Gi en gave
Meny
Foto: Kristian Mjølsneset Last ned

Lotteritilsynet snur – fortsatt lov med misjonslotteri

Misjonsforeninger kan sende overskuddet fra lotterier til hovedorganisasjonen. Lotteritilsynet lover å godkjenne framtidige lotterisøknader.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

– Vi er glade og lettet over det nye svaret fra Lotteritilsynet. Hvis våre foreninger skulle miste muligheten til å arrangere lotteri til inntekt for vårt arbeid, ville konsekvensen bli at våre samarbeidsorganisasjoner rundt om i verden hadde blitt skadelidende, sier generalsekretær Helge S. Gaard.

Dramatisk svar

For NMS var det dramatisk da Lotteritilsynet nektet å gi misjonsforeningen i Lyngdal tillatelse til å arrangere lotteri der overskudd skulle sendes til hovedorganisasjonen. I hele misjons-Norge slo dette avslaget ned som en bombe. De aller fleste organisasjonene med internasjonalt arbeid blir delvis finansiert av frivillige som arrangerer basarer og lotterier. NMS har fått solid ryggdekning av både NLM, Normisjon, Sjømannskirken og Israelsmisjonen. Paraplyorganisasjonen Norme har også engasjert seg i saken.

– Vi har hele tiden visst at vi har en god sak. Vi har en 178 år lang historie der frivillig engasjement, blant annet lotterier, har hatt en helt sentral posisjon. Dessuten krever Norad at vi betaler en egenandel til de prosjektene de er med på å støtte. Dette er penger som blant annet kommer fra lotterier, sier Gaard.

Aksepterer praksis

I mailen som Lotteritilsynet har sendt NMS, står det blant annet:

«Lotteritilsynet viser til samtaler og e-post om muligheten til å avholde meldingslotterier. Vi har etter en helhetsvurdering kommet til at dere inntil videre får fortsette å avholde lotterier på tilsvarende måte som tidligere.»

Samtidig presiserer Lotteritilsynet at det ikke skal benyttes organisasjonsnummeret til NMS når det meldes inn lotterier. Saken ble utløst av en søknad for NMS-foreningen i Lyngdal. Lotteritilsynet presiserer at denne søknaden nå blir godkjent hvis den er sendt fra «NMS avd. Lyngdal».

Lovarbeid

Lotteritilsynet henviser også til lovarbeidet om pengespill, som omhandler meldingslotterier. Det er ventet at forslag blir send ut til høring før sommeren.

– Vi vil selvsagt se på det forslaget som kommer. Det er i vår interesse at det finnes et lovverk som gir frivillige organisasjoner mulighet til å drive med lotterier. Vi forstår godt at myndighetene ønsker å ha kontroll på pengespillmarkedet, men det er viktig at de lovene som blir vedtatt ikke rammer tradisjonsrike innsamlingsformer, sier generalsekretær Helge S. Gaard i NMS.

– Vi tror jo ikke at basarer og smålotterier skaper spilleavhengighet, legger han til med et smil.

Glede i Lyngdal

I Lyngdal Misjonsforening er det stor lettelse over at lotterisaken nå er løst. Bent Andreas Seland, som er lotteriansvarlig i julemessekomiteen, forteller om en omfattende kommunikasjon med Lotteritilsynet.

– Hvert år har vi meldt inn hovedlotteriet som vi har på vår julemesse. Derfor var det en stor overraskelse at vi i år fikk avslag. Fra vår side gjør vi nøyaktig det samme i år som tidligere, sier Seland, som er stolt over gevinstlisten som han kan presentere. Førstegevinsten i år er en el-sykkel. Alle gevinstene er gitt til lotteriet.

– Hensikten med vårt lotteri er som alltid at vi vil samle inn penger til det misjonsarbeidet som NMS støtter. Nå kan vi med frimodighet sende ut loddbøkene til våre foreninger, sier lederen av Lyngdal Misjonsforening.

 

 

 

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp