Gi en gave
Meny
Foto: Harry Omdal. Ellen Jorunn Norheim er fornøyd med resultatet etter årets misjonsmesse. Last ned

Høstoffensiv på misjonsmesser

Rundt om i hele landet jobber misjonsforeninger på spreng med å gjennomføre sine misjonsmesser. I fjor kom det inn nesten sju millioner kroner til NMS på disse messene.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

– Det er mye arbeid som ligger bak en julemesse, men det er verd det. Når vi ser at det er kø ved salgsbordene og at åresalget stadig er utsolgt, forstår vi at vi har gjort noe riktig å år også, sier Ellen Jorunn Norheim, som er navet i det store hjulet som sørger for at julemessen i Oddernes menighetshus i Kristiansand går rundt. Dette er en av de største messene i NMS.

Hvem var først?

Hvor og når den første misjonsmessen i NMS ble arrangert, er det ikke mulig å gi et sikkert svar på. Det er ingen tvil om at det skjedde kort tid etter 2. verdenskrig, men ble den arrangert i Stavanger eller Kristiansand?

– Vi var først ute, sier Ellen Jorunn Norheim, og henviser til jubileumsboka «Sørlendinger tar ansvar», som ble utgitt i 1992. I denne boka omtales NMS-arbeidet i landets sørligste fylke. I denne boka står det blant annet at det første julesalget i Kristiansand til inntekt for misjonen ble arrangert i Ynglingeforeningens lokaler i 1949.

Men i de historiske kildene til NMS finner vi tegn som tyder på at den første julemessen ble arrangert i Stavanger året før. I Torstein Jørgensens historieverk om historien fra 1842 til 1992 kommer det fram at det allerede i 1948 ble oppnevnt en komité som skulle jobbe med et julesalg. Det går imidlertid ikke fram om denne messe ble avholdt samme år som komiteen ble opprettet eller året etter.

Ellen Jorunn Norheim smiler når hun får høre om tidspunktet for julemessene i Stavanger og Kristiansand.

– Ja, ja. Det viktigste er ikke hvem som var først ute, men at vi arrangerer julesalg som skaffer misjonen penger, humrer hun.

Varemangel

Men uavhengig av hvem som var først, årsaken til at NMS begynte med sine førjulsarrangementer var varemangel i årene etter 2. verdenskrig. Solveig og Adolf Nilsen, som satt i den første julemessekomiteen i Stavanger, sier følgende i 150-årsboka for NMS:

«Vi sendte et brev til foreningene i Stavanger krets (). Der ba vi alle foreningene lage to ting hver som de kunne sende oss i Stavanger. Gavene var ragger, grytekluter, forklær og andre håndarbeidsting. Dette var like etter krigen, og i butikkene var det fortsatt varemangel, så vi satset på varer det var vanskelig å få tak i.»

Fortsatt interesse

Selv om det er lenge siden det var varemangel i norske butikker, har interessen for julemessene holdt seg på et høyt nivå. Noen steder har arrangørene lagt inn årene eller slått seg sammen. Fortsatt er den store innsatsen fra frivillige NMS-folk i ukene før jul viktig for finansieringen av misjonens arbeid.

I Kristiansand var det godt med folk tilstede lenge før dørene åpnet i Oddernes menighetshus fredag formiddag. Innenfor dørene var det massevis med nyttige – og mindre nyttige – julevarer; strikkevarer, julebakst, lys/servietter, kransekaker og håndsydde klær. Både fredag og lørdag var det god stemning i lokalet.

– Det er jo spesielt at vi i år feirer 70-årsjubileum. Det er kanskje noen som kom av den grunn. Men de fleste kommer nok fordi vi har mange gode varer, et godt program og god mat. Dessuten er det jo mange som treffer venner her på messa, sier Ellen Jorunn Norheim.

Det totale inntektstallet var ikke klart før et par dager etter selve messen. Først når kontantene var telt opp i banken, bankterminalen avstemt og vippskontoen kontrollert, kunne messegeneral Norheim komme med det endelige resultatet: 420.000 kroner.

– Det er en kraftig oppgang fra i fjor. Vi er ikke helt oppe på toppårene, da vi fikk inn omkring en halv million. Men dette er virkelig en fin økning, sier Ellen Jorunn Norheim.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp