Gi en gave
Meny

Et møtested i hverdagen

Last ned
Praten går lett og ledig rundt et bord på NMS Gjenbruk Åsane, der noen pensjonister har slått seg ned for en kopp kaffe. Lenger inne treffer vi butikkleder Jostein Monstad, som åpner med å si at noe av det viktigste med butikken er å fungere som en møteplass. Butikken åpnet 6. juni i år, og holder til i 2. etasje i bygget som tidligere huset en av elektronikk-kjeden Powers butikker.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

TRENGER FLERE FRIVILLIGE

– Folk har ikke helt fått med seg at vi er her ennå. Senest i dag var det en kunde som spurte hvor lenge vi hadde vært her, sier pensjonist Bente Haukedal.
Hun har tidligere vært frisør, og jobber nå en dag ukentlig som frivillig butikkmedarbeider ved NMS Gjenbruk Åsane.

Det samme gjør pensjonist Arnhild Rekdal, som tidligere var lærer ved blant annet Kyrkjekrinsen skole, og avsluttet yrkeskarrieren som norskopplærer ved Nygård skole.

– Det føles godt å bidra her, sier hun.
– Butikkens overskudd går til et godt formål, og så er det veldig sosialt å være her, både mellom oss medarbeidere og kundene.

Butikken har litt over 30 frivillige medarbeidere, som fordeler seg på en vaktliste med tre personer på hvert skift. Åpningstiden er kl. 11-17 på hverdager og 11-15 på lørdager.

– De fleste jobber halve dager, sier pensjonist Jostein Monstad, som tidligere jobbet som spesialpedagog ved Åsane videregående skole.
Han er styreleder i butikkens interimstyre og fungerende butikkleder; det siste en rolle han håper at en av de frivillige butikkmedarbeiderne vil overta.

– Du må gjerne få med at vi trenger mange flere frivillige, sier han.
– Vi er akkurat på grensen til at vi får det til å gå rundt, og trenger flere frivillige både til å være i butikken og til andre oppgaver.

Han legger til at de ikke trenger å binde seg til et visst antall faste vakter.
– Vi er veldig fleksible, sier han.
– Kommer det ting i veien, så kan de bare ringe og si at de blir forhindret – så setter vi inn en vikar.

MILJØ, MISJON OG MØTEPLASS

NMS-butikkenes tema kan oppsummeres som MMM: miljø, misjon og møteplass. Miljøet går på det med gjenbruk, misjon går på hva inntektene brukes til, og møteplass handler om at butikken ønsker å være et sted der folk kan treffes og ha det sosialt sammen.

– Jeg har opplevd at folk som kommer inn her har truffet på gamle kjente som de ikke har sett på mange år, sier Monstad.
– Vi ønsker at butikken skal fungere som en møteplass, der folk kan sette seg ned og ta en kopp kaffe før de går videre og handler.

En del av handlingen kan selvsagt gjøres i butikken, som har et stort utvalg av brukte ting – fra dekketøy, pyntegjenstander og møbler til klær, bøker og gamle vinylplater.

– Vi tar i prinsippet imot alt av brukte ting, sier Monstad.
– Folk kommer gjerne innom med plastposer fulle av ting de har funnet når de har ryddet i skuffer og skap.

Butikkens medarbeidere kan også være behjelpelige med å tømme boliger, enten det er fra dødsbo eller fra folk som har funnet seg en mindre leilighet – og dermed ikke lenger har plass til alt som har samlet seg på loft og i kjeller.

– Mange av henvendelsene kommer fra godt voksne folk som selger eneboligen og flytter i en leilighet med bare halvparten eller tredjedelen så stor plass, sier Rekdal.
GAMMELT BLIR SOM NYTT

– Dere tilbyr også hjelp til å fornye garderoben ved å sy om gamle tekstiler?
– Ikke vi, men Mona Langeland kommer innom her noen lørdager for å inspirere folk til å sy om gamle klær.

Mona Langeland deler også av tipsene sine i Facebook-gruppen «Monis», og skal snart holde kurs i butikklokalene (etter stengetid) for folk som vil lære å sy. Da kan kursdeltagerne enten ta med seg tekstiler hjemmefra eller kjøpe brukte klær fra butikken.

– Det er en økonomisk gråsone her, forklarer Monstad, som nettopp har fått klarert lovligheten i dette.

– Vi betaler ikke moms for brukte ting, så det er lov å kjøpe tekstiler her – og så gå til kurset og sy de om.

Butikken samarbeider også med Åsane menighet, som bruker lokalene til noen av håndverkstreffene (disse holdes vanligvis i Kirkestuen i Åsane kirke).

– Da sitter de her og strikker, men egentlig er det åpent for alt av håndverk. Jeg har sagt at neste gang Håndverkstreffet kommer, så tar jeg med meg en trebit og en kniv, så kan vi spikke litt.

Tekst og foto: Magne Fonn Hafskor

Dette intervjuet har tidligere har vært trykket i menighetsbladene i Åsane prosti.

FUNGERER SOM MØTEPLASS: – Alle som vil kan komme her og få en kopp kaffe. Det er ingen press på å kjøpe noe, men de kan jo legge litt småpenger i syltetøyglasset hvis de vil, sier Jostein Monstad, her sammen med Bente Haukedal og Arnhild Rekdal.


Nyheter

Omsetningsrekord da gjenbruksbutikken på Ski gjenåpnet

Da NMS Gjenbruk på Ski åpnet etter å ha holdt stengt i over to måneder, var det kø av kunder utenfor døra. Etter stengetid viste kasseoppgjøret at butikken hadde hatt sin beste dag noensinne.
Les mer

Gjenbruksbutikkar med Facebookhandel

Som vi veit, har NMS Gjenbruk sine butikkar vore stengde sidan koronautbrotet gjorde det naudsynt. Dette fører til store tap for NMS. For oss som sit i leiinga av butikkane er det ei påkjenning å sjå på dette. Etter som vekene går, tenkjer vi at kanskje går det an å få til noko. Slik at folk i alle fall skal hugsa at NMS Gjenbruk ikkje er avlyst, ikkje er nedlagt, men framleis finst!
Les mer

10 årsjubileum NMS Gjenbruk Myrvåg

Den 21 januar feiret vi med gode kaker, mange besøkende, og forlenget åpningstid. Og selvsagt stort jubileumsalg med halv pris på alle varene.
Les mer

NMS Gjenbruk

Kjøp gavekort nå – finn skattene dine når vi åpner!
Les mer
Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp