Gi en gave
Meny
Foto: Maria Gaard Last ned
Gi en gave

Til fots i tre dager for å komme til skolen

Tretten år gamle Sidonie går på FOFAMA skole for døve i Antsirabé på Madagaskar.
Tilbake

Sidonie mistet hørselen da hun ble syk som åtteåring.

– Jeg havnet i koma. Da jeg endelig våknet opp igjen hadde jeg mistet hørselen, forteller hun. – Men etter at jeg fikk lov til å begynne på døveskolen har jeg lært å kommunisere igjen. Jeg har lært tegnspråk. Jeg har også lært å lese på leppene til hørende, og jeg kan forme noen ord og snakke litt, men stemmen min er veldig lav.

Sidonie kommer fra en landsby langt utenfor allfarvei. For å komme til veien der bussen stopper må hun gå i tre dager. Derfor reiser hun bare hjem til moren og de tre yngre søstrene én gang i året.

– Det er fint å være hjemme, men jeg lengter faktisk tilbake til skolen der de andre forstår tegnspråk, sier Sidonie. Hun er ikke tvil om at det er verdt å gå i tre dager for å komme tilbake til skolen.

Juleferien er for kort til at hun kan reise hele veien hjem. Men Sidonie er ikke lei seg.

– Jeg synes julefeiringen vi har her på skolen er fin, forteller hun. – Vi lager skuespill, synger og framfører dikt. Det er spennende, fordi mange fra kirken og myndighetene kommer på besøk på skolen for å se oss framføre skuespillet. Skolen min er også en yrkesskole og landbruksskole. Derfor har vi dyr på skolen og til jul får vi lov til å slakte to lam som blir julematen vår. Dessuten har jeg noen slektninger jeg kan besøke siden jeg ikke kan reise helt hjem.

 

Blinde og døve på Madagaskar

Mange barn på Madagaskar mister syn og hørsel på grunn av barnesykdommer. Derfor har befolkningen en høyere prosentandel blinde og døve enn det vi har i Norge. Det finnes omtrent 200 000 døve og 230 000 blinde på Madagaskar.

Madagaskar har opplevd tilbakegang på mange områder de siste ti årene. Blant annet har andelen barn som går på skole sunket fra nesten 100 % til bare 65%. Halvparten av barna som vokser opp på Madagaskar i dag er underernærte.

Midt i denne krevende situasjonen fortsetter kirken på Madagaskar sitt verdifulle arbeid med å gi utdanning til døve og blinde. Sju skoler for døve barn og ungdommer og fire skoler for blinde gir håpet om en framtid tilbake til de tusen elevene som er så heldige å få plass der. Spesielt i blindearbeidet jobbes det også aktivt med å integrere synshemmede elever i vanlig skole.

 

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp