Gi en gave
Meny
Foto: NRK-skjermdump Last ned

Fredsprisen til «øyeblikkets mann»

Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen var full av lovord da hun skulle forklare hvorfor Abiy Ahmed ble tildelt årets fredspris.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

– Statsminister Abey, du er blitt kalt for «øyeblikkets mann», siden du allerede i løpet av de første dagene i din statsministerperiode innså hvilken kraft som lå i denne overgangen og raskt tok tak i den fastlåste situasjonen, sier Reiss-Andersen, som la spesielt vekt på fredsavtalen med Eritrea.

Sammensatt bakgrunn

Berit Reiss-Andersen understreket også at Abiy Ahmed selv har en sammensatt bakgrunn.

– Statsminister, Abbey, vi er klar over at du gjennom ditt liv har vandret på ulike stier. Du er født inn i en tradisjonell familie, i enkle kår, av en mor som er ortodoks kristen og amhara og en far som var muslim og oromo. Mangfold synes å være en del av din opprinnelse. Som voksen har du en lang militærkarriere, herunder deltagelse i FNs fredsbevarende operasjon i Rwanda. Før du startet din politiske karriere i Etiopia, hadde de oppnådd oberstløytnants rang. På toppen av dette har du rukket å ta en doktorgrad ved Institutt for freds- og sikkerhetsstudier ved Universitetet i Addis Abeba, sa Berit Reiss-Andersen som mente at denne sammensatte bakgrunnen gjorde ham egnet til å arbeide for fred og forsoning i det østlige Afrika.

 

Personlig innsats

Nobelkomiteens leder forklarte også om hvorfor Abiy Ahmed alene ble tildelt denne fredsprisen.

– Vi har valgt å gi fredsprisen til deg alene fordi vi mener at du personlig har utgjort en ekstraordinær forskjell på flere områder. Det er din samlede innsats som har overbevist oss om at nettopp du, statsminister Abiy, er den som har gjort mest for freden i det året som gikk, sa Berit Reiss-Andersen.

 

 

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp