Gi en gave
Meny
Foto: Pixabay Last ned

Gjenbruksbutikker åpner dørene igjen

Kriserammede NMS aner en liten lysning i det økonomiske mørket som koronatiltakene har ført organisasjonen inn i. 9 av de 51 stengte butikkene åpner dørene, men fortsatt med sterke begrensinger.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

– Rundt om i butikkene er det stor interesse for å åpne igjen. De stedene hvor man har tilstrekkelig med frivillige medarbeidere og forsvarlige smittetiltak, vil det bli åpning, sier Hildegunn Lofthus Berntsen, som er gjenbrukskonulent i NMS Gjenbruk.

Ni butikker

De ni butikkene som har bestemt seg for å låse opp dørene er Bodø, Knarvik, Nordfjord, Bryne, Oppdal, Sandnes, Hillevåg i Stavanger, Ålesund og Ulsteinvik.

– De første åpner allerede lørdag 18. april. Deretter kommer de andre etter. Det er også en rekke av de andre butikkene som skal ha styremøte en av de aller nærmeste dagene der de avgjør spørsmålet om gjenåpning. Noen butikker har bare korte åpningstider noen få dager, mens andre har tilnærmet vanlig åpningstid.

Generalsekretær Helge S. Gaard i NMS er strålende glad for nyheten om butikkåpningene:

– Dette er en gladnyhet for oss. Vi håper på og ber om at dette er begynnelsen til en normalisering av driften. Vi går selvsagt ikke på akkord med sikkerheten, men der hvor denne er ivaretatt er vi glade for at butikkene våre åpner, sier Gaard.

Kommer kundene?

Selv om NMS gleder seg over butikkåpningene, er Hildegunn Lofthus Berntsen tilbakeholden med å love store inntekter den første tiden.

– Det spørsmålet vi alle stiller oss, er om kundene dukker opp når butikkene åpner. Jeg vil tro at det er ganske mange som er litt reservert for å handle på en gjenbruksbutikk. Mange avgrenser nok handlingen til matvarebutikker og apotek. Derfor forventer vi at det vil ta noe tid før vi får tilnærmet vanlige inntekter.

Smittevern

De gjenbruksbutikkene som nå åpner, vil bære preg av koronaepidemien. Det er satt opp pleksiglass mellom kundene og de som ekspederer, det blir ikke mulig å betale med kontanter og det er begrenset hvor mange som kan komme inn i butikken samtidig. Samtidig vil det bli lagt stor vekt på renhold. Overalt vil det være antibac tilgjengelig.

– NMS Gjenbruk ønsker ikke å bidra til at noen skal bli smittet av koronavirus. Vi presser heller ingen frivillige medarbeidere til å ta vakter i butikken. Men i de tilfellene det er medarbeidere som selv ønsker dette, hjelper vi dem til å legge til rette for en smittesikker butikk.

Meningsløs

Koronasmitten har rammet landet svært ulikt. Oslo og Viken-området er hardest rammet, mens andre deler av Norge er omtrent uten smitte.

– For våre butikker som er i kommuner som ikke har noen smittede, oppleves det som noe meningsløst av gjenbruksbutikken er stengt. I disse områdene er jo faren for smitten også svært liten, så da er det forståelig at de frivillige vil «på jobb».

Begrenset levering

Selv om noen butikker åpner, er det strenge restriksjoner på mottak av varer. Mange har hatt opprydning i boder og garasjer de siste ukene. NMS Gjenbruk har fått mange henvendelser fra folk som spør om de kan levere varer til butikken.

Hildegunn Lofthus Berntsen. Foto: Marit Mjølsneset

– Vi sier ikke absolutt nei til å ta imot nye varer, men vi har svært strenge restriksjoner. Hvis butikken har mulighet til å sette nye varer i «lagerkarantene» kan man noen steder få levert. Men hovedregelen er at vi foreløpig ikke tar imot nye varer.

– Hvor lenge kalkulerer dere at det vil ta før butikkene er i full drift igjen?

– Det er helt umulig å si. Butikkene vil nok åpne etter hvert de kommende månedene, men inntektene er jo avhengig av salget. Vi forventer ikke full drift med vanlig omsetning før mot slutten av sommeren, sier gjenbrukskonsulent Hildegunn Lofthus Berntsen.

Bortfallet av inntekter fra gjenbruksbutikkene er hovedgrunnen til at NMS nå opplever en økonomisk krise. Det ukentlige «gjenbrukstapet» for organisasjonen har vært på omkring 1,3 millioner kroner. En kombinasjon av at de fleste gårdeierne som NMS Gjenbruk leier av har redusert husleien og gjenåpningen av butikker, reduserer dette tapet nå gradvis.

 

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp