NMS låner fra Korsvei og Tore Thomassen
– Korsvei-stevnene arrangeres i et sirkustelt i Seljord. En stor steinblokk danner et alter i dette teltet. Folk sitter sammen rundt alteret. Det gir en helt spesiell følelse av fellesskap når man sitter slik rundt et alter, sier Tore Thomassen. Han er styreleder i Korsvei og en av dem som har utviklet «Alle rundt alteret». På generalforsamlingen til NMS leder han de daglige samlingene.
Tilpasset utgave.
Mens Korsvei-folket sitter i en ring rundt et steinalter på sine stevner, arrangeres generalforsamlingen til NMS i en stor konferansesal på et hotell i Stjørdal. Derfor har det vært nødvendig å gjøre noen tilpasninger for «Alle rundt alteret».
– Vi forholder oss selvsagt til de fasilitetene som er her på hotellet. Her sitter vi ikke i en ring rundt et alter, men derimot på stolrader i en konferansesal. Noe av den opprinnelige ideen er borte, men det betyr ikke at vi også her kan samles med et tilsvarende utgangspunkt. Sentrum i gudstjenesten – for det er jo en gudstjeneste – er alteret, sier Tore Thomassen. Det første som skjer når alle NMS-folk «samles rundt alteret», er at Tore Thomassen, sokneprest Per Anton Leite og en forsangergruppe kommer dansende i en form for prosesjon. Mens de danser seg gjennom midtgangen, blir også resten av forsamlingen invitert inn i denne «prosesjonsdansen». Før soknepresten skal hilse menigheten med nådehilsenen, må han trekke pusten et par ganger ekstra før han er nede i normal puls.
Kroppen
– Tanken bak blant annet denne inngangen, er at vi skal bruke kroppen. Uten kroppen er vi mennesker ingenting. Derfor er det naturlig og riktig å bruke kroppen når vi samles rundt alteret, sier Thomassen.
Det er laget en egen liturgi til denne gudstjenesten, der det blant trosbekjennelsen er formulert i en sang. Prekenen er en fortelling.
– For oss i Korsvei er det viktig at vi tar i bruk flere sanser når vi er samlet til gudstjenester. Derfor sier vi at folk skal «se» en fortelling. Folk bruker selvsagt også hørselen, men kombinasjonen av flere sanseinntrykk fører til at fortellingens innhold setter seg i kroppen – at den blir husket.
I begynnelsen var
Tore Thomassen har nyskrevet fortellinger som han bruker på generalforsamlingen. Disse tar utgangspunkt i formuleringen «i begynnelsen var» og mobiltelefoner. Mens Thomassen forteller historien med ord, framstiller en gruppe med amatørskuespillere det hele foran øynene på de mange hundre som sitter i salen.
Fortellingene henger sammen over flere dager. De mobiltelefonbrukende skuespillerne får fram at telefonen bidrar til kommunikasjon. Den siste fortellingen munner ut i at Tore Thomassen knytter denne kommunikasjonen til Guds ønske om forholdet til menneskene.
– Gud ønsker å kommunisere med oss mennesker. Vi ser ham ikke, men han vil være sammen med oss.
Som en avslutning, ble det også poengtert at Gud ikke bare ønsker fellesskap, men at han også gir sin kjærlighet gjennom Jesus.
Bildetekster:
«Tro, håp og handling» er sentrale ord under «Alle rundt alteret». En del av handlingen er ulike bevegelser og dans. Tore Thomassen står ved siden av sokneprest Per Anton Leite.
Foto: Maria Indrøy Risanger