Gi en gave
Meny
Foto: Endre Hilleren Last ned

Gassisk kirkeleder myrdet

En av de fremste kvinnelige kirkelederne på Madagaskar ble søndag drept på vei hjem fra gudstjenesten i Ambohibao Antampontanana. Hélène Ralivao har i 40 år hatt sentrale lederoppgaver i den lutherske kirken i landet.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

Hélène Ralivao kjempet mot kjønnsbasert vold. Foto: Erik Tangedal

– Vi er i sjokk i dag. At en medarbeider som vi har hatt et så nært forhold til, skal bli drept på denne måten, er aldeles forferdelig, sier Anne Karin Kristensen, som er leder for det internasjonale arbeidet i NMS.

Den 67 år gamle kvinnen var gift med presten Razafimiaramanan. Han deltok selv på innsettelsen av ny synodepresident i Ambatovinaky, og var derfor ikke tilstede i forkant av den tragiske hendelsen.

Hélène Ralivao er av mange kjent som leder for kvinnebevegelsen i den gassiske kirken. Hun var en av de første kvinnene innen kirken som fikk mulighet til å studere teologi. I tillegg til teologiutdannelsen på Madagaskar, hadde hun også en master i teologi fra USA.

– Foreløpig vet vi lite om hvordan udåden skjedde. Arild Bakke, som er utsending for NMS på Madagaskar, forteller at da hun forsvant etter gudstjenesten, ble det satt i gang leteaksjon etter henne. Hun ble funnet drept ved noen graver natt til mandag, sier Kristensen.

Etter at Hélène Ralivao gikk av som leder for kvinnebevegelsen, har hun engasjert seg sterkt i arbeidet mot kjønnsbasert vold. NMS støtter det store Tamar-prosjekt som er et samarbeid mellom kirker i flere land i Afrika. Økonomisk støttes dette arbeidet av Norad.

– Hélène Ralivao var mentor for dem som jobber i Tamar-prosjektet. Hun spilte en viktig rolle i dette arbeidet. Hvilke følger drapet vil får for prosjektet, vet vi ikke sikkert nå, sier Kristensen.

Arild Bakke forteller at den drepte kirkelederen har bakgrunn fra den såkalte «hyrdebevegelsen» på Madagaskar. Hun var opptatt av å forkynne det frigjørende budskapet om Jesus Kristus. Samtidig var hun engasjert i arbeidet med å støtte de marginaliserte og utstøtte gruppene på Madagaskar.

Hélène Ralivao etterlater seg fem barn.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp