Gi en gave
Meny
Foto: SAT-7 Illustrasjonsfoto Last ned

Ny FN-dag for ofre for trosbasert vold

Mange kan nå glede seg over en ny internasjonal minnedag for mennesker som er utsatt for voldelige angrep for sin tros skyld.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

I slutten av mai bestemte FNs generalforsamling at 22. august skal være den internasjonale minnedagen for dem som utsettes for voldelige angrep på grunn av sin tro. FNs generalforsamling ber alle medlemsland, FN og andre internasjonale organisasjoner, sivilsamfunnet og private aktører om å markere den nye minnedagen.

Resolusjonen understreker trosfriheten, ytringsfriheten, forsamlingsfriheten og organisasjonsfriheten og disse rettighetenes rolle i kampen mot intoleranse og diskriminering basert på tro eller livssyn. Den kommer etter de siste års kraftige økning i voldelige angrep mot religiøse samfunn og minoriteter.

Resolusjonen beklager sterkt «alle voldshandlinger mot personer på grunnlag av deres religion eller tro, samt handlinger rettet mot deres hjem, bedrifter, eiendommer, skoler, kulturelle sentre eller steder for tilbedelse, samt alle angrep på religiøse steder og mot helligdommer, angrep som er i strid med folkeretten».

– Hat mot religiøse grupper kan føre til massedrap på uskyldige mennesker, advarte Polens utenriksminister Jacek Czaputowicz da han fremla resolusjonsteksten.

Den nye minnedagen ble enstemmig vedtatt og er den første FN-vedtatte dag for å sette internasjonalt søkelys på trosfriheten og minne ofrene for forfølgelse på grunn av tro eller livssyn.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp