er frihet
De siste 15 årene har det skjedd en stor endring for mao-folkene i Vest-Etiopia. Tidligere var det sjelden at mao-barn gikk på skole. De seks mao-språkene var ikke utviklet som skriftsspråk, og det var forbudt å bruke mao-språkene offentlig. Mao-folkene levde i stor fattigdom og hadde liten kontakt med storsamfunnet. Nesten ingen var kristne.
Kirken i Etiopia og SIL (en organisasjon som jobber med språkarbeid og bibeloversettelse i mange land) har gitt mao-folkene en ny virkelighet, og det har vi vært med og støtte. Språket har blitt dokumentert, det er blitt laget ordbøker og bøker med korte bibelfortellinger. Barn og ungdommer har fått stipend til grunnskole, videregående skole og høyskole. Neste år vil den første mao-jenta fullføre videregående. To unge menn er ferdig med en treåring teologisk utdanning. Det har også blitt dannet menigheter blant mao-folkene, som bruker mao som gudstjenestespråk.
Slik får mennesker en helt ny hverdag, med håp, verdighet og muligheter.
Kunnskap forandrer livet
Livet til Alemitu Aja forandret seg totalt da hun lærte å lese og skrive. Hun forteller:
«Før dette kurset kunne jeg verken lese, skrive eller regne. Jeg har aldri fått muligheten til å gå på skole. Derfor kunne jeg heller ikke hjelpe barna mine med deres skolearbeid, jeg klarte ikke bruke mobiltelefon og det var vanskelig for meg å selge eller kjøpe varer på markedet.
Men så startet det et lese- og skriveopplæringskurs på mitt språk i landsbyen vår. Jeg ble med og nå kan jeg lese og skrive, jeg kan telle og regne. Jeg kan bruke mobiltelefon og jeg blir ikke lenger lurt når jeg handler på markedet. Dessuten kan jeg hjelpe barna mine bedre, og gjøre det lettere for dem å fortsette på skolen!»
Alemitu Aja fikk gå på kurs. Nå kan hun lese! Foto: Mekane Yesus-kirken/NMS info.
GIVERAPPELL (til bruk for eksempel i en digital innsamling eller i en kollekttale):
I Etiopia får vi være med på å gi kvinner plass i samfunnet. Kvinner får lære og lese og skrive. Kvinner får bli fredsledere i sine lokalsamfunn. Både de enkelte familiene og hele lokalsamfunnet får et bedre liv. Sammen med kirken i Etiopia kan vi gi håp, verdighet og framtid til Etiopias modige kvinner. Tusen takk for din gave!
Kort tekst til opplesning under kunngjøringene:
Etiopia er et land med mange folkegrupper. De siste årene har konfliktene og spenningene mellom de ulike folkegruppene forverret seg. Det er også konflikter mellom kristne og muslimer. Uroligheter og krigshandlinger over store deler av landet driver mennesker på flukt og gjør livet vanskelig.
Kirken er en viktig aktør som kan være med på å skape fred. Vår menighet støtter et prosjekt som utruster kvinner til å bli fredsforkjempere i sine lokalsamfunn. Ofte kan nettopp kvinnene spille en nøkkelrolle i viktig freds- og forsoningsarbeid, både i etniske og religiøse konflikter.
Vår menighet er også med på arbeid blant de diskriminerte gumuz og mao-folkene i Vest-Etiopia. Vi får være med på å produsere skolemateriell og gi videreutdanning til barneskolelærere. Det tilbys også lese- og skriveopplæring for voksne kvinner. Stadig oftere brukes språkene gumuz og mao i kirken.
Sammen med SIL, som er NMS sin partner i språkarbeidet i Etiopia, har vi vært med på å kurse over tusen lærere. 240 000 barn har fått morsmålsopplæring. Mer enn 20 000 skolebøker har blitt distribuert.
En kvinne som heter Alemitu sier dette om hva det betydde for henne å lære og lese og skrive:
«Før jeg fikk være med på dette kurset kunne jeg verken lese, skrive eller regne. Jeg har aldri fått muligheten til å gå på skole. Derfor kunne jeg heller ikke hjelpe barna mine med deres skolearbeid, jeg klarte ikke bruke mobiltelefon og det var vanskelig for meg å selge eller kjøpe varer på markedet. Men så startet det et lese- og skriveopplæringskurs på mitt språk i landsbyen vår. Jeg ble med og nå kan jeg lese og skrive, jeg kan telle og regne. Jeg kan bruke mobiltelefon og jeg blir ikke lenger lurt når jeg handler på markedet. Dessuten kan jeg hjelpe barna mine bedre, og gjøre det lettere for dem å fortsette på skolen!»
Sammen med kirken i Etiopia får vår menighet være med på å gi håp, verdighet og framtid til Etiopias modige kvinner. Tusen takk for din gave!
Bønneemner:
- Vi ber om fred i Etiopia. Hjelp styresmaktene til å finne gode løsninger, slik at de ulike folkegruppene i Etiopia kan leve sammen i fred. Vi ber spesielt for konfliktene mellom folkegruppene amhara og oromo og for regjeringens konflikt med tigréfolket i nord. Vær med alle som rammes av konflikter. Velsign og utrust kirken til å kunne fortsette arbeidet med å skape fred.
- Vi ber for alle som drives på flukt på grunn av konflikter i Etiopia. Hold din beskyttende hånd over hvert barn som vokser opp i skyggen av krigshandlingene.
- Vi ber for minoritetsfolkegruppene i Vest, og for arbeidet med å styrke lokale morsmål.
- Velsign og bevar alle som kjemper for retten til å bruke sitt eget språk.
- Takk for kvinnene som modig går inn i lokalt fredsbevarende arbeid. Velsign og utrust dem til å gjøre en forskjell. Hjelp kirkene i Etiopia til å fortsette arbeidet med å skape fred.
SAMMEN SOM KIRKE I HELE VERDEN – med alle generasjoner
Her er noen tips hvis aksjonen Sammen som kirke i hele verden skal markeres på en familiegudstjeneste eller på en annen samling der barn er til stede:
- Spørsmål til samtale:
-
- Hvordan ville det være å gå på skolen hvis du ikke skjønte hva læreren sa?
- Hvordan ville det være å ikke klare å bruke en mobiltelefon?
- Hvordan ville det være hvis mamma og pappa ikke kunne lese?
-
- La et barn eller en ungdom lese Alemitus vitnesbyrd i gudstjenesten.
- Lek «sant eller usant om Etiopia» i gudstjenesten eller på søndagsskolen. Man kan for eksempel si at de som mener påstanden er sann skal reise seg og de som mener den er usann skal sitte. Her er tre forslag til påstander:
-
-
- I Etiopia snakker de over 80 forskjellige språk. (Sant)
- Til kaffemat serveres det ofte sjokoladekake. (Usant- det vanligste er å servere popkorn)
- Den lutherske kirken som heter Mekane Yesus er den største lutherske kirken i verden. (Sant-de har over 9 millioner medlemmer)
-
-
- Lag etiopisk godteri til kirkekaffen. Dette kan både gjøres veldig enkelt med å servere popcorn (i Etiopia spises også popcorn med sukker i stedet for salt – verdt å prøve!), eller mer avansert ved å bake Dabbo Qolo.
-
- Oppskrift på Dabbo Qolo:
-
-
- 450 g hvetemel,
- 2,9 dl maisolje – til steking,
- 2 ss sukker
- Litt salt
- 5,5 dl vann
-
- Bland mel, sukker og salt i en bolle og tilsett vannet litt etter litt til du har en jevn og fast deig (samme konsistens som pepperkakedeig). Tilsett ca ss olje og kna deigen i ca 15 minutter. Rull deigen i fingertykke pølser og klipp eller skjær opp i små biter, litt større enn store peanøtter. Frityrstekes i resten av oljen til de er sprø og brune. Oppbevares i tette beholder og har nesten uendelig holdbarhet. Dabbo Qolo kan spises både varme og kalde. Man kan variere smaken for eksempel ved å tilsette litt rød pepper, eller man kan tilsette konditorfarge for å få ulike farger.
-
- Oppskrift på Dabbo Qolo:
-
RESSURSER SOM KAN LASTES NED
- AKSJONSFILM FOR ETIOPIA: Sammen som kirke i hele verden 2025 (KOMMER)
- LES MER FRA ETIOPIA: Kraften i helbredelse – Etiopia – Etiopia
- LES MER FRA ETIOPIA: Tjuefem år med kvinnelige prester
- Bilde til Facebook bokmål Etiopia
- Bilde til Facebook nynorsk Etiopia
- Bilde til Instagram bokmål Etiopia
- Bilde til Instagram nynorsk Etiopia
- Bilde i story-format bokmål Etiopia
- Bilde i story-format nynorsk Etiopia
- Bilde til innsamlingsaksjon på SPLEIS bokmål Etiopia
- Bilde til innsamlingsaksjon på SPLEIS nynorsk Etiopia
- Her kan du starte en digital innsamlingsaksjon for Sammen som kirke i hele verden på spleis

Redder vi skogen, redder vi livet
Miljøprosjektet i Kamerun ble startet for ti år siden. Lederen for prosjektet heter Therese Nocke, men hun omtaler gjerne seg selv som «Mamma Grønn». I prosjektet er de til sammen fem ansatte i tillegg til mange som bidrar med frivillig arbeid. Stadig nye mennesker trenger opplæring, og områdene der det er plantet trær må følges opp. Prosjektet bidrar til å bevisstgjøre befolkningen i målområdene til å ta vare på skogen og naturen, og lærer dem hvordan de kan gjøre det på en god måte.
Therese Nocke er leder for miljøprosjektet i Kamerun.
Tjener penger på å ta vare på miljøet
«Mamma Grønn» kan fortelle at prosjektet oppnår gode resultater. Til nå har de plantet omtrent 30 000 trær, og 32 mål med skog er blitt gjenopprettet. Dessuten har mer enn tusen husholdninger gått over til å bruke en ny type vedbesparende og mer miljøvennlig ovn til matlaging.
Spesielt fint er det at mange av tiltakende som har best effekt for miljøet også hjelper mennesker ut av fattigdom. Planteskoler som selger trær og produksjon av vedbesparende ovner og kompost gir inntekter. Mange av dem som har fått bedre inntekt av å engasjere seg i miljøprosjektet er kvinner.
Nye områder
Akkurat nå er prosjektet på vei over i en ny fase med oppstart i nye områder.
– Vi er i ferd med å starte arbeid i områdene rundt byene Tchollire og Poli i region Nord, forteller Therese.
Dette er områder som er sterkt rammet av klimaendringer. Dessverre er det også mange uroligheter i den nordre delen av Kamerun, og ulike terrorgrupper er aktive i dette området. Men miljøprosjektet har valgt ut landsbyer og områder som er stabile nok til at det er mulig å arbeide der.
– Når vi nå skal starte i et nytt område har vi fokus på tre viktige ting, sier Therese.
– Vi vil styrke sivilsamfunnet, gjennom å samarbeide tett med lokalbefolkningen og lokale myndigheter. Vi vil øke bevisstheten om klimaendringene som skjer, og spre kunnskap om hvordan man kan leve med disse endringene. Sist, men ikke minst, vil vi jobbe for å redusere spenningene som oppstår rundt tilgangen til naturressurser. En av våre ansatte har fredsbevarende arbeid som sin hovedoppgave.
Tusenvis av flyktninger
Therese forteller at det kommer store mengder av internt fordrevne inn i områdene der prosjektet skal starte opp. Noen flykter fra terror og andre på grunn av klimaendringer som gjør livet ulevelig. Det er også noen grupper som opplever å bli tvangsforflyttet av myndighetene.
Noen steder er det også en utfordring at nomader med dyreflokker fra naboland kommer over grensen til Kamerun. Lokalbefolkningen består av både nomader med dyr som trenger beite og fastboende som dyrker åkre. Disse to gruppene har lang tradisjon for å forholde seg til hverandre og dele på ressursene. Men når det kommer store mengder av dyr fra nabolandene forrykkes balansen og det oppstår konflikter.
I enkelte byer og landsbyer har befolkningen blitt mangedoblet. Dette gir utfordringer med blant annet nedhogging av skog til ved. Overforbruk av skog og beite forsterker de allerede destruktive klimaendringene. Når mer av skogen forsvinner, blir risikoen for flom høyere. Elvene blir truet. Resultatet blir vekselsvis altfor mye og altfor lite vann. Flere av de største elvene i Kamerun har sitt utspring i denne regionen. Hvis skogen blir borte, påvirker det derfor klima og miljø i hele Kamerun.
Bruker lokale språk
Miljøprosjektets store styrke er den lokale forankringen. De jobber både sammen med lokale menigheter, gjerne fra flere kirkesamfunn, og med lokale myndigheter og lokale muslimske ledere. De bruker lokale språk og lokalradioer. Slik kan de skape bevisstgjøring og engasjement hos befolkningen og bidra til en bedre forståelse for viktigheten av å ta vare på naturen og forvalte naturressursene på en bærekraftig måte.
GIVERAPPELL (til bruk for eksempel i en digital innsamling eller i en kollekttale):
Gjennom vår avtale om å støtte misjonsarbeid i Kamerun, står vi sammen med kirken i Kamerun i å ta vare på miljøet der. Vi er med på å stoppe rovdriften av knappe naturressurser. Vi får bidra til at skogsområder, elver og beitemarker gjenopprettes. Vi får bidra til å skape fred! Tusen takk for din gave!
Kort tekst, for eksempel til opplesning under kunngjøringene:
Til nå har miljøprosjektet i Kamerun plantet omtrent 30 000 trær. 32 mål med skog er blitt gjenopprettet. Mer enn tusen husholdninger har gått over til å bruke en ny type vedbesparende og mer miljøvennlig ovn til matlaging. Akkurat nå er prosjektet på vei over i en ny fase med oppstart i nye områder. Dette er områder som både er rammet av klimaendringer og av politisk uro. Det har kommet tusenvis av flyktninger fra nabolandene. Presset på naturressurser som skog og beitemarker blir enda større. Miljøprosjektet har derfor en egen ansatt som jobber med fredsbevarende arbeid. Prosjektet ønsker å styrke sivilsamfunnet og redusere konfliktene i disse områdene.
Gjennom vår avtale om å støtte misjonsarbeid i Kamerun, står vi sammen med kirken i Kamerun i å ta vare på miljøet der. Vi er med på å stoppe rovdriften av knappe naturressurser. Vi får bidra til at skogsområder, elver og beitemarker gjenopprettes. Vi får bidra til å skape fred! Tusen takk for din gave!
Bønneemner som kan tas inn i forbønnen:
- Vi ber for Therese Nocke og de fire andre som er ansatt i miljøprosjektet i Kamerun om at de må få visdom og utholdenhet i arbeidet.
- Vi ber for oppstart av nytt arbeid rundt byene Poli og Tchollire.
- Vi ber for alle flyktningene som kommer til Kamerun, og for lokalbefolkningen som skal ta dem imot. Vi ber om at de ulike folkegruppene må klare å leve sammen i fred.
- Vi ber for om velsignelse over naturressursene i Kamerun. Vi ber for skogen, elver og beitemarker som er truet av klimaendringer og overforbruk. Takk for at miljøprosjektet bidrar til en bedre og mer bærekraftig forvaltning.
SAMMEN SOM KIRKE I HELE VERDEN – med alle generasjoner
Her er noen tips hvis aksjonen Sammen som kirke i hele verden skal markeres på en familiegudstjeneste eller på en annen samling der barn er til stede:
- Del ut frø til alle som kommer, slik at de kan ta det med seg hjem og dyrke fram en plante hjemme. Forslag: solsikker, karse, granfrø.
- Kanskje kan barna så frøene sine på søndagsskolen eller som en del av kirkekaffen?
- Arranger en tegnekonkurranse med temaet «skog». Hvis den er annonsert på forhånd kan barna ha med tegningene sine til gudstjenesten og tegningene kan henges opp i kirka. Eller man kan lage en utstilling der kirkekaffen skal være. Det er også mulig at barna får tegne på søndagsskolen eller på kirkekaffen.
- Avslutt gudstjenesten med å plante et tre utenfor kirken, et tre som skal minne om at når vi tar vare på skogen i Kamerun så redder vi liv.
RESSURSER SOM KAN LASTES NED
- AKSJONSFILM FOR KAMERUN: Sammen som kirke i hele verden 2025 (KOMMER)
- Film fra 2019 om miljøprosjektet i Kamerun (4 minutter)
- Bilde til Facebook bokmål Kamerun
- Bilde til Facebook nynorsk Kamerun
- Bilde til Instagram bokmål Kamerun
- Bilde til Instagram nynorsk Kamerun
- Bilde i story-format bokmål Kamerun
- Bilde i story-format nynorsk Kamerun
- Bilde til innsamlingsaksjon på SPLEIS bokmål Kamerun
- Bilde til innsamlingsaksjon på SPLEIS nynorsk Kamerun
- Her kan du starte en digital innsamlingsaksjon for Sammen som kirke i hele verden på spleis

NYTT HÅP FOR HELE LANDSBYEN
Laos – det lille landet uten kyst midt i Sørøst-Asia – har rundt 7 millioner innbyggere. Landet styres av et kommunistisk regime og er preget av et jordbrukssamfunn med dype røtter. Naturen er storslått, med grønne åser så langt øyet rekker. Mekongelven renner som en livsnerve gjennom landet, og har vært viktig for handel og livsgrunnlag gjennom generasjoner. Med en historie preget av kolonitid, krig og fattigdom, har Laos fremdeles mange utfordringer.
Risbønder på markene i Laos. Foto: Steinar Kristiansen
Buddhismen står sterkt i Laos, med munkeliv og templer som en naturlig del av hverdagen. Samtidig lever animistisk folketro side om side – troen på ånder og krefter i naturen preger fortsatt mange lokalsamfunn.
Kirke, vann og skole
NMS drømmer om en levende kirke i Laos – en kirke som deler troen på Jesus, kjemper mot urettferdighet og gir mennesker håp. Sammen med lokale partnere og norske givere har vi vært med på å bygge nye skoler og gi barn en fremtid med håp.
En av de viktigste innsatsene er vannposter. Rør som fører vann flere kilometer ned fra fjellet. Det gjør at kvinner og barn slipper å gå i timevis – og det redder liv. For på veien ligger fortsatt udetonerte bomber fra Vietnamkrigen.
For hver landsby som får vannpost og skolebygg får hundrevis av barn mer håp for framtiden. Bunken av søknader fra landsbyer som ønsker denne hjelpen er høy. Takket være godt samarbeid mellom den laotiske kirken, lokale myndigheter og givere i Norge er det hvert eneste år noen heldige landsbyer som får oppleve den gode forandringen det gir når alle får nok vann uten at noen risikerer livet, og barna får gå på skole.
Under Vietnamkrigen ble bomber som ble til overs ble ofte sluppet over Laos. Fremdeles er det stor fare for å bli drept eller såret av udetonerte bomber og miner som ligger skjult i terrenget. Foto: Steinar Kristiansen
GIVERAPPELL (til bruk for eksempel i en digital innsamling eller i en kollekttale):
Ved å gi utdanning og tilgang til rent vann er vår menighet med på å skape varig endring. For hver landsby som får vannpost og skolebygg får hundrevis av barn mer håp for framtiden. Bunken av søknader fra landsbyer som ønsker denne hjelpen er høy. Takket være godt samarbeid mellom den laotiske kirken, lokale myndigheter og givere i Norge er det hvert eneste år noen heldige landsbyer som får oppleve den gode forandringen det gir når alle får nok vann uten at noen risikerer livet, og barna får gå på skole.
Vi tror på en fremtid der færre lever i fattigdom, flere får møte Jesus – og der barn får vokse opp i trygghet. Tusen takk for din gave!
RESSURSER SOM KAN LASTES NED
- AKSJONSFILM FOR LAOS: Sammen som kirke i hele verden 2025
- Bilde til Facebook bokmål Laos
- Bilde til Facebook nynorsk Laos
- Bilde til Instagram bokmål Laos
- Bilde til Instagram nynorsk Laos
- Bilde i story-format bokmål Laos
- Bilde i story-format nynorsk Laos
- Bilde til innsamlingsaksjon på SPLEIS bokmål Laos
- Bilde til innsamlingsaksjon på SPLEIS nynorsk Laos
- Her kan du starte en digital innsamlingsaksjon for Sammen som kirke i hele verden på spleis

Mer mat på Madagaskar
Midjo var bare 17 år da faren ble drept og kvegtyvene stjal kuene deres. Familien, som allerede slet med å få endene til å møtes, mistet alt. Kunnskapen som skulle til for å lykkes med å drive en gård i et krevende, tørt landskap ble revet bort med farens død. Som eldste sønn satt Midjo igjen med ansvaret for moren og sine tre yngre søsken.
Redningen ble at Midjo fikk plass ved Tombontsoa jordbruksskole. Her kan han lære det hele framtiden hans avhenger av: moderne metoder for jordbruk tilpasset de vanskelige forholdene han lever under.
Med vår hjelp kan Midjo, og flere ungdommer med lignende bakgrunn, fullføre utdannelsen, ta ansvar for familien sin, og gi dem en trygg fremtid. Jordbruksskolene har svært stor betydning. Erfaring viser at utdannelse ikke bare forandrer ett liv, men skaper ringvirkninger for en hel landsby.
Sterk fattigdom
Befolkningen på Madagaskar vokser raskt. Nå er det 30 millioner innbyggere på Madagaskar. Hele 80% av dem lever av jordbruk. Så mange som 80 % lever i ekstrem fattigdom og over halvparten av barn under 5 år er så underernærte at de får varige skader.
Kirken går foran
Dette ønsker kirken på Madagaskar å gjøre noe med. Derfor er kirkens jordbruksskoler veldig viktige. Der får ungdommer fra fattige familier utdannelse, slik at de kan produsere mer mat til familiene sine. Kirken gir også opplæring i klimasmart landbruk og entreprenørskap til familier som mangler mat, og det organiseres spare- og lånegrupper som øker inntektene til familiene. Ganske små beløp kan forandre livet til en familie. 350 kroner gir 20 kyllinger til en familie som vil starte med hønseoppdrett, og 500 kroner gir en måneds skolegang for en student på landbruksskole.
GIVERAPPELL (til bruk for eksempel i en digital innsamling eller i en kollekttale):
Hver tredje familie på Madagaskar mangler nok mat til at de kan spise seg mette. Over halvparten av barna er så underernærte at de får varige skader. Vår menighet støtter jordbruksskolen på Tombontsoa slik at de kan ta imot flere elever som ellers ikke ville hatt råd til å studere der. Når flere får landbruksutdanning øker matproduksjonen. Slik kan vi bidra til mindre sult på Madagaskar. Tusen takk for din viktige gave!
Kort tekst, for eksempel til opplesning under kunngjøringene:
Midjo var bare 17 år da faren ble drept og kvegtyvene stjal kuene deres. Familien, som allerede slet med å få endene til å møtes, mistet alt. Kunnskapen som skulle til for å lykkes med å drive en gård i et krevende, tørt landskap ble revet bort med farens død. Som eldste sønn satt Midjo igjen med ansvaret for moren og sine tre yngre søsken.
Redningen ble at Midjo fikk plass ved Tombontsoa jordbruksskole. Her kan han lære det hele framtiden hans avhenger av: moderne metoder for jordbruk tilpasset de vanskelige forholdene han lever under.
Med vårt bidrag kan flere ungdommer fullføre utdannelsen, ta ansvar for familien sin, og gi dem en trygg fremtid. Vi vet at det nytter. Erfaring viser at utdannelse ikke bare forandrer ett liv, men skaper ringvirkninger for en hel landsby.
Hver tredje familie på Madagaskar mangler nok mat til at de kan spise seg mette. Over halvparten av barna er så underernærte at de får varige skader.
Vår menighet støtter jordbruksskolen på Tombontsoa slik at de kan ta imot flere elever som ellers ikke ville hatt råd til å studere der. Målet med dette er å bidra til at flere får en landbruksutdanning og dermed mer matproduksjon og mindre sult på Madagaskar. Tusen takk for din gave til dette viktige arbeidet!
Bønneemner som kan tas inn i forbønnen:
- Vi ber for jordbruksskolen Tombontsoa og kirkens arbeid med å øke matproduksjonen på Madagaskar. Takk for at vi kan få være med på å gi mat til mennesker som sulter.
- Vi ber for Midjo og de andre jordbruksskolestudentene. La de bli til velsignelse for familiene og landsbyene sine og bli i stand til å øke matproduksjonen der de skal bo.
- Vi ber for de altfor mange familiene på Madagaskar som strever med at de ikke har nok å spise, om at de må få hjelp, og nytt håp for framtiden.
SAMMEN SOM KIRKE I HELE VERDEN – med alle generasjoner
Her er noen tips hvis aksjonen Sammen som kirke i hele verden skal markeres på en familiegudstjeneste eller på en annen samling der barn og/eller ungdommer er til stede:
- Digital quiz om Madagaskar med noen ekstra spørsmål om matsikkerhet (passer for eldre barn, ungdommer og voksne).
- Be tweens/ungdommer om å sette seg inn i råd for bærekraftig forbruk av mat i Norge (utarbeidet av kirken – se link) og presentere det de har funnet ut på for resten av menigheten (for eksempel på kirkekaffen): Veileder for bærekraftig mat – Ressursbanken, Den norske kirke
- Dette «skole-TV» programmet for barneskole-barn fokuserer på utdanning for døve på Madagaskar. Dette er også en del av arbeidet norske menigheter støtter på Madagaskar. Episoden passer fint på søndagsskolen eller som del av en temasamling. Det begynner med deg – Bærekraftsmål 1 – Utrydde fattigdom on Vimeo
- La barna lage en veggavis om Madagaskar og arbeidet menigheten er med på der. Bruk gjerne ressurser på NMS sine nettsider (Hva vi gjør – NMS og nms.no/madagaskar )
- Har dere tilgang til et jordstykke i et blomsterbed eller en plen i nærheten av kirken? Inviter barna til å være med og sette poteter, og å høste poteter igjen om høsten. Snakk med barna om matsikkerhet. En gang var det et stort problem i Norge at vi ikke hadde nok mat. Det var til stor hjelp da vi lærte å dyrke poteter. På samme måte er det til stor hjelp for Madagaskar når kirken og jordbruksskolene forsker fram de beste måtene å kunne dyrke mer mat på. Når dere høster potetene igjen kan dere kanskje bruke dem til å lage en kirkemiddag for hele menigheten?
RESSURSER SOM KAN LASTES NED
- AKSJONSFILM FOR MADAGASKAR: Sammen som kirke i hele verden 2025 (KOMMER)
- Bilde til Facebook bokmål Madagaskar
- Bilde til Facebook nynorsk Madagaskar
- Bilde til Instagram bokmål Madagaskar
- Bilde til Instagram nynorsk Madagaskar
- Bilde i story-format bokmål Madagaskar
- Bilde i story-format nynorsk Madagaskar
- Bilde til innsamlingsaksjon på SPLEIS bokmål Madagaskar
- Bilde til innsamlingsaksjon på SPLEIS nynorsk Madagaskar
- Her kan du starte en digital innsamlingsaksjon for Sammen som kirke i hele verden på spleis

Barn, ikke brud
Helt siden 2009 har kampen mot kjønnslemlestelse av jenter vært høyt prioritert i det diakonale arbeidet i Mali. Arbeidet ledes av Gabdo Cisse. Siden starten har 48 landsbyer i sentral-Mali erklært seg som omskjæringsfrie soner. De siste to årene har fem nye landsbyer sluttet med omskjæring av jenter og seks landsbyer har erklært at de ikke lenger vil godta barneekteskap.
Fra hus til hus
Prosjektet retter seg mot fem kommuner i et av Malis aller mest konfliktfylte områder: Fatoma, Konary, Sio, Mopti og Sokora. I Fatoma og Konary er det ikke lenger mulig å arrangere åpne folkemøter for å informere om og diskutere jenters rettigheter. Å samle folk på den måten er blitt for farlig. I stedet går de fra hus til hus og snakker med folk.
De ansatte i landsbyutviklingsprosjektet i Mali reiser rundt i landsbyer, samtaler med mennesker og gir undervisning om hvorfor barneekteskap og kjønnslemlestelse er farlig. Foto: PDRM
Også skoleklasser får besøk av prosjektarbeiderne. Her er det en 6. klasse som får undervisning om kjønnslemlestelse. Foto: PDRM
– Vi er litt forsiktige med hvor vi går, slik at vi ikke havner hos noen som er med i en av de mange væpnede grupperingene, sier Gabdo.
Arbeidet fortsetter til tross for uroen som preger landet. Men noen landsbyer går det ikke an å dra til lenger. Og før hvert besøk i landsbyene de samarbeider med, rådfører de seg med hæren og myndighetene.
Evaluering
Nylig undersøkte familiedepartementet tretten landsbyer som tidligere har jobbet med prosjektet Hadde avtalen de inngikk om å slutte med kjønnslemlestelse gitt varig endring? Det viste seg at alle de tretten landsbyene fremdeles stod fast på det de hadde lovet. Nå vil de snart få et sertifiseringsdiplom fra myndighetene som gratulasjon.
Barneekteskap er tvangsekteskap
De siste årene har diakoniprosjektet i Mali blitt utvidet til også å omfatte kamp mot barneekteskap. Gabdo kan fortelle at fenomenet er et stort problem i Mali, og at det er jenter som rammes:
– Blant jenter som ikke går på skole er det helt vanlig å bli giftet bort i 12-14 års alderen, konstaterer Gabdo.
Urolighetene og de mange voldshandlingene i regionen fører i mange tilfeller til at skoleveien blir farlig. Det fører til at flere jenter slutter på skolen, noe som i neste omgang øker risikoen for barneekteskap.
Fører til selvmord
Gabdo forklarer at barneekteskap fører til mange helseproblemer, både fysisk og psykisk. Kroppen til unge tenåringsjenter er ikke klar for graviditet og fødsel, og mange får derfor kroppslige skader. Det er også mange jenter som strever med å finne seg til rette hos svigerfamilien sin.
Noen ender med å rømme og blir borte. Andre ganger kan konsekvensene bli enda mer fatale. Gabdo vet om to jenter som har tatt livet sitt på grunn av tvangsekteskap.
Fridde til trettenåring
Nylig opplevde Gabdo at en godt voksen mann i nabolaget kom på døra for å spørre om han kunne få gifte seg med hennes tretten år gamle datter. «Du vet tydeligvis ikke hva jeg jobber med», var det kontante svaret han fikk.
– Da han fikk høre om arbeidet vårt mente han at dette burde jeg slutte med, smiler Gando oppgitt.
– Men jeg er virkelig glad for at vi fremdeles klarer å fortsette med prosjektet til tross for alle utfordringene i Mali!
Gabdo Cisse er er leder for landsbyutviklingsprosjektet NMS støtter i Mali. Til tross for både vanskelige og farlige arbeidsforhold er hun begeistret for jobben sin. Foto: Stina M. Aa. Neergård
9 år og gift
Ragnhild Mestad er spesialrådgiver i NMS og har ansvaret for å følge opp landsbyutviklingsprosjektet i Mali. Hun bekrefter at situasjonen for jenter i Mali har forverret seg kraftig de siste årene.
– Familiene har ikke mat nok til alle barna, da er veien kort til å gifte bort jentene. I land som har vært gjennom krig og islamistisk radikalisering ser vi at ekteskapslovene i større grad tillater religiøse ekteskap, der de som gifter seg ikke trenger å være til stede, og der jenter helt ned i 9-årsalderen giftes bort. Mange av disse barnebrudene skades for livet, forteller Ragnhild alvorlig.
Motbakke og håp
Ragnhild innrømmer at arbeidet i Mali er tungt og at det til tider føles som å jobbe i motbakke. Utfordringene med manglende sikkerhet for de ansatte i prosjektene har ført til at de har måttet stanse arbeidet i enkelte landsbyer.
– Men at vi fortsetter arbeidet er med på å gi håp til befolkningen, forteller Ragnhild.
GIVERAPPELL (til bruk for eksempel i en digital innsamling eller i en kollekttale):
Barn skal ikke giftes bort! Jenter skal ikke utsettes for omskjæring! Til tross for uroligheter og terror i Mali fortsetter kampen mot barneekteskap og kjønnslemlestelse av jenter. Sammen med modige prosjektansatte i Mali er vi med på å gi tryggere livsvilkår til jenter i Mali. Tusen takk for din viktige gave!
Kort tekst til opplesning under kunngjøringene:
Urolighetene i Mali rammer sivilbefolkningen hardt. Det er farlig å gjete dyra på markene. Det er farlig å ta bussen. Det er i grunnen farlig å sove i sin egen seng… Og som alltid er det barna, og spesielt jentene, som er mest sårbare. Når skoleveien blir for farlig, og det ikke er nok mat til at alle blir mette, er veien kort til å ende som barnebrud i stedet.
Jenter på landsbygda i Mali giftes bort helt ned i 9-års-alderen. De som ikke går på skole har størst risiko for å bli gift. Det finnes eksempler på at fortvilelsen disse jentene føler har ført til selvmord.
Tradisjonelt utsettes så og si alle jenter i Mali for kjønnslemlestelse. Likevel er det glimt av håp. De siste tjue årene har vist at det er mulig å endre holdning til denne skikken, og hindre at det skjer. Mange landsbyer har erklært seg selv som omskjæringsfrie soner. Men fremdeles gjenstår det mye arbeid før kampen er vunnet.
Landsbyutviklingsprosjektet som NMS jobber sammen med er en av få bistandsaktører som fortsetter arbeidet til tross for mye vold, uro og terror i Mali. De fortsetter kampen mot barneekteskap og kjønnslemlestelse med tålmodig og modig tilstedeværelse i landsbyer i sentral-Mali.
Vår menighet er med på å gjøre det mulig at dette arbeidet kan fortsette. Tusen takk til deg som vil hjelpe! Din gave gir jenter i Mali håp og et tryggere liv.
Bønneemner som kan tas inn i forbønnen:
- Vi ber for arbeidet med å stoppe barneekteskap og kjønnslemlestelse i Mali. Vi ber for de ansatte i landsbyutviklingsprosjektet, om at de må få kraft og mot til å fortsette arbeidet til tross for uroligheter og terror.
- Vi ber for alle jenter i Mali som mister muligheten til å gå på skole og ender opp som barnebrud i stedet. Hjelp familiene til å se andre løsninger slik at jenter kan få bedre beskyttelse.
- Vi ber for alle som opplever frykt og fattigdom på grunn av sikkerhetssituasjonen i Mali. Vi ber om at både myndigheter og sivile må klare å gjenopprette ro og orden i samfunnet.
- Vi ber om fred i Mali.
SAMMEN SOM KIRKE I HELE VERDEN – med alle generasjoner
Her er noen tips hvis aksjonen Sammen som kirke i hele verden skal markeres på en familiegudstjeneste eller på en annen samling der barn er til stede:
- Lag saftis slik de gjør det i Mali: I Mali er det ikke så mange steder man kan kjøpe is i butikken, men når noe skal feires i kirka i Mali lager mammaene frosne saftposer til barna. Slik gjør du: Lag sterk saft (rød eller gul) og tilsett kanskje litt vaniljeessens. Hell saften i små porsjonsposer, knyt stramt igjen og frys dem ned. Når saften er frosset kan de serveres som saftis. Klipp et lite hull i et hjørne og sug på posen for å spise isen.
- Lag en bønnevandringspost der man ber om fred i Mali: Det er fint å kunne være med på å be om fred i Mali. Her er to forslag til bønnevandringsposter:
-
- Fredsduer: Klipp ut små hvite papirfugler og knyt en sytråd i dem. (Kanskje barna kan tegne hvite fugler på søndagsskolen som klippes ut.) Sett greiner i en vase. Så kan man be en bønn om fred i Mali ved å henge opp en papirfugl på greinene.
- Skritt på fredens vei: Lag en «vei» av et langt tøystykke eller en rull med tegnepapir og sett et par sandaler i den ene enden. De som bruker bønnevandringsposten kan be en bønn om fred i Mali ved å flytte en sandal et skritt videre på «fredens vei» (Lukas 1.79)
-
- Samtale om barneekteskap: Med eldre barn og konfirmanter kan man ha en samtale om barneekteskap og hvor urettferdig det er at jenter må slutte på skolen og gifte seg når de er bare 12-13 år gamle: «Hvordan ville det vært hvis du måtte gifte deg nå?» «Hvorfor er barneekteskap skadelig?» «Hva tror dere de som jobber i landsbyutviklingsprosjektet i Mali sier når de skal undervise om farene ved barneekteskap?» Hvis man har en slik samtale i forkant av gudstjenesten kan det kanskje være barna/ungdommene som forteller om arbeidet i Mali under kunngjøringene i gudstjenesten?
RESSURSER SOM KAN LASTES NED
- AKSJONSFILM FOR MALI: Sammen som kirke i hele verden 2025 (KOMMER)
- Her kan du lese en lenger versjon av intervjuene med Gabdo Cisse og Ragnhild Mestad
- Her kan du se en film som presenterer misjonsarbeidet i Mali.
- Bilde til Facebook bokmål Mali
- Bilde til Facebook nynorsk Mali
- Bilde til Instagram bokmål Mali
- Bilde til Instagram nynorsk Mali
- Bilde i story-format bokmål Mali
- Bilde i story-format nynorsk Mali
- Bilde til innsamlingsaksjon på SPLEIS bokmål Mali
- Bilde til innsamlingsaksjon på SPLEIS nynorsk Mali
- Her kan du starte en digital innsamlingsaksjon for Sammen som kirke i hele verden på spleis

Deler tro på store og små skjermer
Arbeidet i Midtøsten er nylig utvidet med en ny partner i Pakistan.
Pak7 er et mediehus av og med pakistanere som ønsker å dele troen på Jesus. Den store visjonen er et Pakistan som er forandret av Guds kjærlighet. Oppdraget er å dele evangeliet gjennom TV-programmer og å istandsette pakistanske kristne til å dele troen sin med andre. Pak7 lager ikke bare programmer og annet medieinnhold. De hjelper også kirkene til å ta i bruk ulike former for media, og de legger vekt på å formidle historier fra kirkene i programmene sine. Hele produksjonsstaben og 75% av medlemmene i styret er selv fra Pakistan.
Frimodige kristne
Av rundt 240 millioner pakistanere, er tre millioner kristne. Religiøse minoriteter har det vanskelig i dette landet. Mange lever i fattigdom og opplever at samfunnet rundt dem ønsker å holde dem nede. De er utsatt for forfølgelse og diskriminering. Men kirkene viser en bemerkelsesverdig utholdenhet. Gudstjenester og samlinger arrangeres åpenlyst. De ulike kirkene samarbeider stadig mer. De har likevel få muligheter til å dele troen sin med andre.
Kristne rollefigurer
Pak7 blir derfor et viktig verktøy. I tillegg til sendinger 24 timer i døgnet på satellitt-TV og internett, er de aktive i sosiale medier og driver med opplæring. De lager også programmer for nasjonale TV-kanaler.
Programmene som lages for nasjonale TV-kanaler retter seg mot mennesker fra alle religioner. Formålet med programmene er å skape forståelse og aksept for kristne og kristen tro, for eksempel ved å ha kristne med som sentrale rollefigurer i filmer og serier og fortelle historier om kristne som gjør gode ting for samfunnet.
Barneprogrammer er viktige
Sendingene med Pak7 som avsender retter seg spesielt mot barn, unge og kvinner, da det er mangel på gode programmer for disse gruppene. Programmene styrker og oppmuntrer pakistanske kristne og styrker forholdene mellom de ulike kirkene i Pakistan.
Tretten år gamle Myriam har sendt denne meldingen til Pak7: «Vi har ikke søndagsskole i kirken vår. Men jeg ser på Pak7 hver uke og nå har jeg begynt å lære bort en sang og en bibelhistorie til barna i kirken min når vi har gudstjenester. Vi liker veldig godt de morsomme sangene deres!» Foto: PAK7
Får møte Jesus
På sosiale medier er hovedmålgruppen unge voksne. Gjennom en online chatte-tjeneste kommer de i kontakt med mange mennesker som ønsker råd og forbønn. Vitnesbyrdene om bønnesvar er mange og nye mennesker blir kjent med Jesus.
Pak7 får mange tilbakemeldinger fra brukere av deres sosiale medier. Foto: PAK7
Zerfa skriver: «Jeg strevde veldig med å tilgi noen som hadde gjort meg mye vondt. Men da jeg så en av videoene deres skjønte jeg at jeg fikk det enda vondere selv av å ikke tilgi. Takk for at dere ba for dette sammen med meg, det kjentes som om noe ble forandret inni meg etter den bønnen.»
Sudhit skriver: «Etter at jeg hadde sett videoen dere la ut begynte jeg å lese på nettsiden deres. Det var fint å lese om kjærlighet og sannhet, og spørsmålet «Hvem er Jesus» traff meg veldig. Dere hjalp meg å finne ut av spørsmålene mine. For mange år siden fikk jeg en bibel på mitt eget språk. Nå har jeg begynt å lese den igjen. Takk for at dere ønsker å hjelpe meg når jeg har spørsmål om bibelfortellingene.»
Mediekurs
For å hjelpe kristne i gang med mediearbeid arranger Pak7 ulike kurs og en ti ukers sommerskole. Mange unge voksne opplever denne medieopplæringen som livsforandrende.
Foto: PAK7
Sehrish skriver: «Etter at jeg var med på mediaskolen har jeg blitt mer frimodig i møte med andre. Men den aller største endringen i livet mitt er at mediaskolen hjalp meg til å vokse i troen. Jeg er så takknemlig for at Pak7 ga meg denne muligheten.»
Itmer skriver: «Mediaskolen har virkelig forandret oss som var med. Både opplæringen i media og opplæringen i teologi har gjort oss til bedre mennesker. Denne erfaringen vil hjelpe meg og oss alle til å forme framtiden vår. Tusen takk!»
GIVERAPPELL (til bruk for eksempel i en digital innsamling eller i en kollekttale):
Sammen med Pak7 er menigheten vår med på å velsigne og bevare kristne i Pakistan og å utruste dem til å dele troen på Jesus. Tusen takk for din gave til dette store arbeidet.
Kort tekst til opplesning under kunngjøringene:
Pak7 er et mediehus av og med pakistanere som ønsker å dele troen på Jesus i Pakistan. Den store visjonen er et Pakistan som er forandret av Guds kjærlighet. Oppdraget er å dele evangeliet gjennom TV-programmer og å istandsette pakistanske kristne til å dele troen sin med andre.
Pak7 lager ikke bare programmer og annet medieinnhold. De hjelper også kirkene til å ta i bruk ulike former for media, og de legger vekt på å formidle historier fra kirkene i programmene sine. Hele produksjonsstaben og 75% av medlemmene i styret er selv fra Pakistan.
Tretten år gamle Myriam har sendt denne meldingen til Pak7:
«Vi har ikke søndagsskole i kirken vår. Men jeg ser på Pak7 hver uke og nå har jeg begynt å lære bort en sang og en bibelhistorie til barna i kirken min når vi har gudstjenester.»
Sammen med Pak7 er menigheten vår med på å velsigne og bevare kristne i Pakistan og å utruste dem til å dele troen på Jesus. Tusen takk for din gave til dette store arbeidet.
Bønneemner som kan tas inn i forbønnen:
- Vi ber for alle som ser på Pak7 sine programmer i Pakistan. Vi ber spesielt for barna og tenåringene om at det de ser skal være til hjelp for dem i hverdagen deres.
- Vi ber for alle som jobber i Pak7. Beskytt dem og velsign dem og gi dem inspirasjon og glede i tjenesten.
- Vi ber for alle dem som tar kontakt etter å ha sett på Pak7 og for dem som besvarer henvendelser. Vi ber om at nye mennesker må få bli kjent med Jesus som Herre og frelser.
- Vi ber for den ti uker lange sommerskolen der unge voksne får lære om mediearbeid. Vi ber om at de som blir med denne sommeren må få en god opplevelse.
- Vi ber om at Pak7 må få nok støttespillere og nok penger til å fortsette dette viktige arbeidet.
SAMMEN SOM KIRKE I HELE VERDEN – med alle generasjoner
Her er noen tips hvis aksjonen Sammen som kirke i hele verden skal markeres på en familiegudstjeneste eller på en annen samling der barn er til stede:
- Se et minutt eller to av dette barneprogrammet på søndagsskolen: Bedtime Stories- Yousaf Ki Kahani Klarer dere å skjønne hvilken historie programmet handler om?
Snakk om hva dere tror det betyr for barna i Pakistan å kunne se på slike programmer. - Vis en av sangene fra Pak7’s barneprogram. Her er et forslag: Chotay Chotay Bachon Song. Klarer dere synge med? Klarer dere skjønne hva sangen handler om?
- La tweens eller konfirmanter (som kan engelsk) lese tilbakemeldingene PAK7 har fått fra seere: Viewer Stories – PAK7 (Det er mulig å velge bare tilbakemeldinger fra barn, hvis man vil avgrense litt.) Kanskje de kan velge en tilbakemelding hver som de oversetter til norsk og gjenforteller for de andre i kirken, enten som en del av kunngjøringene eller som en del av kirkekaffen?
RESSURSER SOM KAN LASTES NED
- AKSJONSFILM FOR MIDTØSTEN: Sammen som kirke i hele verden 2025 (KOMMER)
- Bilde til Facebook bokmål Midtøsten
- Bilde til Facebook nynorsk Midtøsten
- Bilde til Instagram bokmål Midtøsten
- Bilde til Instagram nynorsk Midtøsten
- Bilde i story-format bokmål Midtøsten
- Bilde i story-format nynorsk Midtøsten
- Bilde til innsamlingsaksjon på SPLEIS bokmål Midtøsten
- Bilde til innsamlingsaksjon på SPLEIS nynorsk Midtøsten
- Her kan du starte en digital innsamlingsaksjon for Sammen som kirke i hele verden på spleis

Nøkkelen til framtida er SKOLE
Lengst nord i Thailand bor sju grupper av fjellfolk som er etniske minoriteter i Thailand. Flere av disse er statsløse og blir diskriminert av storsamfunnet. Uten statsborgerskap og med mangelfull skolegang har ungdommer fra disse folkegruppene høy risiko for å ende opp i prostitusjon, narkotikamisbruk og ulike former for menneskehandel, både andre steder i Thailand og i utlandet. Mange av dem som blir igjen i landsbyene blir også utnyttet. Mange jobber både dag og natt på gummiplantasjer med veldig dårlig lønn. En del ungdommer fullfører ikke en gang barneskolen.
Måtte rømme
Men det finnes håp om forandring. Narongchai er luthersk prest i dette området, og selv fra minoritetsgruppen Akha. Som ungdom var han nær ved å bli et offer for menneskehandel selv. Han jobbet i fiskeindustrien, da han ble innelåst og fratatt identifikasjonspapirene sine. Heldigvis forstod han hva som holdt på å skje og klarte å rømme. Sammen med Kona Dao, betyr han en stor forskjell i mange familiers liv.
Narongchai er prest i Ban Rai Pattana kirken i Nord vest Thailand og områdeleder i distrktet. Her står han sammen med Beng som er prosjektleder for skolestipend, bestemora til en stipendelev og kona Dao. Akhafolket har sine egne tradisjonelle drakter som bæres med stolthet i kirken. Foto: Margrethe Reve Brandsæter.
Lørdagsklubber
Misjonær Margrethe Reve Brandsæter møtte Narongchai og Dao i forbindelse med et seminar Den lutherske kirkens i Thailand holdt om menneskehandel i Nord-Thailand. Det gjorde sterkt inntrykk.
– Jeg ble helt overveldet av alt disse to får til for sine lokalsamfunn, sier Margrethe.
– Dao jobber som frisør, men i tillegg driver hun lørdagsklubber for Akha-barn i to menigheter.
Dao er svært opptatt av at lørdagsklubbene ikke bare er for de kristne barna. Alle barn er velkomne. På lørdagsklubben får barna et varmt måltid. De synger kristne sanger og har morsomme aktiviteter sammen. Foreldrene hjelper til ut fra hvilke talenter de har. Aktivitetene kan derfor være alt fra baking til å lage noe nytt av gjenbruksting. Og ikke minst får barna bruke sitt eget språk, Akha-språket. Lørdagsklubbene er med på å hjelpe barna til å fortsette på skolen.
Akha-språket blir også brukt på gudstjenestene i kirken.
– Da vi var på gudstjeneste i menigheten til Narongchai og Dao var det en kvinne som tok ordet og takket for at NMS og menigheter i Norge står sammen med dem, forteller Margrethe.
– Datteren hennes har fått skolestipend fra hun var liten og har nå tatt en bachelor i engelsk. Når hun nå hadde vært på seminar om menneskehandel forstod hun hvor viktig det var å være bevisst på hva slags jobbtilbud man burde ta imot og ikke. Nå skal datteren hennes få være med på Mission 24, et av NMS sine utvekslingskonsepter for unge voksne.
Skolestipend
Presten Narongchai fulgte Margrethe rundt til flere familier som får skolestipend av kirken, takket være støtte fra NMS. Skolegang er nøkkelen til å få en bedre framtid. Med utdannelse kan ungdommene unnslippe gummiplantasjene, og det blir vanskeligere å lokke dem inn i menneskehandel.
– Jeg blir både glad og fortvilet av slike hjemmebesøk, forteller Margrethe.
– Det er fantastisk å se at vi er med på å gi barn en ny framtid, og samtidig er det tragisk å høre historiene til mange av disse familiene.
Både barn i grunnskolealder og ungdommer på videregående og i høyere utdanning får støtte. En gutt skal bli elektriker og en jente på 23 er i ferd med å bli politi. Mange har en vanskelig hjemmesituasjon, for eksempel med foreldre i fengsel. De som har det vanskeligst får også «melkestøtte» til de minste barna, for å unngå underernæring.
Ble blind av mishandling
– Et av de barna som gjorde størst inntrykk på meg var en jente på åtte år, forteller Margrethe.
– Hun bor hos bestemoren sin nå, for hun ble slått av stefaren sin. Mishandlingen fra stefaren har gjort henne nesten blind. Nå er hun ett av barna som er ivrig med på lørdagsklubben, og som elsker musikk og dans.
Disse tre jentene går på lørdagsklubb. På lørdagsklubben får barna et varmt måltid. De synger kristne sanger og har morsomme aktiviteter sammen. Det er også veldig verdifullt at barna får bruke sitt eget språk, Akha-språket. Foto: Margrethe Reve Brandsæter.
GIVERAPPELL (til bruk for eksempel i en digital innsamling eller i en kollekttale):
Sammen med kirken i Thailand får menigheten vår være med på å gi barn og ungdommer fra undertrykte minoritetsgrupper i Thailand muligheten til å gå på skole og få utdanning. Utdanning beskytter barna mot menneskehandel. Utdanning gjør slutt på fattigdom. Tusen takk for din gave til dette viktige arbeidet!
Kort tekst til opplesning under kunngjøringene:
Lengst nord i Thailand bor sju grupper av fjellfolk som er etniske minoriteter i Thailand. Flere av disse er statsløse og blir diskriminert av storsamfunnet. Uten statsborgerskap og med mangelfull skolegang har ungdommer fra disse folkegruppene høy risiko for å ende opp i prostitusjon, narkotikamisbruk og ulike former for menneskehandel, både andre steder i Thailand og i utlandet.
Kirken i Thailand driver et viktig arbeid der barn fra disse minoritetsgruppene får gå på lørdagsklubber. Barn og ungdom får skolestipend, slik at de kan fullføre skolegangen. De fattigste familiene får også hjelp til å gi næringsrik mat til de minste barna.
Sammen med kirken i Thailand får menigheten vår være med på å gi barn og ungdommer fra undertrykte minoritetsgrupper i Thailand muligheten til å gå på skole og få utdanning. Utdanning beskytter barna mot menneskehandel. Utdanning gjør slutt på fattigdom. Tusen takk for din gave til dette arbeidet!
Bønneemner som kan tas inn i forbønnen:
- Vi ber for presten Narongchai og kona Dao og det viktige arbeidet de gjør med lørdagsklubber for barna fra Akha-folket.
- Vi ber for familiene som får skolestipend til barna, om at barna skal lykkes med skolegang og utdannelse.
- Vi ber for diakoniavdelingen i kirken i Thailand om velsignelse over det viktige arbeidet de gjør for å bekjempe menneskehandel.
SAMMEN SOM KIRKE I HELE VERDEN – med alle generasjoner
Her er noen tips hvis aksjonen Sammen som kirke i hele verden skal markeres på en familiegudstjeneste eller på en annen samling der barn er til stede:
- Inviter til en «lørdagsklubb» i kirken. Server thai-suppe som et varmt måltid. Her finner du oppskrift. En av aktivitetene på «lørdagsklubben» kan være å lage noe som kan loddes ut på neste gudstjeneste, til inntekt for misjonsavtalen menigheten har om å støtte Thailand.
- Lag misjonsinformasjonen i gudstjenesten som en samtale med noen av barna som er til stede (antakelig lurt å avtale dette på forhånd). Snakk om hva det betyr å få lov til å gå på skole. Det blir deilig med sommerferie, men hvordan hadde livene våre blitt hvis vi ikke kunne gå på skole? Kanskje kan en slik samtale også inkluderes i prekenen?
- Oppgave for litt større barn på søndagsskolen eller for konfirmanter: Bruk internett (for eksempel NMS sine nettsider) for å lage en quiz om Thailand som kan brukes på kirkekaffen.
RESSURSER SOM KAN LASTES NED
- AKSJONSFILM FOR THAILAND: Sammen som kirke i hele verden 2025 (KOMMER)
- Bilde til Facebook bokmål Thailand
- Bilde til Facebook nynorsk Thailand
- Bilde til Instagram bokmål Thailand
- Bilde til Instagram nynorsk Thailand
- Bilde i story-format bokmål Thailand
- Bilde i story-format nynorsk Thailand
- Bilde til innsamlingsaksjon på SPLEIS bokmål Thailand
- Bilde til innsamlingsaksjon på SPLEIS nynorsk Thailand
- Her kan du starte en digital innsamlingsaksjon for Sammen som kirke i hele verden på spleis
Fant du ikke landet dere har avtale om å støtte i lista?
Hvis din menighet har avtale om å støtte et land du ikke finner på lista, for eksempel Kina, Japan, Frankrike eller Brasil, så ta kontakt med Stina Neergård (stinane@nms.no) så lager vi materiell til dere på bestilling.