Øyvind Dahl slått til ridder
Hafrsfjordsenteret var fylt til siste plass da Statsforvalter Lone Merethe Solheim festet æresbevisningen på jakkeslaget og overrakte diplomet fra Kong Harald til Øyvind Dahl.
I sin tale trakk Statsforvalter Solheim fram at Øyvind Dahl sterkt har bidratt til Stavangers posisjon som internasjonal by.
– Med ditt arbeid ved VID vitenskapelige høgskole har du bidratt til at mennesker forstår hverandre på tvert av kulturer og nasjoner, sa Solheim, som hadde stort problemer med å uttale navnene på et par av byene på Madagaskar hvor Dahl har arbeidet. Men med god hjelp av ridder Dahl klarte hun å uttale både Antsirabe og Fianarantsoa.
– Tro meg, jeg har øvd, humret Solheim etter at hun hadde strevd seg gjennom de gassiske navnene.
Ridder i to land
På det jakkeslaget hvor den høythengende utmerkelsen ble plassert, hang det allerede en annen ridderutmerkelse. For i 2009 ble han slått til ridder av nasjonalordenen på Madagaskar. 12 år senere ble han altså ridder i Norge.
Blant de mange påmeldte gjestene under festen 22. september, var Rakotomavo Tafika. Han er leder av den internasjonale Kabary-foreningen, og kom direkte fra Paris for å være med på utdelingen. Kabary er den tradisjonelle gassiske talekunsten.
– Hver gang jeg har vært sammen med Øyvind Dahl, blir jeg forbløffet. For han makter å få meg til å føle meg mer gassisk enn før jeg snakket med ham, sa Tafika.
Gassisk kveld
Bakgrunnen for at Øyvind Dahl ble slått til ridder, hviler på to hovedsøyler; akademiske arbeid/formidling og engasjement og arbeid knyttet til Madagaskar. I en av de mange takketalene ble det trukket fram hans enorme arbeidskapasitet som blant annet vises gjennom en CV på 13 sider.
Arrangementet som markerte ridderutnevnelsen var sterkt preget av Madagaskar. I tillegg til at en rekke tidligere misjonærer preget forsamlingen, var også mange av Dahls gassiske venner til stede. At kveldens hovedrett var den gassiske nasjonalretten Hena Ritra. Mens den ene taleren etter den andre besteg talerstolen, kom lukten av gassisk mat ut i festsalen.
Arrangementet ble ledet av Arild M. Bakke fra NMS og Lilliann E. Razafimandimby Våja, begge med sterk tilknytning til Madagaskar.
SIK
Et av Øyvind Dahls virkelig store akademiske bidrag, var hans arbeid med å opprette Senter for Interkulturell Kommunikasjon (SIK) ved daværende Misjonshøgskolen i 1991. Dette instituttet har banet vei inn i flere andre høgskoler og universitetet som etter hvert har etablert tilsvarende studier.
Forslaget om at Øyvind Dahl skulle utnevnes til ridder ble fremmet av Kjetil Aano (tidligere Madagaskar-misjonær og generalsekretær i NMS), Bjørg Tysdal Moe (tidligere varaordfører i Stavanger og nåværende leder av landsstyret i NMS) og ministerråd Johan Kristian Meyer.
– Øyvind har en fot på Madagaskar og en fot i Norge. Han er en typisk tokulturell person. Øyvind har vært en viktig bidragsyter i vennskapsbysamarbeidet mellom Stavanger og Antsirabe. Jeg har også vært involvert i dette arbeidet. Når Øyvind snakker om samarbeidet mellom de to byene, sier han at det aldri kan bli nok, sa Bjørg Tysdal Moe.
Filmvisning og regndans
Skjedde det noe mer under ridderutnevnelsen? Javisst, massevis. Det ble vist en film av professor Hallgeir Skretting som viste de akademiske fruktene av samarbeid mellom Universitetet i Stavanger og Universitetet i Toliara på sør-Madagaskar, det var sang av en gassisk gruppe og norsk-gassisk musikkinnslag ved Anders Rønningen.
Etter de mange talene og de rikholdige programmet, takket Øyvind Dahl.
– Dette er virkelig en stor ære, sa Dahl, før han avsluttet med det som er blitt et kjennemerke for han: Han danset en gassisk regndans.
– Bare vent til i morgen, så skal dere se at det virker, sa Dahl etter at han hadde svingt seg rundt på scenen.