Gi en gave
Meny
Foto: Pixabay Last ned

Karantene – hva betyr det?

Karantene blir brukt i mange sammenhenger for å sikre samfunnet mot å bli utsatt for økonomiske og politiske spekulasjoner og helsemessige utfordringer.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

Også i sporten kan vi høre om overgangsvindu og karantenetid. I disse dager forstår vi på kroppen hva det betyr, å være avstengt fra normale dagligdagse rutiner og omgang med familie, venner og kolleger. Altså: midlertidig isolasjon eller utestengelse.

Karantene – et tallord?
Men hva betyr ordet karantene egentlig? Det har en bibelsk opprinnelse og har faktisk med fastetiden vi nå er inne i å gjøre. Quarente er både på fransk, italiensk og spansk, med latinsk opprinnelse, et tallord som betyr førti – 40. Fastetiden er som kjent på 40 dager, og er også en slags karantenetid etter katolsk tradisjon.

Karantene og fastetid?
Fastetiden var i tidlig kristen tid en forberedelse til dåpen (den største dåpsfeiringen i den tidlige kirken var påskenatt). Men like viktig var det å markere Jesu førti dager i ødemarken, en karantenetid der Jesus var tatt til sides. For oss er fastetiden en litt annerledes og neddempet tid i kirkeåret frem mot påske.

«Jesus ble så av Ånden ført ut i ødemarken for å bli fristet av Djevelen. Han fastet i førti dager og førti netter, og ble til slutt sulten» (Matt 4,1-2).

Vår karantenetid nå er for å hjelpe så mange som mulig til ikke å bli smittet eller syk av korona-viruset. La oss ta vare på hverandre.  God karantenetid. God fastetid.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp