Gi en gave
Meny
Foto: Martin Eikeland. Fredsprisvinneren føres inn i Oslo rådhus av Henrik Syse, medlem av nobelkomiteen. Last ned

Nobelprisvinneren lover fortsatt kamp for fred

En rørt Abiy Ahmed Ali tok tirsdag imot Nobels fredspris i Oslo. Den etiopiske statsministeren lovet at han fortsatt skal arbeide for menneskerettigheter, ytringsfrihet og fred.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

– Jeg er inspirert av det bibelsitat som sier: «Salige er de som skaper fred, for de skal kalles Guds barn.». Jeg er like inspirert av et vers fra den hellige Koranen som sier: «Menneskeheten er visselig som brødre. Slutt derfor fred med deres brødre», sa Abiy Ahmed Ali i sitt nobelforedrag.

Selv utdelingen ble en ørlite nobel skandale. Nobelkomiteens leder, Berit Reiss-Andersen, holdt sin tale til fredsprisvinneren der hun blant annet kom inn på hvorfor han Abiy Ahmed var valgt. Etter denne talen skal selve prisen overrekkes, men dette glemte Berit Reiss-Andersen å gjøre. Først etter at hun hadde satt seg ved siden av prisvinneren, ble hun minnet om oppdraget. Til stor munterhet både blant kongelige og andre gjester måtte hun returnere til talerstolen, der hun hentet det synlige beviset som hun overrakte Abiy Ahmed.

Berit Reiss-Andersen overreker prisen til fredsprisvinneren Abiy Ahmed. Foto: Martin Eikeland

Kongelige gjester

Slik det alltid er når Nobels fredspris deles ut, var det norske kongehuset tilstede under utdelingen. På fremste benk satt både Kong Harald, Dronning Sonja, Kronprinsesse Mette-Marit og Kronprins Haakon. Blant gjestene i Oslo rådhus var også medlemmer av Norges regjering og storting. Biskopene Kari Veiteberg og Helga Haugland Byfuglien var også i salen.

Det etiopiske nærværet i festsalen var imidlertid begrenset. Abiy Ahmed Ali uttaler at han ser på fredsprisutdelingen som et privat anliggende. Derfor hadde han ikke med seg en stor delegasjon fra Etiopia for å overvære overrekkelsen. På grunn av et stramt program i hjemlandet, var hans Norges-besøk avgrenset til 42 timer. Han har også fått kritikk for at han ikke har satt av tid til å møte pressen under oppholdet i Norge.

Fredshåp

Da Abiy Ahmed Ali ble statsminister i Etiopia for 18 måneder siden, satte han i gang en freds- og forsoningsprosess som mangler sidestykke. Han fikk slutt på den 20 år lange krigen med nabolandet Eritrea, han ga ordre om at alle politiske ganger skulle løslates, han gav amnesti til opprørere og la stor vekt på likestilling. Halvparten av hans statsråder er kvinner. Han er også blitt berømt for sitt utsagn om at kvinner er mindre korrupte enn menn. Dessuten legger han vekt på at når politiske ledere i Etiopia skal velges, skal dette ikke være basert på etniske tilhørighet.

Inspirasjonskilde

For mange har den nye statsministeren vært en stor inspirasjonskilde. Kvinner og menn har fått nytt håp for fremtiden. I 50 år har NMS vært tilstede i landet. Gjennom et samarbeid med blant annet den lutherske Mekane Yesus-kirken har vi bidratt til både kirkevekst og arbeidet for å bedre kårene til kvinner og undertrykte.

Etiopia er et flerreligiøst samfunn, der kristendommen og islam lever side om side. Fredsprisvinneren vokste opp med en muslimsk far og ortodoks kristen mor. Siden det er farens religion som avgjør hvilken religion barnet skal ha, vokste Abiy Ahmed Ali opp som muslim. Men som ung mann konvertere han og er i dag medlem av en pinsemenighet. Han understreker imidlertid sterkt at religiøs tro ikke skal prege politikken i landet.

– Etiopia har opprettholdt en fredelig sameksistens mellom tilhengeren av de to store religionene fordi vi alltid har stått sammen i tro og bønn, sa han i nobelforedraget i Oslo rådhus.

 

Fred med Eritrea

I nobelforedraget la Abiy Ahmed Ali stor vekt på fredsavtalen med Eritrea. Han delte raust æren for denne avtalen med den eritreiske presidenten.

– Jeg tar imot denne prisen på vegne av min samarbeidspartner og fredsbror, Isaias Afeworki, som med sin velvilje, tillit og engasjement spilte en avgjørende rolle for å få slutt på den fastlåste situasjonen mellom våre to land som hadde vart i 20 år, sa han.

 

Nær drept i krigen

Abiy Ahmed Ali var også svært personlig da han fortalte om sine egne opplevelser som soldat.

– For 20 år siden var jeg radiooperatør i en enhet i den etiopiske hæren i grensebyen Badme. Denne byen var brennpunktet i krigen mellom våre to land. Jeg hadde forlatt skyttergraven en kort stund for å lete etter gode antenneforhold. Det tok et par minutter. Men da jeg kom tilbake oppdaget jeg til min forskrekkelse at hele enheten min var utslettet i et artilleriangrep. Jeg minnes fortsatt mine unge våpenbrødre som døde denne ulykksalige dagen. Jeg tenker også på familiene deres, sa fredsprisvinneren.

 

Sin brors vokter

Avslutningsvis brukte Abiy Ahmed Ali et bibelsk metafor om hva som må til for å skape fortsatt fred og framgang i Etiopia.

– Jeg er min brors vokter. Jeg er også min søsters vokter. Jeg har løftet som jeg skal holde før jeg sovner. Jeg har mange mil å gå på veien mot fred, sa han, før han kom med en instendig oppfordring til det internasjonale samfunnet om å støtte arbeidet for å bygge fred på Afrikas horn.

 

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp