Julemat med internasjonal vri
Mincepie (minifruktpai) – fra England
Disse lekre små paiene med fyll av kjøtt og mandler lages i muffinsformer og egner seg godt til å fryses ned.
Hovedingrediensen i «Mincepie» er «mincemeat» – Det selges på glass i Storbritannia, men kan også lages selv med følgende oppskrift:
- 250 g rosiner
- 375 g rips
- 100 ml konjakk
- skall av 1 sitron
- juice av ½ sitron
- 300 g smør (smeltet)
- 250 g mørk brunt sukker
- 85 g hakket blandet skall
- ½ liten muskatnøtt (revet)
- eple (skrelt og revet)
Slik gjør du:
Bløtlegg rosinene og ripsene i konjakken og sitronsaften i 1 time til de er fyldige, renn av og sett konjakken til side. Bland alle ingrediensene sammen i den oppgitte rekkefølgen, hell deretter i konjakken når alt annet er godt blandet. Skje og press inn i steriliserte krukker for å utelukke luft (den enkleste måten å sterilisere krukker på er å kjøre dem gjennom en oppvaskmaskin på den varmeste innstillingen). Dekk til og la stå i minst to uker. Holder seg i kjøleskapet i opptil 6 måneder.
I tillegg til 900 gram mincemeat trenger du følgende ingredienser:
Til paideigen:
· 400 g kaldt smør, kuttet i terninger
· 700 g hvetemel (pluss litt ekstra for å bake ut paideigen)
· 200 g gyllent rørsukker
· en god klype salt
· 2 eggeplommer
· 1 ss vann eller melk
Til mandelfyllet
· 200 g malt mandel
· 200 g gyllent rørsukker
· 4 eggehviter
· noen dråper mandelekstrakt
1 vispet egg
muffinsformer
Slik gjør du:
Lag deigen ved å gni smør og mel sammen med fingertuppene til blandingen ligner fine smuler. Du kan også bruke en kjøkkenmaskin til dette. Rør inn sukker og salt, tilsett deretter eggeplommer og vann eller melk og arbeid inn i blandingen med en kniv til deigen begynner å klumpe seg sammen. Trykk deigen sammen med hendene for å danne en ball, del den i to og elt hver halvdel kort til den er jevn. Form til en flat plate. Pakk inn i plastfolie og avkjøl mens du lager fyllet.
Varm opp ovnen til 200 grader. Pisk mandler, sukker, eggehviter og mandelekstrakt sammen til en grov masse.
Kjevle ut en av deigskivene på en lett melet overflate og skjær ut 12 x 9 cm sirkler (eller 10 x 10 cm sirkler, avhengig av dybden på muffinsformen) og kle muffinsformene innvendig med dem. Rull deigen på nytt og skjær ut nok 7 cm sirkler til å dekke toppene.
Legg en toppet spiseskje stekt «mincemeat» i hver muffinsform, og deretter 1 ss mandelblanding. Pensle kantene med egg og legg sirklene med paideig som skal være lokk på paiene på toppen. Klem de forsiktig fast, og pensle deretter med egg. Når du er kommet så langt er det mulig å fryse ned de små paiene hvis du ønsker å servere de senere. Eller du kan gå rett til steking. Stek i 20-25 minutter til de er gyldne hvis du bruker nylaget deig eller i 25-30 minutter hvis du bruker frosne paier. La avkjøle nesten helt i formen før du løfter ut. Paiene kan serveres som de er, eller med litt melis drysset over.
Spotted dick (prikkepudding) – Fra England
Denne fruktige dessertpuddingen skjæres i skiver og serveres med vaniljesaus
Du trenger (til 6 personer):
• 250 g mel (i England har de noe som heter «selvhevende mel» som står oppført i denne oppskriften. Det har vi ikke i Norge, men i stedet kan vi tilsette 2 ts bakepulver og ½ ts natron)
• 1 god klype salt
• 125 g smør (her brukes «shredded suet» i England, som er talg fra okse, men det kan altså erstattes med smør)
• 180 g korinter
• 80 g rørsukker
• finrevet skall av 1 sitron
• finrevet skall av 1 liten appelsin
• 150 ml helmelk
• Vaniljesaus til servering
Slik gjør du:
Ha mel og salt i en bolle. Tilsett smør, korinter, sukker, sitron og appelsinskall.
Hell i 150 ml melk og bland til en fast, men fuktig deig, tilsett ekstra melk om nødvendig.
Form til en feit rull som er ca 20 cm lang. Legg på et stort rektangel med bakepapir. Pakk løst slik at puddingen kan heve og bind endene med hyssing som en «smell bonbon».
I England er det vanlig å tilberede denne puddingen i en dampkoker med kokende vann i 1 ½ time. I Norge er det ikke så vanlig å ha dampkoker, men det er verdt på prøve å dampe puddingen i en brødform i vannbad i stekeovnen, slik vi gjerne gjør med karamellpudding.
Legg en dampbåt over en stor panne med kokende vann, tilsett puddingen i dampkokeren, dekk til og damp i 11/2 time. Fyll på pannen med vann fra tid til annen.
Puddingen serveres lun.
Jumbo Pigs in Blanket (innbakte pølser) – Fra England
Disse store, innbakte pølsene er flott som tilbehør til julemiddagen. De kan gjerne pensles med litt lønnesirup for å bli ekstra lekre.
Du trenger (til 4-6 personer):
• 6 svinekjøttpølser
• 6 små rosmarinkvister
• 6 røkte baconskiver
• 1 ss solsikke- eller annen vegetabilsk olje
Slik gjør du:
Varm opp ovnen til 200 grader. Legg en rosmarinkvist på toppen av hver pølse og pakk en baconskive rundt den.
Legg de innpakkede pølsene på en stekeplate og drypp olje over. Stek i 25-30 minutter, til de er gyldenbrune og gjennomstekte.
Hvis du vil kan du pensle pølsene med 2 ss lønnesirup når det er 10 minutter igjen av stekingen.
Syltet gresskar – Fra Estland
Brukes som tilbehør til julemiddagen, som i Estland gjerne er svinestek og blodpølser.
Du trenger:
• Gresskarbiter 1kg
• Vann 1l
• Eddik 3 spiseskjeer
• 200-250 g sukker
• Nellik 6 spiker
• Krydderpepper 6 hele korn
• En god bit av en kanelstang
Hell gresskarbitene i en kjele, hell i vann og eddik og la det stå over natta.
Tilsett sukker og krydder. Kok opp, og la småkoke ved lav varme inntil gresskarbitene er noenlunde myke. (40-45 min).
Legg gresskarene i steriliserte, varme glass. Legg et par krydder i hvert glass.
Kirju Koer («Fargerik hund») – Fra Estland
Serveres ofte som dessert på julaften. Våre misjonærer Ave og Magne Mølster i Estland har sendt oss en serie bilder av at de lager denne retten med barna Paul og Hanna. Så til denne oppskriften får du bilder med på kjøpet.
Du trenger:
• hvetekjeks 325 gr (digestive)
• kandisert frukt 100-200 g
• kondensert melk 250 gram
• kakao 3 spseskjeer
• smeltet smør ca 200 g
Her ser du bilde av ingrediensene
Slik gjør du:
Smuldre kjeksen.
Kutt den kandiserte frukten i små biter.
Smelt smøret.
Bland alle ingrediensene sammen i en bolle.
Hell røren på et matpapir, rull sammen og knyt eller teip sammen i endene, slik at rullen ikke åpner seg. Legg i kjøleskapet noen timer til «hunden» kan skjæres opp i skiver.
Denne desserten er skikkelig søt og god!
Bûche de Noël (julestubbe, fransk rullekake) – fra Frankrike
Denne desserten er en skikkelig juledessert i Frankrike
Du trenger (til fire personer):
• 250 gram smør
• 250 gram sjokolade
• 11 gram tørrgjær
• 100 gram mel
• 140 gram sukker
• 4 egg
Slik gjør du:
Skill eggehvitene fra eggeplommene.
Visp eggeplommene med sukker og 3 ss varmt vann, slik at det skummer.
Tilsett mel og bakepulver litt og litt om gangen og vend det forsiktig inn i deigen.
Stivpisk eggehvitene og «brett» dem forsiktig inn i deigen.
Forvarm ovnen til 180 °C Kjevle ut deigen i en lang, flat form dekket med bakepapir til en tykkelse på 1 cm.
Stekes i 10 til 15 minutter, til kaken er lett brunet.
Når den kommer ut av ovnen, legg et rent, fuktig kjøkkenhåndkle over kaken, og rull den sammen. La avkjøles.
Smelt sjokoladen i vannbad, tilsett mykt smør og bland.
Rull ut kaken og fordel 2/3 av sjokoladen på den. Rull deretter kaken sammen igjen (uten kjøkkenhåndkle)
Hell resten av sjokoladen over rullekaken og sett i kjøleskapet.
Send oss din julemat!
Hvis du prøver disse oppskriftene, kan du veldig gjerne sende oss bilde av resultatet. Send bilde på e-post til stinane@nms.no eller publiser med #nmsjulemat