Gi en gave
Meny
Last ned

Langfredag over hele verden

For enkelte er det langfredag hver eneste dag i året. De sliter med dødskreftene og med daglig overlevelse. Jeg så dem på søppelfjellet i Manila i sin jakt etter salgbart skrot; sovende innimellom steinene under Sinsenkrysset; fillete og syke inne på en misjonsstasjon i Sør-Afrika. Rett før påske sendte NRK en film fra New Orleans som fikk meg til å tenke på langfredags-mysteriet.
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

De afro-amerikanske slavene i USA vet nok mer om frelse og lenker enn det vi her i trygge Norge har kjent på av mentalt og religiøst behov for frelse. Slavene visste at de kunne bli kjøpt fri, og bli tjenere for, og venner til gode mennesker. For å bli fri måtte de reddes av noen. Fri hals – frelse!

Like før påske så jeg en film (NRK2) som fikk meg til å tenke mye på langfredagens drama. Den historiske filmen «12 Years a Slave» viste oss det uutholdelige livet ute på bomullsplantasjene, og jeg tenkte at kanskje var det dette Jesus også opplevde på langfredag: bli behandlet som en fanget slave som skulle piskes, hånes og gjengjelde for all verdens skyld!

Plutselig gjenkjente jeg Topsy Chapman, jazz-sangerinna fra New Orleans, som vi vel ikke ventet å finne som skuespiller i denne halvdokumentare filmen om Solomon Northup, «en amerikansk avskaffelsesmann, og hovedforfatter av memoaret «12 Years a Slave». En frifødt afroamerikaner fra New York; Han var sønn av en frigjort slave og en fri kvinne i farger. En bonde og en profesjonell fiolinist, Northup, hadde vært grunneier i Hebron, New York» (fra Wikipedia).

Mange i Norge kjenner «bomullsplukker» Topsy Chapman godt, for her har hun som artist opptrådt flere ganger, gjerne sammen med Magnolia Jazzband – på festivaler og jazzklubber. Rart å tenke på at også Topsy hører til i denne flotte gruppa med kunstnere som opp gjennom en dramatisk amerikansk historie ikke var tenkt å skulle bidra med andre ting enn simpel bomulls-plukking. Roll Jordan roll!

Langfredagens teologi kan være vanskelig å forholde seg til, og jeg kjenner at jeg trenger både den objektive og den subjektive frelsesopplevelsen. Det gjør meg utrolig godt de gangene jeg opplever at Jesus gir meg den nåden jeg trenger for å bli møtt av en rettferdig Gud – hver dag, og også den dagen han har tenkt å hente meg heim. God påske! God reise til friheten!

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp