Gi en gave
Meny
Foto: Katrine Pensgård (venstre) og Magnhild Landrø (Høyre) Last ned

Her forsøkte politikerne å hente stemmer før valget

Norske politikere har fattet interesse for gjenbruk – i alle fall i valgkampen. Før stortingsvalget fikk NMS Gjenbruk besøk fra politikere på stemmejakt.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

Denne saken ble skrevet før stortingsvalget 13. september.

– For oss i NMS Gjenbruk er det flott å se at det er politisk interesse for det vi holder på med. Rammebetingelsene som vi driver under er fastlagt av politiske myndigheter. Derfor er det viktig at vi kan informere dem om det vi driver med, sier Ina Kjøstvedt som er daglig leder i NMS Gjenbruk.

Fredag 3. september, halvannen uke før valgdagen, var «den store politikerdagen» for NMS Gjenbruk. To av kjedens største butikker hadde politikerbesøk; KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad besøket butikken på Ski, mens Sentrum-lederen Geir Lippestad brukte et par formiddagstimer i Kristiansand.

Forvalteransvaret

Kjell Ingolf Ropstad er en erfaren kunde på gjenbruksbutikker, men besøket på NMS Gjenbruk på Ski, som er den største i kjeden, var hans første her.

– Jeg har vært innom flere gjenbruksbutikker, men det er første gangen jeg er i den store og kundevennlige NMS-butikken på Ski, sier Ropstad, som er gift med en kone som tidligere jobbet i Fretex.

– Føler KrF et større ansvar for støtte til gjenbruksbutikkene enn hva andre partier gjør?

– Hva de andre tenker, vet vi kanskje ikke alt om. Men i KrF er iallfall gjenbruksbutikkene i tråd med det synet vi har på vårt forvalteransvar, som vi kjemper hardt for.

– Hva tenker du om at NMS har over 50 gjenbruksbutikker i Norge?

– Jeg oppfatter gjenbruksbutikkene som en «totalpakke», et sted der folk kan levere mye bra varer fra sine hjem, de frivillige kan selge det videre, og samtidig er butikken også en møteplass for ulike typer mennesker. Og så det flotte overskuddet! Jeg vet at pengene kommer godt med rundt om i verden, der behovene er store.

– Har du sett det med egne øyne?

– I Uganda møtte jeg driftige kvinner som hadde fått hjelp fra Norge, og i Nepal handlet det mest om vann og skole. Jeg forstår at gjenbrukskronene fort finner fram til gode formål også i NMS’ områder.

Momsfritak

Ellers avslørte KrF-lederens gjenbruksbesøk at NMS Gjenbruk har en forbundsfelle i Ropstad når det gjelder momsfritak knyttet til redesign og reparasjoner.

– Da du snakket med butikkleder Arnhild Haddal Fossum, ble momsen et tema. Det handler altså om en politisk bestemt regel som sier at de frivillige ikke kan reparere innkomne varer som trenger det, for i så fall må det ved salg, etter dagens regler, betales moms. Dette er en regel som gjerne oppfattes urimelig av de frivillige i en gjenbruksbutikk. Vil ditt parti gjøre noe med dette?

– Dette er et politisk spørsmål som vi i KrF ønsker å ta tak i. Organisasjoner som driver en frivilligstyrt gjenbruksbutikk bør slippe å betale denne momsen, sier Kjell Ingolf Ropstad.

Viktig i valgkampen

Som leder for det nystartede partiet Sentrum var Geir Lippestad interesser i å skaffe seg kunnskap om gjenbruksbransjen da han besøke butikken i Kristiansand. At det skjedde midt i valgkampen, mener han var helt naturlig.

– I valgkampen er vi ute blant velgere. Selv har jeg tatt fri fra jobben som advokat i ukene før valget. Derfor har jeg god anledning til å besøke ulike aktører som vi mener er viktige, sier han.

Etter å ha slått av en prat med ansatte i NMS Gjenbruk-kjeden og noen av de frivillige på butikken i Kristiansand, var Lippestad styrket i troen på viktigheten av butikker som er bemannet av frivillige medarbeidere.

– Gjenbruk er viktig på flere måter. Men besøket her på denne butikken har lært meg mer om hva slike butikker betyr som livsinnhold og psykisk helse for medarbeiderne. De frivillige i slike butikker er ressurssterke mennesker. Når de får anledning til å jobbe i en slik sammenheng, utnytter de sine egne ressurser, samtidig som de bidrar til å finansiere de gode prosjektene som NMS støtter. Med andre ord et «Kinderegg-tiltak», sier Lippestad etter å ha funnet en plass i en myk sofa som er til salgs i butikken i Kristiansand.

Psykisk helse

Men partilederen for Sentrum poengterer også sterkt at gjenbruk er et politisk mål som er sterkt knyttet opp mot bærekraftmålene.

– Gjenbruk er god miljøpolitikk. Derfor er det viktig at vi politikere legger til rette for firmaer og organisasjoner som kan stimulere til gjenbruk.

– Er det mulig for myndighetene å legge spesielt til rette for ideelle aktører som driver innen gjenbruksbransjen?

– Selvsagt er det mulig. Politikerne må gjøre sine egne vurderinger. Det er ingen tvil om at frivillige organisasjoner tilfører andre verdier enn de kommersielle. Det er ingenting i veien for at ideelle aktører kan få mer fordelaktige betingelser enn kommersielle, sier Lippestad, som spesielt nevner momsfritak for reparasjoner knyttet til redesign som et slikt punkt.

Gave til kona

Geir Lippestad avsluttet besøket i butikken til NMS Gjenbruk med en runde der han så etter en mulig gave til kona.

– Vi har et hus fra 1895. Det er et hus hvor det passer godt med gamle ting, sier Lippestad, mens han orienterer seg blant nips, tøy, klær og møbler i den store butikken.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp