Gi en gave
Meny
Foto: Hanne Lowzow Last ned
Gi en gave

Ny start for Jean

Det er ikke lett for et barn å flytte hjemmefra for å gå på internatskole. Men på døveskolen ble Jean tatt imot med stor varme.
Tilbake

Døveskolen har gode og erfarne lærere som vet hvordan de skal lage et trygt læringsmiljø for de nye. Egne inntaksklasser for nye barn gir hver enkelt en trygg start. Noe av det første som skjedde da Jean begynte på skolen var at han ble gitt et eget navn på tegnspråk. Så kom gleden over å lære de første tegnene. Den overveldende følelsen av å gjøre seg forstått og forstå. Derfor gikk det ikke mange dagene før Jean følte seg mer hjemme enn han noen gang har gjort.

Ser barna blomstre

– Det kommer barn i alle aldre til inntaksklassene våre, forteller Jeanette som er rektor ved skolen i Antsirabe der Jean er elev. – Noen familier har ikke visst om muligheten for at barna deres kan få plass her. Det hender at barn blir gjemt bort fordi foreldrene kjenner på skam og skyld over at de har fått et handikappet barn. Men når barna først kommer hit, opplever vi at de blomstrer opp og at de lærer fort. Vi har eksempler på elever som blir blant de beste i hele regionen.

Jeanette forteller at det er vanlig at barna helst vil være på skolen hele tiden. Jean og de andre elevene gleder seg til at feriene skal ta slutt.

Ønsker flere skoleplasser

– Det vanskeligste er å tenke på barna som ikke får muligheten til å gå på skole og lære noe, sier Jeanette. – Vi vil gjerne at flere døve barn skal få skolegang, og vi ønsker å kunne tilby videregående skole til alle som går her. På den måten kan vi vise dem at også de er fremtiden!

 

Blinde og døve på Madagaskar

Mange barn på Madagaskar mister syn og hørsel på grunn av barnesykdommer. Derfor har befolkningen en høyere prosentandel blinde og døve enn det vi har i Norge. Det finnes omtrent 200 000 døve og 230 000 blinde på Madagaskar.

Madagaskar har opplevd tilbakegang på mange områder de siste ti årene. Blant annet har andelen barn som går på skole sunket fra nesten 100 % til bare 65%. Halvparten av barna som vokser opp på Madagaskar i dag er underernærte.

Midt i denne krevende situasjonen fortsetter kirken på Madagaskar sitt verdifulle arbeid med å gi utdanning til døve og blinde. Sju skoler for døve barn og ungdommer og fire skoler for blinde gir håpet om en framtid tilbake til de tusen elevene som er så heldige å få plass der. Spesielt i blindearbeidet jobbes det også aktivt med å integrere synshemmede elever i vanlig skole.

 

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp