Gi en gave
Meny
Foto: Pierrot Men Last ned

Smak av jul i juleheftet «I de dager»

Det er tradisjon for at julen er den tiden på året man serverer det beste man har å by på. Nå føyer NMS seg inn i denne tradisjonen. Juleheftet «I de dager» er en publikasjon som er preget litterære tekster og visuelle kunstverk av høyeste klasse – alt med en solid historisk forankring.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

For første gang siden 1997 utgir NMS et eget julehefte. Nyvinningen har fått tittelen «I de dager».

– Etter å ha bladd gjennom juleheftet, kan jeg slå fast at dette er noe som mange bør lese, skriver generalsekretær Helge S. Gaard i et brev han har til de omkring 1000 NMS-foreningene.

Gjesteredaktør og kunstansvarlig

«I de dager» føyer seg inn i rekken av utgivelser omtalt som litterære julehefter. Gjesteredaktør for juleheftet er forfatteren og bibelformidleren Anne Kristin Aasmundtveit. Hun har hentet inn litterære tekster fra kjente forfattere som Laura Djupvik, Terje Dragseth, Edvard Hoem, Levi Henriksen, Selma Lønning Aarø og Bjørn Sortland. Hver for seg har de levert tekster som kan åpne øyne.

Men det er ikke bare på den litterære siden at «I de dager» har hentet inn toppnavn. Den kjente kunstneren Barbro Raen Thomassen er engasjert som kunstnerisk ansvarlig. Med sin bakgrunn som samtidskunstner har hun hentet inn spennende arbeider av kunstnere som Kjell Pahr Iversen, Marvin Halleraker, Alfred Vaagsvold og Kirsti Grotmol. Men hun har også brukt bilder fra kunsthistorien, blant annet verk av Nikolai Astrup. Barbros eget verk «Maria med barnet» pryder juleheftets forside. Inne i hvert julehefte ligger er det også limt inn et kunsttrykk av henne; «Barnet»,

For at «I de dager» skulle ha den best mulig grafiske profilen, lette redaksjonen etter en grafiker som har et uttrykk som passer til formatet og utgivelsen. Valget falt på Ole-Jacob Ebbesen, som med sin rene stil har gitt juleheftet en gjenkjennelig utforming.

Bibeltekster i nåtiden

I sitt brev til foreningene legger generalsekretær Helge S. Gaard spesielt vekt på det grepet som «I de dager» har tatt med julenattens tekster. Disse tekstene er satt inn i sammenhenger som mennesker lever under i 2021; en ung ugift mor i Bangkok, en hotelldirektør som snakker om hvorfor det ikke var rom for en fødende kvinne i et herberge, barn som blir født på julaften i Norge, hyrder som passer sauene på marken på Madagaskar og vise menn som fortsatt leter etter Jesus i Østen.

Av andre kjente bidragsytere, kan vi nevne Kjetil Aano og Eyvind Skeie. Aano har skrevet en julebetraktning, mens Skeie har levert en helt ny julesalme.

For mange er Laila Sivertsen et kjent misjonærnavn. Hun er portrettert av Rolf Ekenes i juleheftet. Her forteller den 81 år gamle damen at hun nå har flyttet tilbake til Madagaskar, og at hun ønsker å være der til hun dør. Bildene av henne er tatt av den internasjonalt kjente fotografen Pierrot Men.

Frivillig redaksjon

Informasjonsleder i NMS, Martin Eikeland, er ansvarlig redaktør for utgivelsen. Men han er mest opptatt av å skryte av redaksjonskomiteen med frivillige medarbeidere som har styrt utgivelsen.

– Da vi begynte å snakke om å lage et julehefte, var det klart at vi måtte bruke frivillig arbeidskraft. Vi spurte de beste medarbeiderne vi kunne tenke oss og fikk ja fra dem alle, sier Eikeland, som forteller at Eivind Hauglid, Åslaug Ihle Thingnæs og Henrik S. Grydeland har sittet i redaksjonskomiteen. Marit Rødland har vært korrekturleser – også hun på frivillig basis.

Dropp blomster og konfekt

I brevet til foreningene skriver Helge S. Gaard at «I de dager» passer godt som julegave.

«Pleier du å gi en blomst eller en konfekteske til naboer og venner som en julehilsen? I år kan du heller gi dem juleheftet «I de dager», skriver generalsekretæren i NMS.

«I de dager» kan kjøpes i nettbutikken nmsjulehefte.no. Prisen for ett julehefte er 169 kroner. Kjøper du tre eller flere, faller prisen per julehefte til 139 kroner. Og kjøper du 20 julehefter, eller flere, betaler du bare 100 kroner per stykk.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp