Gi en gave
Meny
Foto: Eivind Hauglid Last ned

Vil fokusere på hva som er hovedoppgaven til NMS

Helge S. Gaard er på plass på generalsekretærkontoret i hovedkontoret til NMS. Midt i en krisetid ønsker han å løfte blikket og se på det som er eksistensberettigelsen til organisasjonen.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

Helge S. Gaard er på plass i Stavanger. Foto: Jofrid Vik Hjorteland

– NMS har en viktig oppgave i Guds verdensmisjon. Det er derfor vi eksisterer. Akkurat nå må vi ha fokus på hvordan vi kan spare penger og drive effektivt. Men vi må aldri glemme hvorfor NMS ble stiftet, nemlig for å forkynne evangeliet til jordens ender, sier Helge Gaard.

Ikke aprilspøk

Siden Helge Gaard starter i sin nye jobb 1. april, har vittige tunger sagt at det hele er en aprilspøk. Han humrer over kommentaren, men blir raskt alvorlig:

– Vi kan godt le av slike kommentarer, men det betyr ikke at vi ikke ser alvoret i situasjonen. Realiteten er jo at vi har et massivt bortfall av inntekter som følge av koronatiltakene i samfunnet. Siden vi har en viktig oppgave for mennesker i mange land, må vi ta denne situasjonen på alvor. Det som er avgjørende, er at NMS kommer ut som en sterkt og robust organisasjon også etter denne krisen, sier han.

Ingen turne

De opprinnelige planene for Helge Gaards første uker som generalsekretær, var at han skulle vært på en langsomfattende turne sammen med Levi Henriksen & Babylon Badlands. Nå er turneen avlyst, avtalen om leie av turnebuss kansellert og kalenderen tom.

–  Jeg hadde gledet meg veldig til å bli kjent med folk gjennom denne turneen. Som generalsekretær i NMS er det viktig for meg å ha nærkontakt med misjonsvennene. Nå går jeg glipp av dette, samtidig som jeg også mister muligheten til å være på turne sammen med et rockeband. Jeg så også fram til dette.

– Vil du reise på en tilsvarende turne når koronakrisen er over?

– Jeg ser jo at kalenderen for høstsemesteret fylles opp, så det er nok vanskelig å få til en slik sammenhengende turne som vi hadde planlagt. Men jeg har et sterkt ønske om å komme rundt i landet, men det kan hende at dette må bli litt mer oppdelt.

Vemod

Når Helge nå begynner som generalsekretær, forlater han også en trygg og spennende jobb som prost i Den norske kirke på Karmøy.

– Det er klart det er vemodig å slutte i jobben i Den norske kirke. Jeg har hatt en meningsfull tjeneste, der jeg har fått lov til å tjene Gud og mennesker. Men gjennom livet har jeg også lært meg å ikke legge vekt på det som ligger bak. Slik var det også da vi var misjonærer på Madagaskar. Når vi satt på flyet dit, hadde vi fullt fokus på det arbeidet og de livet som ventes oss. Slik var det også når vi skulle hjem på hjemmeopphold. Den samme holdningen har jeg når jeg nå forlater jobben i Den norske kirke. Nå har jeg blikket rettet mot de oppgavene som venter meg i Misjonsselskapet. Selv om det er mye som ser mørkt og vanskelig ut akkurat nå, gleder jeg meg virkelig til å ta fatt på denne jobben.

Steinarbeider

Når Helge Gaard beskriver de hva som venter han de nærmeste ukene, høres det omtrent ut som han har fått seg jobb som anleggsarbeider. Han snakker i alle fall mye om at han skal snu og flytte steiner.

– Når vi nå er satt i denne vanskelige situasjonen, betyr det at vi må gå gjennom hele organisasjonen vår. Hva driver vi med? Hva bør vi fokusere på? Hvor kan vi spare penger? Hvordan kan vi få større inntekter? Vi må altså snu alle steiner i NMS. Gjennom denne prosessen får jeg en mulighet til å bli kjent med organisasjonen fra denne siden. Det kan være verdifullt. På litt sikt tror jeg også at en slik gjennomgang kan være et gode for NMS og misjonsarbeidet, sier generalsekretæren som altså ikke er redd for å drive med organisasjonsmessig grovarbeid i ukene som kommer.

Omsorg og giverglede

Samtidig som inntektene til NMS faller på en slik måte at noen frykter for om den gamle misjonsskuta faktisk vil gå til bunns, er det også positive tegn i organisasjonen. Mange givere har følt et stort ansvar, noe som resulterer i en økning i «tilfeldige inntekter». De som tar imot innbetalingene, ser at det kommer både store og små gaver. Noen av dem er spesielt øremerket den vanskelige situasjonen. Siden «corona» også er et navn på en bilmodell fra Toyota, er det ikke alle som helt klarer å skille modellene fra hverandre. Derfor er det kommet inn store innbetalinger som er øremerket «Corolla».

– Jeg kjenner en stor ydmykhet over takknemlighet for den omsorgen og givergleden vi opplever. De er de mange og trofaste giverne som er bærebjelken i NMS. Det er ikke vi ansatte som alene kan sørge for at vi kommer gjennom krisen. Det kan bare skje gjennom et nært og godt samarbeid mellom alle oss som til sammen utgjør NMS, sier Helge S. Gaard på sin første arbeidsdag i sin nye jobb.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp