Gi en gave
Meny
Last ned

Har kjent urettferdighet på kroppen

E. Phuti Mogase opplevde å bli holdt nede av apartheid. Nå kjemper hun for at andre kvinner skal få være frie. Guds kjærlighet er drivkraften.

I fjor ble E. Phuti Mogase ansatt som rådgiver for gender og kvinners rettigheter i NMS. Hun kommer fra Sør-Afrika, og har bakgrunn fra nettopp den lutherske kirken i Sør-Afrika som har vokst fram i kjølvannet av norske misjonærer i Sør-Afrika på 1800-tallet.

– NMS startet jo sitt første arbeid i Sør-Afrika i 1843 med Hans P. S. Schreuder som sin første misjonær. Jeg hadde antakelig ikke vært her i dag hvis det ikke var for NMS. Jeg føler det som å komme tilbake til røttene mine, erklærer Phuti.

Apartheid

E. Phuti Mogase ble født i Prettoria og hadde oppveksten sin i et Sør-Afrika med apartheid. Hjemme var hun midt i søskenflokken og eneste jente av seks.

– Jeg spilte fotball og lekte med biler sammen med brødrene mine og tenkte egentlig ikke over at jeg var jente før jeg kom i puberteten, forteller Phuti.

– Da jeg kom på High School ble det veldig tydelig for meg at omgivelsene egentlig bare hadde én forventning til oss jenter: At vi skulle bli hushjelper i hvite familier. Men jeg ville mer. Jeg kjempet mot apartheid ved å sikte høyere.

Doktorgrad

Nå har hun en mastergrad fra Edinburgh og skal snart disputere for en doktorgrad fra Goettingen i Tyskland. Før hun kom så langt var hun student i Cape Town.

– Det var umulig for kvinner å bli prester så lenge apartheid-regimet bestod i Sør-Afrika, forteller Phuti.

– Derfor studerte jeg religion i stedet, og etter hvert bibelfag.

De siste to årene har Phuti bodd i Norge, mens hun har arbeidet på doktorgraden sin og jobbet litt ved VID. Nå er hun klar for å ta opp kampen for kvinners rettigheter i sin nye stilling i NMS.

Vold og urettferdighet

Som rådgiver for gender og kvinners rettigheter skal Phuti jobbe med mange ulike prosjekter i flere land. Det vil bli mye reising. Den første turen går til Egypt der NMS støtter et medieprogram som heter MADEF. Det er en organisasjon som bruker media til å skape positiv, sosial forandring.

– De fokuserer på psykisk helse og ønsker spesielt å bekjempe vold mot kvinner, sier Phuti.

– Og ønsker å lære mennesker hvordan de skal håndtere emosjonelle behov som behovet for å være trygg, behovet for kjærlighet, behovet for bekreftelse osv.

Et annet spennende prosjekt er TAMAR-kampanjen som allerede er i gang i Etiopia og på Madagaskar, og som skal starte opp i Kamerun. Kanskje vil det også bli aktuelt å begynne i Sør-Afrika.

– Med utgangspunkt i den bibelske historien om Tamar som ble voldtatt i sitt eget hjem, arrangeres det kurs om seksuell vold og andre typer vold i kirka og i samfunnet for øvrig. Det er generelt altfor mange kvinner som lever med ulike former for vold. Psykologisk vold er også veldig ødeleggende for mange.

– Siden jeg kommer fra Sør-Afrika selv, vet jeg hvor vanskelig det er å ta opp problemstillinger knyttet til kjønn i Afrika, sier Phuti.

– Mange av partnerkirkene våre vil helst ikke høre om problemstillinger knyttet til kjønn. Mennene vil ikke snakke om likestilling. Jeg vil gjerne bidra til at vi får det til likevel. Det handler om at menn og kvinner skal ha like muligheter og at både menn og kvinner skal bli hørt.

Vil gi tilbake

– Jeg ser på denne nye jobben min mer som en tjeneste jeg får stå i, enn som en jobb, sier Phuti.

– Jeg ønsker å arbeide for Gud! Gud elsker oss og viste oss kjærligheten ved å gi oss Kristus. Og Kristus viste sin kjærlighet ved å dø for oss. Så kjærlighet er noe fysisk, som må vises fysisk. Dette er min måte å vise Guds kjærlighet på.

– Jeg føler det også som om jeg gir tilbake for å ære alt jeg har mottatt gjennom NMS. Jeg takker Gud for kjærligheten til dem som ofret livene sine for å spre Guds ord blant mitt folk i Sør-Afrika.

Elske hverandre

– Kvinner i Afrika lider mye, sukker Phuti.

– Kirken er deres redning. Men kirkene er også med på å undertrykke dem. Jeg ønsker å lage en plattform for kunne snakke om spørsmål knyttet til kjønn og kjønnsroller. Jeg ønsker at også kvinner skal få mulighet til å tjene Gud når han kaller dem.

– Vi trenger å løfte fram kjønn og rettigheter som tema. Det handler egentlig om å elske hverandre, slik Kristus elsket oss, avslutter Phuti engasjert.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp