Gi en gave
Meny
Foto: Jeed Phochan Last ned
Gi en gave

På andre siden av gjerdet

Tun har bodd mesteparten av livet i et lite skur utenfor gjerdet og utenfor samfunnet. Folk har ropt etter ham og kalt ham for søppel. Nå har han møtt Guds kjærlighet og fått en ny familie.
Tilbake

– Første gang jeg traff ham satt jeg bare ved siden av ham: Jeg smilte og han smilte tilbake, forteller Jeed Phochan, misjonær for NMS i Nordøst-Thailand, og fortsetter, – etter en stund begynte vi å prate litt. Han fortalte hva han hette og hvor gammel han var. Navnet var Tun og han var 71 år gammel. Han hadde ingen familie, foreldrene ble skilt da han var liten og han vokste opp med moren inntil hun døde. Etter det hadde han levd alene. Jeg kalte ham Da Tun, noe som betyr morfar Tun, selv om han ikke har barn eller barnebarn. Det er en vanlig måte å tiltale eldre menn på i Thailand, forklarer Jeed.

170 kroner i pensjon
I Thailand får alle over 60 år en liten pensjon fra det offentlige, men det er bare 170 kroner i måneden. Det strekker ikke langt, så morfar Tun overlever stort sett av matrester og ting han finner i søppeldunkene i området. – Uten penger er du ingenting i Thailand, jeg er vant med at folk overser meg og ser ned på meg, fortalte han. – Jeg er nærmeste nabo til kirken, men det er ikke mange som bryr seg.

Ny familie
– Jeg har blitt glad i morfar Tun, selv om han i begynnelsen luktet vondt og folk kalte ham for søppel. Vi har pratet mye sammen og blitt godt kjent med hverandre. Jeg fikk lov til å vaske ham, og flere ganger har han vært med familien min på tur. Når jeg ber for ham, renner tårene fra øynene hans. – Du er familien min nå, sier han.

Neste liv
– Morfar Tun kaller meg for datteren sin, og en dag sa han at han håpet at jeg skulle bli hans ekte datter i hans neste liv (buddhistisk tankegang om gjenfødelse). – Vi har bare dette livet, Jesus har gjort alt og betalt vår skyld. Det har han gjort av kjærlighet. Han er glad i meg og han er glad i deg. Jeg tror ikke det er tilfeldig at vi skulle møtes, sa jeg, og fortalte masse om Jesus. Den dagen tok Tun imot troen og ble et Guds barn. Neste søndag stadfestet han det samme i kirken, – på andre siden av gjerdet!
————————–
Etter at denne artikkelen ble skrevet har morfar Tun fått et nytt hjem, – støttet av diakoniavdelingen i Den evangelisk-lutherske kirken i Thailand, og i mai ble han også døpt i Phipun kirke.

Tekst: Jeed Phochan og Eivind Hauglid

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp