Gi en gave
Meny
Foto: NMS Last ned
Gi en gave

Ringvirkninger

Zily følte seg både oppgitt og maktesløs. Rismarken hans ga for liten grøde til at han kunne gi familien nok å spise hver dag. 
Tilbake

(Illustrasjonsfoto)
Zily syntes livet opplevdes vanskelig. Til tross for hardt arbeid for både han og kona, Line, måtte både de og barna ofte gå sultne til sengs om kvelden. Det var det vanskelig å være fornøyd med.

Nye ideer
Landsbyen de bor i heter Anjamanga, og ligger omtrent fem timers kjøretur fra Antsirabe. Det er bare tre mil i luftlinje mellom de to byene, men veien dit er så dårlig at kjøreturen tar timevis.
Det var på dette tidspunktet at Zily møtte Jakob. Jakob var hvit i huden, kom fra Norge og var ekspert på jordbruk. Han visste om nye metoder å dyrke på, slik at avlingene skulle bli bedre, sa han. Ville Zily prøve? Ja, om han ville! Zily fikk alle de rådene han ville ha, og så gikk han hjem og fortalte om alt til Line. De var begge enige om at de ville prøve dette nye, og de satte i gang. De var kjempespente da innhøstingen skulle ta til, og resultatet var strålende!

Høsten ble en god del større enn før, og nå fikk hele familien nok mat.

Og ikke bare det, men Zily kunne også selge litt ris! For dette overskuddet kjøpte han en liten bit land, slik at rismarkene og åkeren kunne bli enda litt større neste år. Etter enda noen år fikk han lære å dyrke frukttrær samt drive med fiskeoppdrett. Det var dyktige personer i kirkens jordbruksdepartement som lærte bort dette. Nå kan Zily, Line og barna forsyne hele området rundt Anjamanga med fisk. Dette har så ført til at de har kunnet bygge seg hus på to etasjer, murstein for murstein. De har også kunnet betale for at eldstesønnen skulle få en skikkelig utdanning innen økonomi.

Deler kunnskap 
– Vi fikk aldri noen utdannelse selv, så vårt høyeste ønske har alltid vært å kunne gi barna våre det, sier Zily og Line, som nå kalles Dada Zily og Mama Line.

De to ser ingen velsignelse i å holde kunnskapen sin for seg selv.

Ekteparet har alltid vært ressurser i samfunnet, både i kirken og i kommunen. De forteller andre hva de har lært, slik at de andre i landsbyen og i landsbyene rundt også kan ta i bruk nye jordbruksteknikker. Mama Line er spesielt god på husdyrhold og vaksiner, så hun ses stadig vekk på sykkelen sin på vei til omkringliggende landsbyer for å vaksinere hønene til folk. Nå er sykkelen dessverre ødelagt, så det gjør at det er vanskelig å komme seg rundt.

Bygger nettverk 
Mama Line er også en god nettverkbygger, så hun bruker disse evnene til å informere andre om blant annet hygiene, husdyrhold og økonomi.
– Vi er utrolig takknemlige! Vi er takknemlige til Gud, til de norske misjonærene og til de fra kirken som har lært oss opp, sier Mama Line og Dada Zily. Og den kunnskapen de har fått har de delt ut til så mange andre som de bare kan.

Det er kjempefint at en hel landsby nå nyter godt av det en enkelt familie i sin tid fikk kunnskap om. Men det er så mange andre landsbyer som også skulle hatt denne kunnskapen. Sammen kan vi utrydde fattigdom og bekjempe urettferdighet ved å gi folk denne kunnskapen. Vil du hjelpe oss med dette?

Hva gjør NMS her?

I dag støtter vi kirken gjennom arbeid knyttet til fattigdomsbekjempelse og kompetansebygging. Kirkens fokus på å bedre folks levekår skjer både på landsbygda og i byene. Et viktig arbeid er knyttet til landsbyutvikling i fire svært fattige landområder og omfatter landbruk, miljø, helse, utdanning og kvinners rettigheter.
Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp