Gi en gave
Meny
Foto: Sigurd Egeland Last ned

Landstyrelederen ny generalsekretær i NMS

Helge S. Gaard (61) er ansatt som ny generalsekretær i Det Norske Misjonsselskap (NMS). Prosten på Karmøy blir leder for en organisasjon med misjonsarbeid i 15 land.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

– Å være generalsekretær i NMS er en spennende og krevende jobb. Når landsstyret viser meg denne tilliten, går jeg med frimodighet til oppgaven, sier Helge S. Gaard, som nå er prost i Karmøy, for øvrig samme sted som han bodde i sin ungdomstid. Han har vært leder av landsstyret i NMS siden 2017.

Tillit

For mange er Helge S. Gaard kjent som bispekandidaten som to ganger har vært suveren vinner av avstemningen om ny biskop i Stavanger. Men begge gangene valgte Kirkerådet en annen kandidat. Når han nå blir generalsekretær er det i alle fall sikkert at han har solid støtte i både grunnplanet og den kirkelige rådsstruktur i Stavanger bispedømme.

– Men jeg skal absolutt ikke bare være generalsekretær for NMS i Stavanger. Tvert imot har jeg en visjon om å styrke misjonsengasjementet i hele landet. Den tiden da NMS var synonymt med Stavanger er definitivt forbi, slår den nye generalsekretæren fast.

 

Misjonærerfaring

I tillegg til å være teologutdannet fra Misjonshøgskolen i Stavanger, har den nye generalsekretæren også omfattende misjonærerfaring. I åtte år var han misjonær på Madagaskar, der han blant annet var rektor ved bibel- og presteskolen i Vangaindrano.

– For meg er det en fordel at jeg selv har jobbet tett sammen med en av våre samarbeidskirker. Det er nå 152 år siden de første NMS-misjonærene kom til Madagaskar. NMS og andre misjonsorganisasjoner har bidratt til at den lutherske kirken er en av de største i verden. I mange år var det slik at norske misjonærer var viktig for utviklingen av kirken på Madagaskar, men de senere årene har samarbeidet utviklet seg til en mer likeverdig relasjon, sier Helge Gaard, som blant annet henviser til at en av hovedtalerne under misjonsuka i 2020 er visepresidenten i den lutherske kirken på Madagaskar.

– Jeg må understreke at selv om jeg har en fortid som misjonær på Madagaskar, er det viktig for meg at NMS skal drive et godt og tidstilpasset misjonsarbeid i mange land.

 

Fortsatt misjonærer, men…

Internt i NMS foregår det for tiden en prosess der man skal peke ut veien videre. Et av spørsmålene som er blitt drøftet, er om NMS fortsatt skal sende ut norske misjonærer.

–  Hva tenker den nye generalsekretæren om dette?

–  NMS skal fortsatt sende ut misjonærer. Men vi ønsker å tilpasse oss en ny global kirkevirkelighet. Det er slutt på de store konsentrasjonene av norske misjonærer. Tallet på utsendinger vil også gå nedover, men det betyr ikke at vi reduserer vår misjonsinnsats. Vi bruker bare kreftene på andre måter, sier Gaard, som påpeker at misjonsdokumentet ikke er ferdig behandlet ennå. Under generalforsamlingen i Ålesund vil fotfolket til NMS komme med sine innspill til dette arbeidet. Først høsten 2020, altså etter at generalforsamlingen har sagt sitt, vil vedtaket bli fattet.

 

Ikke kandidat

­Den sittende generalsekretæren Jeffrey Huseby fikk ikke fornyet sitt åremål av landsstyret våren 2019. Siden da har det foregått en rekrutterings- og søknadsprosess som nå ender opp med at Helge S. Gaard ansettes.

– Er det ikke litt underlig at du som leder for et landsstyre som avsluttet generalsekretærperioden til Huseby nå går inn i den stillingen som han må forlate?

– Jeg forstår at det spørsmålet blir stilt. Det kan virke underlig. Etter samtykke fra landsstyret og Jeffrey Huseby vil jeg derfor røpe litt av saksbehandlingen som førte til at han ikke fikk fornyet tillit. I utgangspunktet innstilte jeg på at Huseby skulle fortsette. Under behandlingen i landsstyret ble det klart at det var et ønske om å skifte generalsekretær etter ni år. Jeg stiller meg bak vedtaket som ble gjort, sier Gaard, og fortsetter:

– Det var ikke i min tanke at jeg skulle gå inn i denne stillingen, jeg trives veldig godt i jobben jeg har. Derfor søkte jeg heller ikke, sier han, og understreker at han og Jeffrey Huseby har fortsatt å samarbeide godt etter at det ble klart at landsstyret ønsket ny generalsekretær.

 

Human rekruttering

NMS engasjerte rådgivningsfirmaet Human  til å bistå i arbeidet med å finne ny generalsekretær. I tillegg til at det kom inn gode søknader, undersøkte «hodejegerne» i Human markedet for aktuelle kandidater. Det kom flere innspill, blant annet fra grasrota i NMS, om at Helge Gaard er den rette for stillingen. Gaard var i utgangspunktet leder av innstillingsrådet som skulle finne fram til gode generalsekretærkandidater, men etter at hodejegerfirmaet oppfordret ham til å være kandidat, trakk han seg fra dette vervet. Innstillingsrådet har siden vært ledet av Rigmor Frøyen, som er nestleder i landsstyret.

– Det er viktig at den nye generalsekretæren er en person som har kjennskap både til NMS i Norge og vårt globale arbeid. Dessuten har vi vært på jakt etter en kandidat med relevant ledererfaring fra større organisasjoner. Vi hadde andre gode kandidater, men etter nøye å ha vurdert disse, landet vi på at Helge er den beste av dem som var aktuelle, sier Frøyen.

– NMS har nå i 177 år vært drevet med en mann som øverste leder for administrasjonen. Hadde det ikke vært på tide med en kvinnelig toppsjef?

– Det hadde absolutt vært ønskelig med en kvinne som generalsekretær. Søkerlista bestod av søkere av begge kjønn, men i den siste runden var det altså en mannlig søker som vi vurderer som den beste, sier Rigmor Frøyen, som understreker at det finnes kvinnelige ledere i mange stillinger innenfor NMS.

 

Fotball

Selv om Helge S. Gaard føyer seg inn i rekken av mannlige generalsekretærer i NMS, har han gjort en stor innsats for likestilling på et annet samfunnsfelt. I 12 år var han nemlig styreleder i Avaldsnes Idrettslag, som i denne perioden var helt i toppen i norsk kvinnefotball. Han har derfor et omfattende kontaktnett innenfor idretts-Norge.

– Jeg elsker fotball. At Avaldsnes har markert seg på nasjonalt toppnivå synes jeg personlig er stor stas. Det er viktig at kvinnene får den plassen de fortjener også innen fotballen, sier Helge Gaard, som også gleder seg over at cupfinalen for menn er et rent Rogalands-derby. Hans favorittlag Haugesund møter Viking som han også har et engasjement til fra oppveksten i Sandnes, på Ullevaal 8. desember.

– Til slutt: Du heter Sylfest til mellomnavn. Hva er bakgrunnen for at du har et så sjeldent navn?

– Det er et gammelt familienavn som ble brukt som mellomnavn av min far Harald og som jeg, som eldst i søskenflokken, fikk med meg. Men jeg bruker stort sett bare S. slik at jeg identifiseres som meg og ikke som min navnebror, byggmester Helge Gaard, som jeg ikke er i slekt med, avslutter den nye generalsekretæren i Det Norske Misjonsselskap.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp