NMS ber om ekstrainnsats for å hjelpe samarbeidskirkene
De ansatte jobber nå på hjemmekontor. Alle offentlige møter er avlyst. Gjenbruksbutikkene har stengt dørene. Misjonærene i Asia er foreløpig lite berørt, mens de fleste misjonærene i Afrika er på vei hjem til Norge. Men våre samarbeidskirker i de fleste land fortsetter og har fortsatt store planer og forventinger.
NMS ber om en stor ekstrainnsats for å unngå at de økonomiske konsekvensene av korona-tiltakene skal ramme arbeidet vi driver sammen med våre samarbeidskirker.
Korona-viruset har fått store konsekvenser over hele kloden. Millioner av arbeidstakere er blitt permittert eller sagt opp. Børsene raser og ferietrafikken er omtrent stanset.
– Den globale krisen har naturlig nok også fått konsekvenser for oss i NMS. Men trøsten er jo at vi vet at dette er en forbigående krise. Derfor håper vi at våre givere stiller opp slik at vi kan fortsette vårt arbeid når situasjonen igjen ligger til rette for dette, sier Sigurd Egeland, som er leder for den avdelingen som driver med innsamling og informasjon i NMS.
Mister gjenbruksinntekter
Egeland forteller at NMS mister store inntekter hver eneste uke som følge av nedstenging av mye av den økonomiske virksomheten i Norge.
– De mest dramatiske for oss er at inntektene fra NMS Gjenbruk forsvinner nå som butikkene er stengt. Hver eneste uke har vi normalt brutto inntekter på 1,2 millioner kroner fra disse butikkene. De fleste utgiftene, slik som husleie, må vi fortsatt betale.
Ofringer og kollekter
Men inntektene fra gjenbruksbutikkene er ikke de eneste som forsvinner. Gjennom hele året er det en jevn strøm av inntekter fra kirkeofringer og kollekter i ulike NMS-sammenheng. Hvor mye dette utgjør på kort sikt er vanskelig å tallfeste.
– Det er store usikkerheter knyttet til inntekter i en organisasjon som er så avhengig av private gaver. Derfor er det ikke mulig å si hvor store tapene våre blir. Men det vi kan slå fast, er jo at de økonomiske konsekvensene er dramatiske.
Når NMS opplever at millioner av kroner ikke lenger kommer inn, håper Sigurd Egeland at giverne nå stiller opp.
– Det vi helt sikkert kan slå fast, er at utgiftene våre til arbeidet ute i våre samarbeidsland fortsetter å løpe. Våre samarbeidskirker er på offensiven for å oppnå sine mål. Det er dette arbeidet vi nå ber om et kraftig håndslag til å videreføre, sier Sigurd Egeland.