Gi en gave
Meny
Foto: Anette Thingbø Sundnes / FIKK FRIVILLIGPRISEN: Jens Damsgaard er mottaker av NMS' frivilligpris 2023. Last ned

Havglimt-ildsjel delte hederen med alle leirstedvennene

Jens Damsgaard var helt uvitende om at det var hans navn som skulle bli lest opp som mottaker av NMS' egen frivillighetspris under festmøtet til sommerfesten i Stjørdal.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

– Jeg ante ingenting. Jeg har riktignok hørt om at NMS ønsket nominasjoner til denne prisen, men tenkte ikke på at det kunne være noe som angikk meg. Da jeg hørte navnet mitt bli lest opp, skjønte jeg ingenting, sier Jens Damsgaard.

Se video av utdelingen under:

Da 82-åringen fikk summet seg, hoppet han over et par benkerader og jogget lettbeint fram til scenen. Der mottok han det synlige beviset på utmerkelsen, samt et gavekort på 10 000 kroner som kan brukes på en reise til et av prosjektlandene til NMS.

Kirke og NMS

Begrunnelsen Silje Sjøtveit, leder for avdeling Frivillighet i NMS, leste opp fikk alle til å forstå at det dreier seg om en verdig prisvinner. Damsgaard har et langvarig engasjement i Den norske kirke, med blant annet åtte år som leder av bispedømmerådet i Agder.

OVERLUMPET: En fullstendig overrumplet Jens Damsgaard mottok prisen som årets frivillige i NMS under festmøtet i anledning NMS Sommerfest & Generalforsamling i Stjørdal.

Han har vært en av bærebjelkene i sin lokalmenighet Voie i Kristiansand, der han blant annet var med i byggekomiteen da kirken var ny og bygget opp en givertjeneste til menighetsarbeidet. I NMS-sammenheng var han frivillig leder av hovedkomiteen for generalforsamlingen i Kristiansand i 2011. De siste årene har han vært en av drivkreftene knyttet til Havglimt leirsted i Høvåg mellom Kristiansand og Lillesand. Da NMS vurderte å selge leirstedet, gikk en gruppe lokale ildsjeler i gang med å stable på beina en bærekraftig økonomi, en virkekraftig byggekomite og en stor gruppe frivillige. Sentralt i dette arbeidet stod og står Jens Damsgaard. Fortsatt er han leder av Havglimt-styret.

Står på

Jan Egil Norheim var en av de andre som bidro til å redde Havglimt. Han er fortsatt en viktig bakspiller for leirstedet, men han har en langt mer tilbaketrukket rolle enn Jens.

– Jeg skal vel kanskje ha en god del av æren for at Havglimt ikke ble solgt, men uten Jens hadde det vært umulig å gjennomføre den rehabiliteringen av Havglimt som vi har gjort.
Jens hadde tid! Han har gjort en enorm jobb for Havglimt og er en meget fortjent vinner! Dette var utrolig gøy, og jeg må virkelig gratulere han, sier Jan Egil Norheim

Deler æren

Selv er Jens Damsgaard opptatt av å dele æren med resten av Havglimt-entusiastene.

– Jeg velger å se denne prisen som en påskjønnelse til alle de frivillige som jobber for og på Havglimt. Det er en flott gjeng. Jeg tenker at jeg får prisen på vegne av dem, sa han, og gikk videre i sin «æresdeling».

– Jeg oppfatter at dette er en pris til alle dere som jobber på leirstedene. Disse har en viktigere rolle enn noen gang når det gjelder å bringe evangeliet og misjonsengasjement til yngre generasjoner, sa Damsgaard da han talte til en forsamling som gav ham langvarig og stående applaus under festmøtet til NMS’ sommerfest i Stjørdal 1. juli. Det var tydelig at det er et samlet NMS som står bak utmerkelsen av ham som årets frivillige.

Juryens begrunnelse

I begrunnelsen for hvorfor Jens Damsgaard er den verdige mottaker av NMS’ frivilligpris står det blant annet:

«Jens Damsgaard er født 6. desember 1940 i Kristiansand. Han har arbeidet som lektor i den videregående skole, har vært medlem (og leder) av Agder Bispedømmeråd i åtte år, er aktiv i sin lokale menighet (Voie i Kristiansand) og svært aktiv i NMS, Region Sør.

I 2011 var Damsgaard GF-sekretær på frivillig basis, og han sparte seg ikke, for å si det forsiktig.

De siste ti årene er det leirstedet Havglimt som har vært i fokus. Damsgaard har sagt at Havglimt alltid har hatt helhjertet støtte hos ham. Så da spørsmålet kom om å gjøre en innsats for å redde Havglimt fra salg, så han det som en stor oppgave.

En arbeidsgruppe ble nedsatt med mål om å hindre at Havglimt skulle selges. Og det var snakk om betydelige summer som måtte skaffes til veie for å redde Havglimt for NMS. Komiteen ville ikke bare flikke på det gamle. De ville rive ned og bygge opp, og ta vare på det som var bevaringsverdig.

Gjelden startet med nesten 11 millioner kroner, men nå er leirstedet nesten gjeldfritt.

Jens har en unik evne til å få folk med seg. En flott dugnadsgjeng er etablert.

Juryen er takknemlig og inspirert av Jens Damsgaards engasjement for NMS og for Havglimt leirsted. Han har vist en unik evne til å sette seg mål og å nå målet om å tilby et leirsted for både seniorer og nye generasjoner.

Med dette; gratulerer med prisen som årets frivillig.»

OVERLUMPET: En fullstendig overrumplet Jens Damsgaard mottok prisen som årets frivillige i NMS under festmøtet i anledning NMS Sommerfest & Generalforsamling i Stjørdal.

Foto: Anette Thingbø Sundnes og Maria Indrøy Risanger

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp